Testad produkt: Eset Smart Security
Pris: Från 699 kr hos Eset.

Eset har jobbat med antivirus sedan 80-talet, och deras Eset Security-paket är populärt i svenska hem. Vi var ett tag tveksamma till det då tidigare versioner var relativt resurskrävande i våra tester, men senaste åren har programmets optimerats och vi har inga klagomål på den punkten.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det är nära en fullträff för Eset, som på senare tid blivit lite bättre från år till år. I år får vi ett litet knippe förbättringar, toppnoteringar för antivirusmotorn och en nedtrimmat pris. Det är inga revolutionerande nyheter men när det var nära toppbetyg för ett år sedan, så vi ser ingen skillnad att ändra på det.

Positivt

  • Utmärkt säkerhet.
  • Lättnavigerat och tydligt.
  • Rätta funktionerna med rätt kvalitet.

Negativt

  • Aningen dyrt.
  • Ingen IOS-klient.
PC för Alla rekommenderar

Eset Smart Security Premium hör till de lite dyrare säkerhetspaketen, med en licens för en användare som går loss på 699 kronor per år, och 999 kronor per år för multilicens på fem enheter. Du kan välja valfritt antal upp till tio enheter och upp till tre år med viss mängdrabatt. Som alla större leverantörer handlar det om en multilicens för både Windows, Mac och mobiler. Intressant är att Eset som enda leverantör har stöd för Linux. På mobilsidan finns dock ingen IOS-klent, bara Android.

Men här är det programmet för Windows vi testar och bedömer. Esets virusskydd får högsta möjliga betyg i AV-tests senaste kompletta test, med hundraprocentig detektering av alla sorts skadlig kod och attacker, och mycket få falsklarm. Även AV Comparatives ger i år Eset ett absolut toppbetyg på alla punkter. Under vårt test hör det till de säkerhetspaket vi upplever som minst störande och diskret när det jobbar i bakgrunden.

Det är ganska liten skillnad på Smart Security Premium och det billigare paketet Internet Security. Enda skillnaden mellan dem ser ut att vara en lösenordshanterare och ett krypteringsverktyg för filer och flyttbara medier. Just dessa kan vara värda lite extra, och de fungerar och hanteras på ett utmärkt sätt, men det är lite stor prisskillnad om du bara har en dator att skydda.

Eset Smart Security Premium

Hög kvalitet på grundfunktionerna

Programmet levererar det mesta vi förväntar oss av ett virusskydd – e-postskydd med integrering för bland annat Outlook och Windows Live Mail, och skydd på protokollnivå för andra inklusive spamfilter, aktivt och till synes pålitligt skydd mot nätfiske och skadliga webbsidor. Här finns egen brandvägg som kan köras i flera olika lägen med olika nivå på egen kontroll, och flera olika sätt att välja rutiner för virusskannings och även ett behändigt sätt att analysera enskilda filer du är osäker på.

Bankskydd får du i en webbläsare som öppnas i en isolerad virtuell miljö, och som skyddar dina mest känsliga uppgifter. Det får dock göras manuellt, programmet detekterar inte att vi går till en banksajt som en del andra säkerhetsprogram kan. Finns den möjligheten är det ingen vi hittar hur vi aktiverar.

Programmet har ett redigt, tydligt gränssnitt och relativt lätt navigeringsväg till alla funktioner. Eset får plus i marginalen för att de är bra på att tydligt beskriva även vad mer avancerade inställningar och funktioner för på tydlig lekmannasvenska.

Eset Smart Security Premium

Mer att utforska

Med licensen knuten till ett konto hos Eset får du tillgång till inte bara central administration av installationer utan också smart stöldskyddsfunktion. Den kan både spåra din dator och aktiverar webbkameran för att försöka ta bilder på omgivningen och identifiera en eventuell tjuv.

Utöver det har programmet extra funktion för kontroll av externa lagringsenheter på usb- cd- och dvd-skivor, gamla disketter och sd-kort. Du kan också skapa en extern räddningsenhet, förslagsvis på usb, för att ha till hands om infektion trots allt skulle ske.

En annan bra funktion är systemanalysprogrammet Sysinspector. Det tar lång tid och gör ett djupare jobb än de flesta liknande funktioner i andra program som annars bara detekterar sådant som fildubbletter och onödiga registerposter. Riktigt vad du ska med slutresultatet till är oklart, men för den som är en kunnig datoranvändare kan det finnas information att utnyttja här.

Specifikationer

Produktnamn: Eset Smart Security Premium
Testad: Februari 2021
Kontakt: Eset
Brandvägg: Ja
E-postskydd: Ja
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Ja
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Lösenordshanterare, kryptering, webbkamerakontroll, stöldskydd, nätverkskontroll, spelläge, räddningsdisk, systemrensning med mera
Systemkrav, Windows: Windows 7 (sp1) eller nyare, x86 eller x64 cpu
Multiplattform: Windows, Mac, Android, Linux
Pris: Från 699 kr hos Eset.

Betyg: 4 av 5