Testad tjänst: Eset Smart Security Premium
Pris helårsabonnemang: 711 kronor (1 enhet) eller 996 kronor (5 enheter)
Pris tvåårsabonnemang: 1 067 kronor (1 enhet) eller 1 494 kronor (5 enheter)

Eset sticker ut lite bland leverantörerna av säkerhetspaket. De är relativt nya på att kombinera skydd för datorer och mobiler i ett licenspaket för multiplattform. Och de har fortfarande ingen app för IOS. Om det inte är något som stör så levererar de dock ett av mest pålitliga antivirusprogrammen till din pc. Premium-paketet med maximalt med funktioner heter Smart Security Premium.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Avsaknaden av IOS-stöd för en multilicens är givetvis ett minus, men ska du bara skydda datorer gör Esets säkerhetsprogram ett bra jobb. Vi saknar en del extra funktioner som flera konkurrenter har, som vpn och identitetsbevakning, men Eset har andra funktioner som kan bli intressanta.

Positivt

  • Förbättrat gränssnitt
  • Flera små smarta funktioner
  • Smart stöldskydd

Negativt

  • Saknar vissa premiumfunktioner
  • Stödjer inte Iphone
  • Få fördelar jämfört med Internet Security

Det går att köpa licens för helt valfritt antal installationer – mellan en och tio stycken. Köper du det årsvis kostar en licens för fem installationer precis under en tusenlapp. Eset håller inte på med sådant som lockpris första året, utan du betalar samma pris för en förlängning. Det gör att det trots allt inte är alltför dyrt.

Eller, det beror på vad du är ute efter i ditt säkerhetspaket. Här finns många olika funktioner, men en del som andra leverantörer erbjuder, som vpn-tjänst, övervakning av läckta lösenord och personuppgifter samt säkerhetskopiering saknas. Däremot får du en bra stöldskyddsfunktion, som kan spåra, låsa och radera en dator eller mobil på distans, vilket få andra leverantörer har.

I testtjänsten AV Comparatives avancerade antivirustester under 2022 ger Eset ett något spretigt intryck. Det ligger efter flera av konkurrenterna när det kommer till att detektera skadlig kod offline. Men just därför är Smart Security Premium det rätta valet från Eset, då det inkluderar ett molnbaserat lager av extra kontroll som inte vanliga Internet Security har. Med det höjer programmet sig i omdömet och får väl godkänt. Det genereras också relativt få falsklarm.

Eset Smart Security Premium

Många funktioner, men vissa saknas

Smart Security Premium innehåller förutom virusskyddet en bred samling extra säkerhetsfunktioner. Du får e-postskydd för Outlook och Windows Live Mail samt på protokollnivå och avancerat skräppostskydd, men också blockering av skadliga webbsidor, rutiner för att undvika nätfiske, och en brandvägg som kan köras i flera olika lägen med olika nivå på egen kontroll. Du får systemrensning som ser till att Windows är rätt återställt efter att eventuella virus rensats bort, och möjlighet att skapa en räddningsenhet att ha tillhands om datorn skulle krascha eller bli virusinfekterad.

Det finns en föräldrakontroll för andra konton i programmet, men den gör inget annat än att ge dig kategori- eller url-baserat innehållsfilter och enkel nätverksövervakning, ingen programkontroll eller möjlighet att sätta surfschema. Loggar du in med ett konto på webben så får du dock tillgång till både appkontroll, tidsschema och lokalisering av barnen, eller i alla fall deras mobiler. Men bara för Android.

En ny version av Smart Security Premium släpptes i höstas, och även om det är få nya separata funktioner så är det flera som uppges ha förbättrats. En av dem är vassare skydd mot utpressningsprogram tack vare integration med Intel Threat Detection Engine. En annan funktion som ska ha uppdaterats är Esets nätverksinspektör, som testar din router efter svagheter som svaga lösenord eller gammal firmware. Exakt vad som har förbättrats där framgår dock inte och är inte uppenbart.

Eset Smart Security Premium extra funktioner

Fler små nyheter

En annan nyhet är trimmat bank- och betalskydd i säkrad webbläsare. Den går att starta manuellt, vilket enligt mig alltid är ett plus. Det är ju inte alltid en automatisk bankdetektering känner igen alla lägen då det skulle behövas. Men automatik för de flesta banker finns också om du skulle glömma det.

Det är inte bara det tekniska som trimmats, gränssnittet har fått en viss uppstädning, och Eset har lagt till en möjlighet att köra den i mörkt läge. Det går nu snabbare att nå fler funktioner direkt från startsidan, och gränssnittet har blivit lite mer pekskärmsvänligt med större menyobjekt.

Avsaknaden av IOS-stöd är kanske det som mest av allt ligger Eset i fatet. Det gör att det är svårt att se det som en komplett lösning för hela familjen. Ska du bara skydda en dator eller bojkottar Apple helt i ditt hushåll, så kan det dock vara ett bra val. Speciellt då Smart Security Premium, som har det bästa virusskyddet Eset kan erbjuda, och ett av de bättre överlag.

Specifikationer

Produktnamn: Eset Smart Security Premium
Testad: Januari 2023
Kontakt: Eset
Brandvägg: Ja
E-postskydd: Ja
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Ja
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Nätverkskontroll, föräldrakontroll, stöldskydd, systemoptimering, spelläge, webbkameraskydd
Systemkrav, Windows: Windows 7 (sp1) eller nyare, x86 eller x64 cpu
Multiplattform: Windows, Mac, Android
Pris helårsabonnemang: 711 kronor (1 enhet) eller 996 kronor (5 enheter)
Pris tvåårsabonnemang: 1 067 kronor (1 enhet) eller 1 494 kronor (5 enheter)

Betyg 3,5 av 5