F-Secure Total är det finländska säkerhetsföretagets mest kompletta säkerhetspaket: en multiplattformslicens för mellan 3 och hela 25 enheter med Windows, Mac OS, IOS eller Android. En licens för fem enheter kostar cirka 630 kronor per år första året. När det är dags att förnya kostar det lite mer, löpande årskostnad för fem enheter är 1 049 kronor. Har du fler prylar att skydda blir kostnaden lägre per enhet och du kan också spara en slant genom att betala för två år direkt.

Betyg 4 av 5

Omdöme

F-Secure Total har bara en bråkdel av den funktionsfrossa som en del av konkurrenterna bjuder på. Men vad gör det när huvudfunktionerna i paketet är de allra viktigaste, och när de dessutom är så bra som de är? Det blir tummen upp, trots att vi önskar oss mer.

Positivt

  • Utmärkt virusskydd
  • Bäst vpn bland säkerhetspaketen
  • Avskalat och lättanvänt

Negativt

  • Få extra funktioner
  • Måttligt med inställningsmöjligheter
PC för Alla rekommenderar

Det är en liten höjning av priset från förra årets test, men inte så mycket att det är en avgörande nackdel. För pengarna får du tre separata funktioner, antivirusprogrammet Safe, vpn-tjänsten Freedome med tillhörande app, och lösenordshanteraren ID Protection, vilken som namnet kanske antyder också innehåller en övervakningstjänst för identitetsstöld.

F-Secures säkerhetspaket har aldrig varit fyllda med små extrafunktioner och verktyg som en del av de konkurrerande leverantörernas. Men antivirusdelen Safe har alltid gett ett bra grundskydd mot skadlig kod och osäkra webbsidor, och sakta fått kompletterande skydd inbyggt. Till exempel automatisk scanning av usb-minnen.

Är en av användarna ett barn får du en utmärkt föräldrakontroll med både innehållsfilter, detaljerad surftids-kontroll och möjlighet att tidsbegränsa tillgång till appar, så att inte ungarna spelar spel mitt i natten. Det enda som saknas vore möjlighet att geografiskt lokalisera bärbara datorer och mobiler, en funktion som ett par av konkurrenterna har.

Extra säkert, ibland

F-Secure hör till de som längst har erbjudit aktivt bankskydd, vilket isolerar webbläsaren från andra processer när du är inne på extra känsliga sajter med känslig personlig information. Det är givetvis ett plus, men det hade varit bra om det även gick att aktivera manuellt, och inte bara när programmet själv tror att du gör bankärenden eller online-betalningar. För vem vet om automatiken alltid träffar rätt.

F-Secure Safe

Virusskyddet håller hög klass enligt antiviruslabbet AV-Test, med hundraprocentigt skydd mot konventionella kända virus och någon enstaka miss mot så kallade nolldagsvirus, som ännu inte finns i databasen men som aktivt detekteras genom hur koden beter sig. Det är bra nog för full poäng på den punkten.

F-Secure får dock lite kritik för att programmet slöar ner systemet i vissa situationer. Det kan ta någon extra sekund att ladda en tung webbsida, på grund av de webbläsartillägg som ingår och som aktivt scannar alla länkar i dem. Det tar även relativt lång tid att installera program på datorn, i alla fall om du har funktionen Manipuleringsskydd igång. Och den kan ju alltid vara bra att ha aktiv, då den hindrar spion- och utpressningsprogram att ta kontroll över säkerhetsfunktioner i systemet.

Bäst vpn just nu

Freedome är en snabb, lättanvänd och effektiv vpn-tjänst. I ett separat test av den i höstas fick den full pott i betyg. Inte för att den tillhandahåller det största antalet servrar, deras 28 utspridda i världen räcker långt, men visst finns det utrymme för utökning. Men stabilt höga hastigheter, bra resultat för att kunna strömma video, smidigt gränssnitt och fördelaktigt pris övertygade den stort. Det är ett stort lyft för en tjänst som tidigare fått utså en hel del kritik.

ID Protection består av en traditionell lösenordshanterare, som med säker identifiering och ett centralt master-lösenord på datorn gör att du slipper ha dussintals separata lösenord och inloggningar i minnet. Den delen ser inte ut att ha uppdaterats sedan förra året, men den gjorde ett väl godkänt jobb då, och gör det även nu.

Den andra delen av ID Protection, delen som kanske främst ger den sitt namn, är en övervakningstjänst av läckta uppgifter. Den håller koll på rapporterade dataläckor världen över och kollar om dina uppgifter finns där. Det har nu utökats från att du bara kunde övervaka fem e-postadresser, till att även inkludera sådant som kreditkortsinformation, passuppgifter, adresser och mycket mer. Och de har utökat hur mycket du får övervaka till tio av varje typ av data.

F-Secure Safe identitetsskydd

Tips på telefon

ID Protection ger dig också tillgång till en supporttjänst du kan ringa till om du skulle upptäcka att känsliga uppgifter läckt ut, eller om du till exempel tappar bort en plånbok med id-kort och kreditkort i. Då kan du får tips och råd om vilka steg du ska ta för att minimera riskerna.

Alla tre programmen och dess tillhörande webbaserade delar har rent, snyggt och lättmanövrerat gränssnitt. Du får inte någon djup detaljkontroll över antivirusfunktionerna i Safe, men de är ju å andra sidan ingenting som gemene man, eller ens jag som skrivit om datorsäkerhet i decennier, har tillräcklig kunskap om.

Är det något jag har att klaga på i gränssnittet så är det att de tre delarna Safe, Freedome och ID Protection har helt egna gränssnitt med olika upplägg. Det hade varit prydligt om F-Secure kunde synkronisera designen på dem för att göra det hela mer enhetligt.

Då Total håller sig i ungefär samma prisklass som förr, och på ett par punkter avsevärt förbättrat tilläggstjänsterna får paketet en rekommendation. Det är inte det mest funktionsrika paketet du kan köpa, men det håller hög kvalitet på de funktioner du får, och det är också de viktigaste.

Specifikationer

Produktnamn: F-Secure Total
Testad: Januari 2023
Kontakt: F-Secure
Brandvägg: Nej
E-postskydd: Nej
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Ja
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Lösenordshanterare, föräldrakontroll, identitetsskydd, vpn, säkra sökningar, spelläge
Systemkrav, Windows: Windows 7 (sp1) eller nyare, x86 eller x64 cpu
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel första året/förlängning: 630 / 1049 kr (1 år, 5 enheter)

Betyg: 4 av 5