Testad produkt: F-Secure Total
Prisexempel: 849 kr (1 år 3 enheter).

F-Secures mest kompletta programpaket Total är en kombination av tre program som alla också säljs separat: antivirus- och internetsäkerhetsprogrammet Safe, lösenordsvalvet Id Protection och vpn-tjänsten Freedome. Tillsammans kostar de lite mindre än om du skulle köpa dem separat, men det är ingen enorm besparing.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Det är stabilt och snyggt – och F-Secure skyddar som alltid din dator säkert mot de flesta attacker. Men ett komplett säkerhetspaket är det svårt att kalla det. För att hänga med i topp skulle F-Secure behöva bredda funktionsutbudet, alternativt trimma priset.

Positivt

  • Snyggt gränssnitt.
  • God grundsäkerhet.
  • Funktionsrik föräldrakontroll.

Negativt

  • Få extra funktioner,
  • Begränsade inställningsmöjligheter.
  • Inte så imponerande id-kontroll.

Licens för fem installationer kostar strax över 1 000 kronor per år, och du kan välja paket med upp till 25 licenser. F-Secure är en av få säkerhetsleverantörer som inte erbjuder rabatterat introduktionspris första året. Men även om vi jämför med andra leverantörers standardpris är det ganska dyrt. Speciellt då F-Secure aldrig har erbjudit någon stor mängd funktioner.

Själva virusskyddet brukar för det mesta hålla hög kvalitet, och senaste upplagan ger väl godkända rapporter från de stora antivirus-labben. AV-Test ger den hösta betyg i alla aspekter, medan AV Comparatives lyckas trigga lite väl många falsklarm för att kunna ge F-Secure hösta betyg. Men enligt bägge är programmet utmärkt på att detektera och blockera virus och andra attacker. Prestandapåverkan ska dessutom vara ovanligt låg, vilket gör det till ett extra bra val om du har en äldre eller svagare pc.

F-Secure Total

Bra webbskydd, inte så mycket mer

Safe innehåller ingen egen mjukvarubrandvägg utan F-Secure nöjer sig med att hänvisa till Windows inbyggda brandvägg. Du får inte heller separat skydd för e-post eller spamfilter. Men för övrigt får du en solid uppsättning av alla de vanligaste virusskyddsfunktionerna, såsom skydd och blockering mot utpressningsprogram i utvalda mappar, webbläsarskydd som skannar länkar i förväg och ger dig säkerhetsrankade sökresultat samt automatisk skanning av anslutna usb-enheter.

F-Secure har också ett smidigt och diskret bankskydd. Det detekterar automatiskt de flesta viktiga sajter, framförallt alla större svenska banker, och går automatiskt in i det läget. Det isolerar webbläsaren så att den inte kan kommunicera med andra obetrodda program, köra skriptverktyg och använda utklippshanteraren. Du kan dock inte manuellt starta bankläge om du skulle vilja ha det på en annan sajt än de F-Secure bedömer behöver det.

Vpn-tjänsten Freedome är som sagt ett separat program, och som erbjuder anonymiseringstjänst och lokaliserade servrar i ett 20-tal länder i ett lätthanterligt gränssnitt. Ett plus i kanten är att Freedome loggar hur många spårningsförsök som ip-adressanonymiseringen blockerar. F-Secure har också ett surfskydd i tjänsten, så du får ett extra lager av blockering mot skadliga webbplatser. Du får full tillgång till alla och ingen volym- eller bandbreddsbegränsning, men hastigheten är inte alltid den bästa.

F-Secure Total

Nya funktionen imponerar inte

Slutligen har vi ID Protection. Det programmet hette tidigare Key och var bara en krypterad lösenordshanterare där du manuellt matade in konton och lösenord, eller importerade från till exempel Chrome. Det är det fortfarande, vi saknar förfarande möjlighet att få dessa automatiskt ifyllda i webbtjänster.

Nu har Key kompletterats med en webbaserad identitetsövervakare som är knuten till din prenumeration, därav namnbytet. Det är dock en rätt så enkel sådan som bara spårar upp till tio e-postadresser och inga andra typer av personuppgifter.

På webben hittar vi också programpaketets föräldrakontroll, som har ett bra knippe funktioner, från kategoribaserad innehållsfiltrering, till surftider och individuell programkontroll. Det gör att du kan ställa in när en viss app har tillgång till internet, och även om den ska gå att öppna alls under natten. För mobiltelefoner finns också en stöldskyddsfunktion med möjlighet att låsa, rensa och spåra en försvunnen mobil.

Specifikationer

Produktnamn: F-Secure Total
Testad: Januari 2021
Kontakt: F-Secure
Brandvägg: Nej
E-postskydd: Nej
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Ja
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Lösenordshanterare, identitetsskydd, vpn, säkra sökningar, spelläge
Systemkrav, Windows: Windows 7 (sp1) eller nyare, x86 eller x64 cpu
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel: 849 kr (1 år 3 enheter).

Betyg: 3 av 5