Testad produkt: Kaspersky Total Security
Prisexempel: 779,80 kr (1 år, 3 enheter).

Kasperskys mest fullmatade säkerhetspaket har länge varit ett av de som ger dig största knippet enskilda funktioner för att skydda din dator med. Så är det alltjämt, och klienten innehåller en hel liten armékniv av behändiga små verktyg, som systemrensning, djupradering av filer och uppdateringsagent för Windows och många installerade program.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Många funktioner, flera lager av smart skydd och den mest lätthanterliga lösenordshanteraren integrerad i ett säkerhetspaket som vi testat. Det kommer Kaspersky långt på. Ett saftigt pris som trots det ger oss funktioner att betala mer för håller den dock från riktig toppnotering.

Positivt

  • Hög säkerhet.
  • Brett funktionsutbud.
  • Bästa lösenordshanteraren.

Negativt

  • Högt pris.
  • Komplett vpn kostar extra.
  • Aningen långsam för webb.
PC för Alla rekommenderar

Här finns räddningsdisk om katastrofen skulle vara framme, webbkamerakontroll och spårningskoll på webben, plus ett bankskydd som går igång automatiskt på utvalda sidor, med möjlighet att själv lägga till sajter som en säker webbläsare ska hantera. Dessa funktioner har den gemensamt med billigare Kaspersky Internet Security.

Här finns också en vpn-funktion, men det är Kasperskys begränsade gratisversion som ger 200 MB surf om dagen till en slumpmässig server. Vill du ha full funktion får du betala extra, men för kortvarig anonymisering på nätet fungerar den bra. I ett dyrt premiumpaket anser vi dock att det är lite snålt att inte hela tjänsten igår.

En trio bra funktioner

Det du får utöver det i Total Security är framförallt tre funktioner. För det första en detaljerad webbaserad föräldrakontroll kallad Safe Kids. Den ger dig utförlig och detaljerad information om dina barns nätaktiviteter på en eller flera enheter, även sådant som programanvändning och aktivitet på sociala medier. Du kan blockera innehållskategorier och enskilda adresser på webben, och begränsa tillgång till enskilda program.

Kaspersky Total Securiy

För det andra får du en behändig lösenordshanterare. Den är dels ett säkert, krypterat valv för både inloggningsuppgifter, kreditkortsnummer, känsliga dokument, adresser, telefonnummer och lösa anteckningar, dels en behändig automatisk ifyllare av lösenord på webben efter att vi installerat ett webbläsartillägg. Programmet analyserar även dina lösenord och varnar om de är för svaga eller har dubbletter, samt kontrollerar dem mot en databas av kända dataläckage.

För det tredje har Kaspersky Total Security en enkel men väl fungerande funktion för filbackup. Du kan välja att säkerhetskopiera alla dokument eller mediefiler, klassiska dokumentmapparna, eller fritt välja mappar att spara undan. De sparas sedan lokalt, eller på ditt eget Dropbox-konto.

Säkert och för det mesta snabbt

Kaspersky har högklassig virusdetektering, ofta med låg systempåverkan. De har därför vid flera tillfällen knipit vinnarplatsen i vårt årliga test.

I år får Kaspersky inte något toppbetyg. De får alltjämt beröm för säkerheten men ligger steget efter på prestandasidan. Det beror inte på att programmet tar upp mycket resurser eller att virusskyddet segar ner datorn generellt.

För det mesta flyter användandet på övertygande snabbt, och med relativt lite störande meddelanden och avbrott i vardagen. Det är i ett moment, laddning av tunga webbsidor, som det går lite långsammare för oss med Kaspersky installerat och aktivt webbskydd aktiverat.

Kaspersky Total Securiy

Total Security är ett relativt dyrt paket, vilket kan få många datoranvändare att tveka. En licens för tre klienter kostar över tusen kronor. Kaspersky gör dock tvärt emot andra antivirusleverantörer, och istället för ett lägre introduktionspris ser de ut att belöna långvariga kunder, med reducerat pris för att förlänga abonnemanget år två.

Specifikationer

Produktnamn: Kaspersky Total Security
Testad: Februari 2021
Kontakt: Kaspersky
Brandvägg: Ja
E-postskydd: Ja
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Ja
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Lösenordshanterare, säkerhetsanalys, nätverkskontroll, kryptering, räddningsdisk, systemrensning, djupradering, vpn med mera
Systemkrav, Windows: Windows 7, 2 GB ram (för 64 bit), 1,5 GB ledig lagring
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel: 779,80 kr (1 år, 3 enheter).

Betyg: 4 av 5