Testad tjänst: McAfee Total Protection
Prisexempel första året: 499 kronor (5 enheter) eller 549 kronor (10 enheter)
Förra årets upplaga av McAfees mest kompletta säkerhetspaket Total Protection fick beröm för ett nytt och klart förbättrat gränssnitt som gjorde det tidigare ganska röriga programmet lättnavigerat och trevligt att skåda. På den punkten har det inte skett några nyheter, i alla fall inte ännu, när det är dags för PC för Allas årliga återbesök.
Omdöme
Positivt
- Säkert skydd
- Minimal prestandapåverkan
- Premiumfunktioner till rätt pris
Negativt
- Identitetsskyddet ligger efter i funktion
- Flera funktioner på väg bort?
Det är en utmärkt överblick över huvudfunktionerna, och programmet visar aktiva tips i huvudfönstret om åtgärder användare kan ta för att ytterligare öka datorsäkerheten. Gränssnittet är också väl anpassat för fingerstyrning på pekskärm.
Total Protection blir ditt för ett introduktionspris på 649 kronor för första året och 949 kronor löpande för fem installationer. Det är exakt samma pris som för ett år sedan. Det är bra, för flera andra leverantörer har ökat sina priser något, i takt med inflation. Tidigare fanns ett separat och billigare antivirusprogram att köpa, men numera ser det ut som om McAfee bara säljer Total Protection. I alla fall är det enda alternativet i deras egen webbshop.
Total Protection finns till alla viktiga plattformarna, Windows, Mac OS, Android och IOS. Här är det givetvis Windows-versionen som testas. Det är där det konstant behövs mest skydd, både från traditionella virus och andra typer av hot. McAfee får högsta betyg i alla moment i virusexperterna AV-Tests utvärdering, med hundraprocentig detektering av testad skadlig kod, både kända och okända så kallade nolldagsvirus, och inga som helst falsklarm.

Säkert och snabbt
Även testlabbet AV Comparatives ger McAfee beröm för solid virusdetektering, och ger dem också tummen upp för få falsklarm, även om ett fåtal skedde i deras test. Men mycket färre än till exempel i Nortons, Pandas och Trend Micros konkurrerande program. Från bägge labben bedöms prestandapåverkan som relativt låg.
Mina egna tester kan bekräfta det. Det tar lite längre tid att ladda stora webbsidor, då webbläsartillägget Web Advisor aktivt skannar länkar innan de visas. Men det är inte tillräcklig fördröjning för att irritera. Även installation av program och i vissa fall uppstart kan lägga på någon sekunds väntetid här och där. Det får dock anses godkänt.
I Total Protection ingår en egen brandvägg som ersätter Windows inbyggda. Den är kanske inte egentligen mer funktionell, men ger dig enklare sätt att få manuell kontroll över nätverkskommunicerande appar och skapa undantag. Det går också för det mesta bra att köra den i ett helt automatiskt läge, som jag under fyra dagar med den i en bärbar dator aldrig märkte av.

Från godkänt till mycket bra
Programmet har även tre extra huvudfunktioner: separata lösenordshanteraren Truekey, ett id-skydd som övervakar känsliga uppgifter och varnar för om de dyker upp i läckor på darknet, och en inbyggd vpn-tjänst. Truekey är en kompetent och lättanvänd lösenordshanterare som du installerar som ett webbläsartillägg, eller som en separat app i mobilen. Tyvärr finns den inte till Safari på en Mac.
Id-skyddsfunktionen är rätt så bristfällig. Jag får upp en varning om att min e-postadress och lösenord har läckt och uppmanas byta lösenord. Men det är ingen information i McAfees tjänst om vilket lösenord som läckt. F-Secures tjänst med information om precis samma läcka visar att det rör sig om ett gammalt lösenord som jag redan länge bytt.
Vpn-tjänsten har gott om servrar i totalt 48 olika länder. Till en svensk anonymiseringsserver går det behagligt snabbt, och då McAfee inte har något separat bankskydd rekommenderar de att du kör den om du ska göra bankärenden eller onlineshoppa för extra lager av trygghet. Men till USA och Storbritannien får jag aldrig snabb nog uppkoppling för att kunna strömma video med godkänd kvalitet. Så hur bra den då är på att undvika till exempel Netflix-blockering blir ganska irrelevant.

Inte bara skydda, utan städa
Du får även effektiv bortrensning av spårande objekt som cookies och tillfälliga filer på datorn, sådant som webbplatser kan använda för att identifiera dig. Samma funktion gör också mer generell systemrensning och kan städa bort gamla referenser i Windows-registret, tillfälliga filer och liknande systemskräp. Du får också ett verktyg för att permanent radera känsliga filer från en hårddisk eller ssd, så att de inte går att återskapa.
Precis i skrivande stund ser det ut som om McAfee är på väg att leverera en större uppdatering av programmet. Tre funktioner som gjort att McAfee stuckit ut är App Boost, som trimmar prestandan för enskilda installerade program, Säkra Appar som håller koll på både dem och Windows, så att du har senaste uppdateringarna, och Mitt nätverk som ger överblick över anslutna enheter i det nätverk du är på.
I Total Protections menyer står det nu att ”Funktionen kommer snart tas bort för att göra plats för nya typer av skydd”. Därför kan det kanske vara klokt att avvakta med att slå till innan du vet vad den nya är och hur det fungerar. Om du inte behöver säkerhetspaket omedelbart. När den nya versionen är ute ska jag försöka se till att testa den direkt.
Specifikationer
Produktnamn: McAfee Total Protection
Testad: Januari 2023
Kontakt: McAfee
Brandvägg: Ja
E-postskydd: Ja
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Nej
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Lösenordshanterare, identitetsskydd, säkra sökningar, snabbare surf, uppdateringshanterare*, appoptimering*, nätverksövervakning*, djupradering, vpn
Systemkrav, Windows: Windows 7 (sp1) eller nyare, 1 GHz cpu, 2 GB ram, 500 MB ledig lagring
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel första året: 499 kronor (5 enheter) eller 549 kronor (10 enheter)
