Testad produkt: McAfee Total Protection
Prisexempel: 599 kronor (1 år 10 enheter)

Näst efter Windows inbyggda antivirus är McAfees det som flest datoranvändare världen över troligen kommit i kontakt med. Detta eftersom det ofta följer med förinstallerat på datorer från flera av de största tillverkarna. Då företaget är ägt av Intel kommer det ofta med den vägen just på Intel-baserade Windows-datorer.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Har du fått McAfee på köpet med datorn finns det ingen anledning att avinstallera. Virus- och surfskyddet är bra, och enstaka extra funktioner håller hög klass. Men som komplett säkerhetssvit räcker inte Total Protection riktigt till i konkurrensen. En del funktioner vi brukar ta för givna saknas och det röriga gränssnittet irriterar.

Positivt

  • Utmärkt virusskydd.
  • Enstaka riktigt bra funktioner.

Negativt

  • Inget alternativ för färre datorer.
  • Förvirrande gränssnitt.
  • Saknar en del vanliga funktioner.

Det kan vara ett irritationsmoment om du redan har ett annat säkerhetsprogram eller vill köra utan. Eftersom det som regel endast handlar om en 30 dagars utvärderingsversion, samma som du kan ladda hem gratis, så tycker vi inte det är något mervärde. Ibland får du dock en 12-månaders prenumeration på köpet med en dator, och då kan du absolut behålla det.

För det är ett fullt kompetent internetsäkerhetsprogram, med riktigt effektiv virusdetektering, minimal systempåverkan och bra verktyg för att undvika sådant som nätfiske, riskabla länkar och skräppost. Det är dock inte exakt samma programpaket som McAfee rekommenderar för separat köp, utan Livesafe, som saknar ett par av vårt pakets funktioner.

Bägge paketen koster 999 kronor att köpa med reducerat pris för första året på 599 kronor. Skillnaden att Total Protection gäller för tio installationer, och Livesafe inte har någon övre gräns för antalet installationer i hushållet. Det är helt klart prisvärt för ett större hem, men kan bli kostsamt om du bara har ett par, tre datorer och mobiler att skydda.

Mcafee Total Protection

Lås in viktiga filer

Utöver vanlig internetsäkerhet bjuder Total Protection på flera användbara funktioner, som ett krypterat filvalv där du kan lagra känsliga dokument med extra säkerhet, en behändig lösenordshanterare, en djupraderare för filer, en funktion som håller program och drivrutiner uppdaterade och systemoptimering som rensar både skräpfiler och spårningskakor.

Här finns också ett funktionsrikt föräldraskydd som förutom webbfilter och tidkontroll också kan kontrollera tillgång till specifika program och låta en förälder tillfälligt ge tillgång till specifika webbsidor. Här finns också en lokaliseringsfunktion. I alla fall i teorin, men i våra tester ger den oss rätt så virriga resultat.

Köper du Total Protection och väljer automatisk förnyelse så får du också McAfees vpn-tjänst Safe Connect på köpet. Den är enkel och inte särskilt funktionsrik, men stabil och snabb. Du har inte en stor uppsjö servrar och länder att välja mellan, och deras loggnings-policy hör till de minst betryggande i branschen. Den ska mest ses som en ip-blockerande anonymitetstjänst för viss extra säkerhet.

Extra prestanda med aktiv optimering

McAfee Total Protection är den enda lösningen vi testat i år som inte har en separat säkrad webbläsarmiljö för sådant som bankärenden. Istället rekommenderar de att man använder vpn för det, vilket ska ge en viss nivå av extra säkerhet. Men det får du som sagt bara tillgång till om du är en trogen prenumerant.

Mcafee Total Protection

I gengäld får vi två lite intressanta extra funktioner. Dels Web Boost, en funktion som kan optimera laddtider för webbsidor genom att blockera autouppspelning av video. Om den gör något annat för laddning av webbsidor framgår dock inte. Dels App Boost, som tilldelar mer systemresurser åt program du kör aktivt i förgrunden. Riktigt vad det har för effekt kan vi inte riktigt se, men det är möjligt att det har större påverkan på en långsammare pc än den vi använde i vårt test.

Vi blir inte helt kloka på upplägget i McAfees gränssnitt, med funktioner spridda över flera flikar och enskilda inställningar gömda på till synes ologiska ställen. Det är dock inte så stor möjlighet till detaljkontroll, så för det mesta lär du ändå inte ha någon orsak att gräva bland menyerna.

Specifikationer

Produktnamn: McAfee Total Protection
Kontakt: McAfee
Brandvägg: Ja
E-postskydd: Ja
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Nej
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Lösenordshanterare, säkra sökningar, uppdateringshanterare, appoptimering, snabbare surf, filkryptering, nätverksövervakning, djupradering, vpn
Systemkrav, Windows: Windows 7 (sp1) eller nyare, 1 GHz cpu, 2 GB ram, 500 MB ledíg lagring
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel: 599 kronor (1 år 10 enheter)

Betyg: 3 av 5