Testad produkt: Norton 360 Deluxe
Prisexempel: 599 kr (1 år, 5 enheter).

En av de mest klassiska antivirusleverantörerna har under flera decennier varit Symantec, med deras Norton-varumärke för konsumentprodukter. 2020 knoppade de dock av verksamheten och Norton är numera ett fristående bolag under namnet Norton Life Lock. Detta verkar än så länge inte ha påverkat själva produktutbudet, som är mycket likt det vi testade för ett år sedan.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Norton står stadigt på egna ben, i alla fall när vi till slut fått rätsida på det något virriga gränssnittet. Här finns ett halvstort antal funktioner, det finns definitivt utrymme för en utbyggnad av verktygslådan, men det som erbjuds håller hög klass.

Positivt

  • Överlag god säkerhet.
  • Backup och molnlagring på köpet.
  • Kompetent föräldrakontroll.

Negativt

  • Inget stort utbud bonusfunktioner.
  • Kan finnas risk för en del falsklarm.
  • Bakvänt upplägg på gränssnittet.

Norton har under senare åt konstant presterat bra i antiviruslabbens tester, och får i år full pott i AV-Tests omdöme. AV Comparatives ger ett par små minus för en tendens till för många falsklarm och en viss seg hantering av programinstallationer och zip-filer, men ingenting som diskvalificerar programmet.

Norton 360 säljs i tre versioner, Standard, Deluxe och Premium. Standard är ett abonnemang för en dator, och saknar därför föräldrakontrollfunktion, men annars är funktionerna densamma i alla paketen. Deluxe ger dig licens för fem installationer och Premium för tio. Den andra skillnaden på de tre paketen är att du får olika mycket lagringsplats i den molnlagring som ingår för en backup-funktion i programmet.

Dubbla gränssnitt

Norton 360 har ett lite märkligt upplägg gränssnittsmässigt, med två olika startskärmar att välja mellan där den första bara känns onödig, även om den ger snabbare genvägar till en handfull funktioner. De är inte svåra att hitta inne i huvudprogrammet, som är redigt upplagt och smart indelat i enkla kategorier. Den som vill gräva sig djupt in i funktioner och inställningar kan göra det i en separat meny, där det mesta går att kontrollera i detalj, men för de allra flesta användare finns en handfull snabbinställningar som är lättare tillgängliga.

Norton 360 Deluxe

I programmet får du effektivt virus- och webbskydd, inklusive ett komplett e-postskydd och ett aktivt bankskydd på extra känsliga webbsidor. Just den funktionen kan dock vara lite svår att hitta. Den ingår i webbläsartillägget Safe Web som finns till Chrome och Edge, och behöver aktiveras där en gång manuellt efter installation. Här hittar vi också lite extra säkerhetsfunktioner för Facebook och Twitter. Vad de gör i verkligheten har vi dock svårt att säga, de påverkar inte upplevelsen vid vardaglig användning.

Bland programmets bonusfunktioner hittar vi flera användbara verktyg. Du får en lätthanterlig lösenordshanterare som även låter dig spara kortuppgifter, adresser och lösa anteckningar i en säker lösenordskyddad miljö, samt en lösenordsgenerator om du är för lat för att komma på nya själv. Du får filbackup-funktion som kan spara ett arkiv av viktiga filer lokalt eller i den molnlagringsplats som ingår. Det är 50 GB för 360 Deluxe och 75 GB för 360 Premium, vilket alla användare delar på.

Ett fåtal bonusfunktioner

Och du får några andra små men smarta funktioner som webbkamerakontroll, tyst läge med minimalt med varningar, defragmenteringsverktyg för hårddiskar, enkelt rensningsverktyg för onödiga filer och behändig kontroll på vilka program som startar automatiskt med Windows. En enkel men väl fungerande vpn-tjänst ingår också. Den är snabb, men ganska begränsad i funktion och val av servrar.

Norton 360 Deluxe

Slutligen har Norton en funktionsrik föräldrakontroll som administreras via ett webbgränssnitt. Du får kategoribaserad innehållsblockering indelad på åldersgrupper, schemalagd internet-tid och övervakning, möjlighet att blockera program och appar samt geografisk lokalisering. Att konfigurera en dator eller mobil för övervakning är lite omständligt, men väl igång är det smidigt att använda.

Norton erbjuder ingen enorm mängd funktioner jämfört med en del av konkurrenterna. Men kvaliteten på dem är genomgående hög, och det är ett programpaket som passar både för en mer datorkunnig användare och efter lite initialt trixande även för helautomatisk drift i bakgrunden.

Specifikationer

Produktnamn: Norton 360 Deluxe
Kontakt: NortonLifelock
Brandvägg: Ja
E-postskydd: Ja
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Ja
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Lösenordshanterare, säkra sökningar, backup, systemoptimering, webbkamerakontroll, vpn
Systemkrav, Windows: Windows 7 eller nyare, 1 GHz cpu, 2 GB ram
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel: 599 kr (1 år, 5 enheter).

Betyg: 4 av 5