Testad produkt: Panda Dome Premium
Prisexempel: 689 kronor (1 år, 3 enheter).

Panda Security är en spansk säkerhetsleverantör som länge varit en av Europas mest välkända. 2020 köptes de upp av amerikanska Watchguard, men man fortsätter att leverera samma säkerhetspaket för både företag och konsumenter. De har en rad kompletta säkerhetspaket under namnet Dome, från enklaste Dome Essential till maxade paketet som vi testat här, Dome Premium. 

Betyg 4 av 5

Omdöme

Dome Premium levererar ett gediget knippe verktyg för säkerhet och datorhälsa, men ett par oroande rapporter om överdrivet mycket falsklarm från virusskyddet gör att vi tvekar med en rekommendation. Ett gränssnitt som skulle vinna på större yta och mer tydlighet är också ett litet minus, även om det är snyggt att titta på.

Positivt

  • Väl godkänd säkerhet.
  • Stor mängd små, bra extrafunktioner.
  • Snyggt gränssnitt.

Negativt

  • Tendens till falsklarm.
  • Bitvis svårt att hitta rätt i gränssnittet.
  • Priset.

I alla paket från Essential och uppåt ingår brandvägg med god detaljkontroll, extra wifi-skydd, skanning av usb-minnen och en enkel vpn-funktion. I testade toppvalet får du annars ett antal extra säkerhetsverktyg, till exempel en behändig lösenordshanterare, filkrypteringsverktyg, stöldskyddsfunktion som kan lokalisera en stulen eller borttappad dator, räddningsenhet på usb för infekterade datorer, och systemoptimeringsverktyg för att rensa onödigheter och snabba upp datorn.

För säkerhet vid bankärenden och nätshopping uppges det finnas en säkerhetsfunktion som skyddar extra mot intrång och identitetsstöld, men exakt vad den gör framgår inte. Vad det än är så sker det dock i bakgrunden. Vi har ingen möjlighet att anpassa funktionen utöver att slå av och på säkert läge för webbläsare.

Alla Dome-paket utom det enklaste erbjuder föräldrakontroll som filtrerar webbinnehåll per Windows-profil och rapporterar webbaktivitet på dem. Den ger ingen möjlighet till schemaläggning av surftider. Det känns lite begränsande jämfört med många av konkurrenternas lösningar.

Panda Dome Premium

Fullfjädrad vpn ingår

Det som skiljer Premium-paketet från resten är tre bonusfunktioner. För det första ett extra verktyg för att hålla koll på att operativsystemet är uppdaterat. Den ska vara mer aktiv och detaljerat än Windows Update och den täcker även andra viktiga installerade program.

För det andra får du obegränsad datamängd med vpn-funktionen, så du kan även använda den för att till exempel strömma media. Slutligen ska det också ingå chattsupport dygnet runt, vilket du inte får med de billigare paketen. Klarar du dig utan de tre sakerna kan du gå ned ett steg, spara flera hundra kronor om året och fortfarande ha många bra funktioner. Men även då är Dome rejält dyrt.

Det är ett snyggt lättnavigerat program på en Windows-dator, men nivån på detaljkontroll över de olika funktionerna varierar stort. Programmet har i standardläge också en tendens att vara lite påträngande med aktiva popup-rutor. En del av dessa går att stänga av, men inte alla. Det finns ett spel/multimedialäge du kan aktivera som tillfälligt stänger av alla sådana.

Panda Dome Premium

Bra skydd under rätt förutsättningar

AV-Test testar inte Pandas antivirusmotor, och AV-Comparatives har i de senaste bedömningarna gett Panda ett inte helt lysande betyg. Det detekterar och rensar virus godkänt bra, men är extra beroende av molnbaserad detektering, och levererar dessutom väldigt många falsklarm. Vi kan dock inte mäta någon prestandaskillnad med det installerat, förutom längre starttid för tunga program, vilket gäller alla bra virusskydd. Systempåverkan är därför fortfarande låg.

Med det lite tveksamma resultatet och ett högt pris, ovanligt dyrt om du bara vill ha licens för en eller ett par datorer, har vi svårt att ge Panda en rekommendation. Detta trots ett mestadels lättanvänt gränssnitt och behändiga bonusfunktioner.

Specifikationer

Produktnamn: Panda Dome Premium
Kontakt: Panda
Brandvägg: Ja
E-postskydd: Nej
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Ja
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Lösenordshanterare, kryptering, stöldskydd, nätverkskontroll, spelläge, räddningsdisk, systemrensning, vpn med mera
Systemkrav, Windows: Windows 7 eller nyare, 300 MHz Pentium eller bättre, 250 MB ram
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel: 689 kronor (1 år, 3 enheter).

Betyg: 4 av 5