Google har tagit bort den populära appen Barcode Scanner från Play-butiken, rapporterar Zdnet. Appen, som ser ut att ha utvecklas av Lavabird, har installerats av över 10 miljoner användare och har funnits i många år, men en uppdatering i början av december innehöll skadlig kod.

Upptäckten gjordes av Malwarebytes efter att användare började klaga över aggressiv reklam på sina telefoner, som visades ofta och när som helst. En del användare hade inte installerat några nya appar på länge, så Malwarebytes började leta bland redan installerade appar och upptäckte adware-koden väl dold i Barcode Scanner.

Den skadliga koden kom inte från någon reklamförmedlare eller annan tredje part, och uppdateringen var signerad med samma kryptografiska certifikat som tidigare versioner, så det verkar röra sig om en medveten handling från Lavabird.

Trots att Google har tagit bort appen från butiken måste användare som redan har installerat appen själva avinstallera den för att bli av med reklamen. Observera att det finns flera appar med liknande eller identiska namn som alltså inte avses i den här artikeln.