Testad produkt: Poly Sync 20
Pris: 1 590 kronor hos Dustinhome

För ett par år sedan köpte ljudexperterna på Plantronics upp videokonferensföretaget Polycom och bytte namn till Poly. Det var väl tajmat, då senaste året har satt distansarbete och videomöten i fokus. De har presenterat flera passande produkter för ändamålet, den senaste är Sync 20, en kompakt bordsplacerad högtalartelefon och bärbar högtalare.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med hög klass på mikrofoner och överraskande tryck i ljudet är Poly Sync 20 en mångsidig pryl. Den levererar proffsigt ljud och enkel funktionalitet i videomöten och telefonsamtal för den som är less på headset. Den är också överraskande bra som portabel högtalare för musik och media. Och som portabel högtalare i ett mindre format är den, med tanke på ljudkvaliteten, inte orimligt dyr.

Positivt

  • Snygg och stabil.
  • Högklassigt ljud.
  • Bra, flexibel mikrofon.
  • Behändiga kontroller.

Negativt

  • Ingen möjlighet till stereo.
  • Något kort batteritid.
PC för Alla rekommenderar

Det är en kompakt dosa som är nästan två decimeter bred, en knapp decimeter djup och tre och en halv centimeter på höjden. Den har ett matt underrede som vilar på stadiga gummifötter med en fäste för en upprullad usb-kabel på drygt 70 centimeter. Ovansidan är i mörkgrå textil med statusdioder och en kontrollpanel med ett gäng touchknappar.

I grund och botten är det här en portabel högtalare med inbyggd mikrofon, kompatibel med vanliga usb- och bluetooth-profiler i Windows, MacOS, Android och IOS. Du kan använda den som högtalare och mikrofon för samtal eller för allmän media.

Rätt ljud för mer än röst

Som högtalare levererar den utmärkt ljudkvalitet med klarhet och detaljåtergivning och överraskande mycket tryck och fyllighet i basen, med tanke på det lilla formatet. Det är synd att den inte har riktade högtalarelement på kortsidorna för stereoljud, men annars låter det oförskämt bra med tanke på det kompakta formatet.

Det är en utmärkt liten enhet att koppla till mobilen och fylla kontoret med musik mellan mötena eller kanske dra igång en poddcast när du klockat ut för dagen. Fylligheten i basen ger just röster extra närvarokänsla. 

Poly Sync 20 undersida
Sladd för att ansluta till en pc eller för att ladda batteriet sitter lindad på undersidan.

När vintern smält bort funkar den fint att ha som bärbar högtalare på balkongen, i parken eller på bakgården. Högtalaren tål lättare regnstänk och har ip64-klassning. Dess inbyggda batteri på 3 600 mAh uppges räcka för 20 timmar samtal, men det är med sansad ljudvolym. Vill du ha tryck i ljudet får du skala bort några timmar. På ena kortsidan sitter en extra usb-port där du kan ladda upp en mobiltelefon.

Rör dig i rummet

Poly 20 har tre mikrofoner med 360 graders ljudupptagning, med riktigt bra brusfilter och ekoreducerande signalbehandling. På upp till en armlängds avstånd återger den en mycket tydlig och varm ljudbild. Poly själva uppger två meter som upptagningsavstånd, men vi kan utan större problem prata i normal samtalston fem meter bort.

Mikrofonen normaliserar ljudnivån på ett utmärkt sätt så att du kan röra dig i rummet. Då får visserligen ljudet tunnare bas, mellanregister och ett visst rumseko, men är tydligt nog för ett obehindrat samtal. Om två eller flera personer befinner sig på olika avstånd i samma rum och pratar i mun på varandra, kan den få svårt med nivåerna. Men då är vi väldigt petiga.

Förutom de utmärkta mikrofonerna har Poly 20 också en knippe extra funktioner som gör den extra praktisk att använda till sådant som videomöten och ip-telefoni. Den är certifierad för Zoom och Microsoft Teams (om du väljer rätt version, det finns två), och har stöd för ett stort antal andra tjänster och system. Med nedladdningsbara programmet Plantronics Hub kan vi hantera kopplingen till dessa.

Poly Sync 20 kontrollpanel
En knapp med valbar funktion, en knapp för Teams, och sedvanliga volym- mikrofon- och telefonkontroller. 

Här gör vi även andra inställningar för enheten, som val av ljudsignaler och statusmeddelanden, uppdaterar firmware med mera. Plantronics Hub finns även som mobilapp, men med reducerad funktionalitet. På enhetens kontrollpanel finns volymknappar, mute för mikrofonen och knapp för samtalskontroll.

Välj funktion själv

Det finns också en knapp med en raket som symbol. Den är som standard inställd på att vara mediaspelarkontroll och startar och pausar uppspelning. Men du kan ändra funktionen i appen. Den kan till exempel kan väcka en röstassistent, som Siri, Cortana eller Google Assistent, eller parkera och återuppta samtal. Det mesta med Sync 20 är lätthanterligt för en hemmanvändare, det här är en behändig enhet för den som vill ha bra ljudkvalitet och minimalt krångel på videomötena.

Med eller utan Teams-funktion

Poly Sync 20 finns i två versioner. Den ena är standardmodellen och den andra heter Sync 20 För Microsoft Teams. Det är den version vi har testat.

Poly Sync 20 port
Laddningsport för mobil sitter bakom en gummilucka.

Det är bara den versionen som är certifierad för Microsoft Teams, vilket vissa företag kan ha som krav. En extra touchkontroll på framsidan med en Teams-ikon öppnar appen på datorn. Är du bara en vanlig användare och då och då blir inbjuden till ett Teams-möte, är det inget du behöver tänka på, men då den inte är dyrare ser vi ingen orsak att välja bort det. 

Specifikationer

Produktnamn: Poly Sync 20
Testad: Februari 2021
Tillverkare: Poly
Högtalare: 40 mm mono med basreflektor, 80 Hz till 20 kHz
Mikrofoner: 3st, 100 Hz till 6,7 kHz
Mikrofonförbättring: Brus- och ekoreducering, automatisk gain
Anslutning: Usb, bluetooth 5.1
Kontroller: Programmerbar knapp, Teams-knapp*, volymkontroll, mikrofon av/på, samtalskontroll
Övrigt: Bärfodral, stänktålig (IP64), powerbank-funktion, bluetoothmottagare för pc (tillval)
Batteri: 3200 mAh, upp till ca 20h samtal (låg volym), ca 12h musik (hög volym)
Storlek: 18,2 x 9,5 x 3,4 cm
Vikt: 360 gram
Rek. pris: ca 1 860 kr
Aktuellt pris: 1 590 kr hos Dustinhome

*I speciell Teams-certifierad modell

Betyg: 4 av 5