Testad produkt: Thinkpad X1 Nano
Pris: 24 565 kr hos Cdon

Lenovo har en ny kandidat i kampen om vilken som är den bästa ultralätta laptopen. Thinkpad X1 Nano finns i flera olika konfigurationer, där den allra lättaste väger så lite som 907 gram, medan de mest utrustade fortfarande ligger under ett kilo i vikt. Med ett slimmat chassi i magnesium och kolfiber lyckas den hålla ned vikten samtidigt som den känns stadig med sina greppvänliga mattsvarta ytor.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Den låga vikten är bara ett av många positiva intryck. Thinkpad X1 Nano får också pluspoäng för en uppsättning praktiska funktioner, mångsidig uppkoppling och en snygg och skarp bildskärm. Och hör du till dem som föredrar trackpoint-styrning framför musplatta är det här just nu en av de bästa 13-tummarna. Den lyckas dock inte leverera lika bra batteritid som konkurrenterna och ljudet lämnar, trots Atmos-stöd, en del att önska.

Positivt

  • Kompakt och lätt.
  • Mobiluppkoppling.
  • Snygg skärm.
  • Rent system med smarta extrafunktioner.

Negativt

  • Halvdan batteritid.
  • Ljud och mikrofon borde vara bättre.
  • Högt pris.

De olika modellerna skiljer sig åt med val av Intel Core i5- eller i7-processor, samt ssd-storlek. Detta verkar dock inte påverka vikten. Sedan finns den också med eller utan pek-skärm, samt med eller utan inbyggt modem för mobilt bredband (det finns 4g- och 5g-alternativ för modemet).

Om pekskärm lägger till extra vikt vet vi inte, men då den har blank glasyta istället för matt plastyta antar vi det. Modemet adderar absolut några gram. Därför väger vår testade modell med 4g-modem, men utan pekskärm, 947 gram.

I Lenovos webbshop kan du konfigurera en Thinkpad X1 Nano efter dina egna behov. Vår testade modell är en relativt toppad variant, med 11:e generationens Intel Core i7-processor, 16 gigabyte ramminne och 512 gigabyte ssd.

Det ger den stabil prestanda för surf, kontorsjobb och enklare mediaredigering, utan högljudd fläktkylning. Datorn har visserligen en tendens att dra igång fläktarna även vid måttlig belastning, men de ger då bara ifrån sig ett milt sus. Vid fullt blås är inte fläktljudet överdrivet högt.

Thinkpad X1 Nano skärm
Thinkpad X1 Nanos bildskärm är en av dess bästa egenskaper.

Snygg, skarp skärm

Det här är en typisk Intel Evo-dator, av den sort vi sett många av under vintern, med pigg Iris Xe-grafik, omedelbar väckning från strömsparläge, snabb wifi 6-anslutning och snygg kompakt design. Med pris strax under 25 000 kronor är den dyrare än liknande 13-tummare, men den har en del egenskaper, utöver det mobila bredbandet, som gör den prisvärd.

Bildskärmen är en udda variant. Den är på exakt 13 tum istället för det vanligare 13,3. Detta eftersom den är aningen kortare på höjden än vad som är vanligt, vilket ger den en upplösning på 2 160 x 1 350 bildpunkter. Samma pixeltäthet som en 1 440p-skärm med andra ord, men någon centimeter samt 90 pixlar färre på höjden, vilket ger den en riktigt snygg och skarp bild.

Dessutom levererar den bra kontrast, övertygande ljusstyrka på upp till 450 cd/m2 och srgb-klass på färgomfånget. Den kanske inte räcker till för medieproffs, men alla vi andra får en snygg upplevelse för arbete och underhållning. Skärmen har hdr-stöd, specifikt Dolby Vision, men det blir inte riktigt samma effekt som på en bra tv. Ljusstyrkan är inte hög nog för att utnyttja dynamiken, men visst höjer det upplevelsen ett snäpp.

Thinkpad X1 Nano kontakter
Hela portuppsättningen.

Dolby Atmos hjälper

Datorn har inte världens bästa högtalare, men de gör inte heller bort sig. De har en skramlig ton i mellanregistret när vi drar på volymen och basen är inte direkt djup. Med Dolby Atmos-stöd finns det bra möjlighet att anpassa ljudet efter olika typer av media och användning.

Ovanför skärmen hittar vi en ir-sensor för Windows ansiktsigenkänning och en enkel webbkamera med 720p-upplösning. Den ger en jämn och snygg bild, nästan helt utan brus, och har ett behändigt skjutreglage för linsskyddet.

Tyvärr är inte datorns mikrofoner lika övertygande. Det positiva är att de är fyra till antalet och har 360 graders rundupptagning. Du får effektivt brusfilter, som dessvärre ger din röst ett tunt och metalliskt ljud. Det duger i nödfall, men ett enkelt headset eller separat mikrofon rekommenderas.

Tangentbordet håller hög kvalitet med distinkt klickkänsla och ungefär en millimeters slaghöjd. Bakbelysningen är ställbar i två steg, men vi hade önskat oss mer ljusstyrka i maxläget. En styrknapp, så kallad trackpoint, sitter mitt i tangentbordet och ovanför musplattan finns fysiska musknappar. Det gör att musplattan blir något kompakt, men vi har inget att klaga på vad gäller kvalitet och kontroll.

Thinkpad X1 Nano simkort
Luckan för simkortet är placerad på datorns baksida.

Alla fasta anslutningar sitter tätt samlade på ena sidan av datorn och de är inte direkt många till antalet: en hörlursutgång och två thunderbolt 4-portar. En av dem är markerad för att ansluta strömadapter, men det fungerar med vilken som. Det hade givetvis varit en bonus med en extra usb, hdmi eller fast nätverksport, men all den funktionaliteten går att få till genom att ansluta datorn till en docka.

Batteritiden duger, men inte mer

Datorn har godkänd batteritid, men är långt från bäst i klassen. Den högre upplösta skärmen är nog en bidragande orsak till det och med låg vikt i åtanke har Lenovo inte heller stoppat in något extra i batteriväg. Batteriet klarar nästan fyra timmar av maxbelastning. Kör du blandat webb- och Office-arbete ger den drygt 13 timmar, vilket ändå får anses vara acceptabelt.

Systemet är exemplariskt rent från bloatware. De enda extra programmen rör Dolby-stödet och ett separat systemrensningsverktyg från Lenovo, samt deras vanliga extra inställningsprogram Vantage.

Vantage är också programmet där du kan göra systemuppdateringar och kontrollera tangentbord, mikrofon, webbkamera samt extra batteri- och energiinställningar. Här finns också Lenovos dedikerade funktion för utökad wifi-säkerhet, som kan varna om du försöker ansluta till ett potentiellt osäkert trådlöst nätverk.

Thinkpad X1 Nano
Den matta ytan är snygg och bekväm. Men se upp med fingeravtryck, vilket den snabbt samlar på sig.

Det är mycket funktionalitet och kvalitet per gram i den här lättviktaren, men den är inte helt utan skönhetsfel. Vi hade önskat att Lenovo lagt ned mer omsorg på ljudet, det här är en dator som annars ger dig en utmärkt mediaupplevelse med sin snygga bildskärm. Men som en väldigt portabel kontorsdator är den alldeles utmärkt. 

Specifikationer

Produktnamn: Thinkpad X1 Nano 20UN002WMX
Testad: Februari 2021
Tillverkare: Lenovo
Processor: Intel Core i7 1160G7, 2,1 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Xe Graphics G7
Minne: 16 GB ddr4x
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 13 tum matt ips, 2160x1350 bildpunkter
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: 2st thunderbolt 4, headset
Trådlöst: 4g (cat 9), wifi 6, bluetooth 5.1
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Ansiktsinloggning, fingeravtrycksläsare, bakbelyst tangentbord, 3 års garanti, dTPM 2.0
Ljudnivå: 0-37 dBa
Batteritid: 3h 50min (hög belastning), 13h 20min (låg belastning)
Storlek: 29,3 x 20,8 x 1,7 cm
Vikt: 0,94 kg
Rek. pris: ca 24 000 kr
Aktuellt pris: 24 565 kr hos Cdon

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 4 548 poäng, 1 336 poäng single core
Geekbench 5, cpu: 4 832 poäng, 1 396 single core
Geekbench 5, grafik: 14 934 poäng
Disk, läsning: upp till 2 484 MB/s
Disk, skrivning: upp till 1 810 MB/s

Betyg: 4 av 5