Den senaste tiden har en rad nya sajter för nyheter och debatt sett dagens ljus. Gemensamt för dem är att de erbjuder starka åskter med olika politisk färg. Här är sju av de intressantaste.

Folkhemmet

Debatt från arbetarrörelsen

En av de senaste mediesatsning kommer från Socialdemokraterna och heter Folkhemmet. Här samlas texter från människor som är aktiva inom hela arbetarrörelsen – från gräsrötter till partiledning.


Bulletin

Omdebatterad nykomlig

Kritiker beskrev den som en ”högersajt”, medan initiativtagarna kallade den för Sveriges nya dagstidning. Bulletin, som lanserades i december 2020, utlovar en oberoende journalistik på nyhetsplats och liberalkonservativ opinionsbildning på ledarplats.
En del material är öppet, men för att komma åt allt krävs en prenumeration.
Ganska snart efter lanseringen hoppade flera av initiativtagarna av, och appen har efter det genomgott en del förändringar.


Kvartal

Många kända journalister

Flera av de som driver Bulletin jobbade tidigare med nättidskriften Kvartal, vilket har gett tjänsten en högerstämpel.
I dag är dock Kvartal alltmer mån om sitt oberoende, och den drivs nu av namnkunniga journalister som Staffan Dopping, Jörgen Huitfeldt och Ola Wong.
Axess

Magasin och tv

Axess, som lutar åt höger, fokuserar inte på dagliga nyheter. I stället erbjuder man längre artiklar i ett magasin som kommer nio gånger per år. Man har även en streamingtjänst och ett antal poddar.
Axess kräver en prenumeration för den som vill komma åt allt.


Etc

Vänstersajt med anor

Vänstertidningen Etc grundades redan 1978 och den finns i dag både på webb och papper. Förutom åsiktsmaterialet har man även en omfattande journalistisk verksamhet och man driver en streamingtjänst som blandar film och serier med debatter och föreläsningar.
Etc kräver i grund och botten en prenumeration, även om vissa artiklar går att läsa utan kostnad.


Arena

Gratis till vänster

Till skillnad från Etcetera är webbtidningen Dagens Arena gratis. Här hittar du nyheter och opinionsmaterial som bygger på en ”radikal, progressiv idégrund”.


Samtiden

En röst för SD

Till skillnad från många andra partier saknar Sverigedemokraterna ledarsidor i traditionella papperstidningar. Man har däremot en egen webbtidning som heter Samtiden.
Förutom skrivna artiklar finns även en podd – men nya avsnitt en eller ett par gånger i veckan.