Zxing Teams Barcode Scanner-app bombas med negativa recensioner i Googles Play-butik, rapporterar The Verge. Hundratals användare har gett appen bottenbetyg och påstår att en ny uppdatering tar över webbläsaren och börjar visa oönskade annonser. Samtidigt har hundratals andra användare tagit appen i försvar och istället gett den toppbetyg.

Barcode Scanner är en av de allra första Android-apparna, som till och med släpptes före den första officiella verisonen av Android. Appen har i dagsläget laddats ner över 100 miljoner gånger.

Exakt vad situationen beror på är oklart. En återkommande teori är att de som publicerat negativa recensioner i själva verket blandat ihop Zxing Teams Barcode Scanner-app med Barcode Scanner från Lavabird. Denna togs nyligen bort från Play-butiken efter att en uppdatering i december innehöll skadlig adware-kod som började sprida reklam.

Det är oklart om Google kommer gripa in och modifiera betyget för Zxing Teams Barcode Scanner-app på något sätt till följd av det eventuella missförståndet. Problemet verkar vara begränsat till amerikanska omdömen, men visar på det problematiska i att appar kan förses med identiska namn.

Läs också: 5 gratisappar som kopplar ihop din mobil och dator