Testad produkt: Huawei 4G Router 3 Pro B535
Pris: 1 517 kronor hos ComputerSalg.

Som tillverkare av vanliga hemmaroutrar har Huawei tidigare inte varit så etablerade, utan det var först 2020 som vi såg vanliga fasta routrar från tillverkaren på svenska marknaden. Det är lite märkligt, för när det gäller routrar för mobilt bredband har de länge varit en av de största leverantörerna, både för små mobila hotsports och denna typ av fasta lte-router för hemmet.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Huaweis router har snygg diskret design och väl godkänd mottagning även utan externa antenner. Vi får inte något överflöd med funktioner, men de viktigaste finns där, och räckvidden på wifi övertygar. Det här kan räcka i stugan utan förlängning, om du har tur och kan placera den rätt.

Positivt

  • Godkända mobilprestanda.
  • Bra wifi-räckvidd.
  • Kompakt design.
  • Godkänt funktionsutbud.

Negativt

  • Ojämn uppladdning.
  • Lite snålt med statusinformation.
PC för Alla rekommenderar

Huawei B535, eller 4G Router 3 Pro som det står på förpackningen, och som den ibland kallas i butiker, är en kompakt router med ett yttre i vit plast i stående design. I standardutförande har den inga externa antenner, men under en borttagbar plastlucka baktill finns det fästen för två antenner, om du tycker att mobilanslutningen inte är stark nog.

I vårt test får vi fortfarande relativt god signal, och stabila nedladdningshastigheter, om än inte högst i klassen. Däremot är uppladdningshastigheterna mer ojämna än i en del andra 4g-routrar vi har testat. Kanske kan externa antenner komma till användning där. Det är som alltid svårt att mäta mobila hastigheter då till och med faktorer som väder och vind påverkar. Men snitthastigheten under mätningar vid flera tillfällen visar på märkbart lägre uppladdningshastighet.

Vi har inga större klagomål på prestanda över wifi, och med fast gigabit-bredband inkopplat får vi hastigheter på en bra bit över 350 Mbit/s. Räckvidden är dessutom ovanligt bra för 5 GHz wifi5. Vi kan med andra ord utan problem strömma högupplöst även med lite avstånd och en vägg mellan oss och routern.

Förvirrande frontpanel

En tunn rad dioder på framsidan ger grundläggande information om routerns status och signalstyrka på mobilsignal. Vi kan inte hitta någon kontroll i administrationsgränssnittet för att stänga av dessa. Exakt vad olika färger och blinkningar innebär får vi dessutom gissa oss till. Det står varken i medföljande snabbstartsguide eller i någon handbok vi kan hitta online.

Baktill sitter en rad på fyra gigabit lan-portar, varav en går att ansluta till fast bredband. Routern finns i två versioner, en som heter B535-232 och en som heter B535-235, vilket är den vi fått in för test. Den har stöd för ip-telefoni med en extra utgång baktill för att ansluta telefon, och ligger några hundra kronor högre i pris. Det kanske inte heller är så relevant för de flesta användare. Men är det av intresse kan det vara bra att hålla koll på, så du väljer rätt modell.

Huawei B525

Efter montering och instoppning av sim-kort i en springa på baksidan är det fritt fram att börja surfa. Huawei uppmanar oss dock att byta till eget lösenord på wifi och i admin-gränssnittet. Routern går att administrera med mobilappen AI Life eller via traditionellt webbgränssnitt, och bägge är snyggt designade och redigt uppbyggda med snabb tillgång till det mesta. Vi skulle dock önska oss lite mer detaljerad statusinformation om uppkopplingar och anslutna enheter.

Förväntade funktioner, plus mesh

Appen har inte tillgång till alla routerinställningar, men det mesta du behöver i vardagen finns där. Det vi möjligen saknar i appen är tillgång till routerns enkla föräldrakontroll. Den kan sätta surfschema för enheter, men inte mer än så. Det finns också ett globalt webbfilter som kan blockera domännamn, men det går inte att kontrollera per enhet.

Vi får en behändig gästnätverksfunktion. Som standard öppnar den ett wifi med timer på fyra timmar, men det kan ställas till ett dygn eller till obegränsad tid. Vi tycker dock att det kanske borde krävas ett lösenord som standard för lite extra säkerhet. Så glöm inte att ange det manuellt.

Routern har också stöd för Link+, som är ett sätt att länka ihop flera Huawei-routrar till ett lokalt mesh-system. Synd bara att utbudet och tillgången på kompatibla routrar och extenders inte är så stort i Sverige.

Specifikationer

Produktnamn: Huawei 4G Router 3 Pro B535
Testad: Februari 2021
TillverkareHuawei
Mobilt bredband: LTE cat 7, upp till 300 Mbit/s ner, 100 Mbit/s upp
Sim-kortläsare: Micro sim
Wifi-protokoll: Wifi 5
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 300 + 867 Mbit/s
Anslutningar: 1 st gigabit wan/lan, 3 st gigabit wan, tele
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps
Automatisk failover: Ja
Övrigt: Föräldrakontroll, gästnätverk, stöd för mesh, vpn
Användargränssnitt: Webb, app
Fjärradministration: Nej
Storlek inkl. antenner: 21,9 x 13,8 x 25,6 cm
Rek. pris: 1 790 kr
Pris: 1 517 kronor hos ComputerSalg.

Mätresultat

4g hastighet, upp*: 41 Mbit/s
4g hastighet, ned*: 19 Mbit/s
4g svarstid*: 22 ms
Hastighet, 5 GHz till fiber: 372 Mbit/s
Räckvidd, 5 GHz, 1 innervägg: 17 meter

* Snitthastighet under flera mätningar på ett dygn. Mäthastighet vid enskilda tillfällen kan variera.

Betyg: 4 av 5