Testad produkt: Netgear Orbi LBR20
Pris: 3 716 kronor hos CDON.

Netgear Orbi LBR20 är en av de dyraste hemmaroutrar med inbyggt lte-modem vi kan se att det går att köpa just nu. Den kostar runt fyra och ett halvt tusen kronor, och är en rejäl enhet med samma design och i grund och botten samma funktioner som andra Orbi-routrar. Det är med andra ord en mesh-kompatibel enhet som du väldigt smidigt kan koppla ihop med valfri extra mesh-nod av Orbi-typ. 

Betyg 3 av 5

Omdöme

Allt i Orbi LBR20 är snyggt, proffsigt och lättskött. Men när wifi-kapaciteten inte överträffar andra routrar för en bråkdel av priset, extra 4g-kapaciteten mest blir teoretisk, och en del grundläggande saker som utbudet av ethernet-portar är underdimensionerade, går det inte att rättfärdiga det brutala priset.

Positivt

  • God individuell wifi-prestanda.
  • Stabil och relativt snabb lte.
  • Intressanta tillvalstjänster.

Negativt

  • Få nätverksportar.
  • Måttlig wifi-räckvidd.
  • En del funktionalitet kostar extra.
  • Väldigt dyr för vad man får.

Någon sådan ingår alltså inte här, utan det du får är en fristående router, för vilken du får betala för en hel del för saker som du inte utnyttjar. Detta är en trippelbandsrouter, men det tredje frekvensbandet är endast till för backhaul-kommunikation mellan routern och andra mesh-noder. Orbi LBR20 är. såvitt vi kan se, mycket lik Orbi RBK20, och den ger oss 400 Mbit/s på 2,4 GHz och 866 Mbit/s på 5 GHz för användare.

Vi får uppmätta wifi-hastigheter på strax under 400 Mbit/s till enskilda klienter över 5 GHz och en väl godkänd men inte exceptionellt bra räckvidd. Det är inte dåligt, men ingenting som känns direkt exceptionellt. Konkurrenter för cirka 1 500 kronor är lika snabba. Vill vi utnyttja tredje bandet till något är det alltså för att mesh-koppla till en separat köpt Orbi-extender.

Maxat modem till vilken nytta

Men priset för Orbi LBR20 med en enhet är redan betydligt dyrare än ett helt mesh-paket. Är då verkligen 4g-modemet värt den extra slanten? Vi är tveksamma till det. Det är visserligen ett riktigt bra modem, det mest kraftfulla vi testat med cat 18-klassning och teoretisk maxhastighet på över en gigabit. Men är det hastigheter som du någonsin kommer i närheten av? Troligen inte, med de begränsningar som basstationer och operatörer sätter på bandbredden i dagsläget.

Det bästa vi lyckas komma upp i under upprepade tester är strax över 100 Mbit/s, en tidig morgon då lasten på nätverket är lågt. Ska du upp i närheten av gigabit-fart är det en 5g-router du behöver satsa på. Och för 5g är ju både utbudet på routrar och täckning än så länge svagt.

Hög klass på modemet innebär dock hög stabilitet, och det är mycket sällan som vi upplever dippar i prestanda i mobildatan, utan landar på som lägst precis under 40 Mbit/s. Och hög lägstanivå är för det mesta bättre för upplevelsen än maxad topphastighet.

Routern har två fästen för externa antenner baktill, men ingen gång under vårt test känner vi att vi längtar efter sådana.

Orbi LBR20

Bara två fasta portar

Routern kan användas enbart med mobilnätverk eller inpluggad med fast nät. Då används mobiluppkopplingen som failover, det vill säga en backup om det fasta bredbandet skulle försvinna. Du har två nätverksportar baktill, varav en kan användas för wan. Ett par till hade varit välkommet.

Det räcker dock inte att bara plugga in bredband där, den funktionen måste slås på manuellt. Att konfigurera routern är därför lite stelbent; du måste ha ett aktiverat mobilt bredband tillhands och sim-kortet instoppat vid första uppstart. Du kan inte välja att bara köra den som vanlig bredbandsrouter och installera det mobila senare vid behov.

Funktionsmässigt har Orbi-routrar aldrig varit fullmatade, men de funktioner som erbjuds håller hög kvalitet. Föräldrakontroll erbjuds med tredjeparts-tjänsten Circle, som administreras med sin egna app. Du får en enklare version med åtkomstkontroll på köpet, men sedan kan du, om du vill, köpa till ett premiumabonnemang som ger dig mer detaljerad övervakning. Du kan givetvis sätta upp ett gästnätverk och det går också att agera vpn-server.

Smart skydd som tillval

Den funktion som verkligen sticker ut är Armor, Netgears säkerhetslager som ger dig virusskydd i routern. Det är en tilläggstjänst som drivs i samarbete med Bitdefender, och den kostar ungefär lika mycket som ett abonnemang på Bitdefenders säkerhetspaket. Vilket det också är. Du får skydd i routern och utmärkta Bitdefender Total Security till dina datorer, plattor och telefoner på köpet.

Det är dock i slutänden svårt att motivera ett köp. Om pengar inte är en faktor, och du tänker skaffa till en Orbi-satellit samt abonnera på Armor, då kan det vara värd den tunga investeringen. Annars finns det bra alternativ för halva priset eller ännu mindre.

Specifikationer

Produktnamn: Netgear Orbi LBR20
Testad: Februari 2021
Tillverkare: Netgear
Mobilt bredband: LTE cat 18, upp till 1 174 Mbit/s ner, upplänk ej specificerad
Sim-kortläsare: Nano sim
Wifi-protokoll: Wifi 5
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 400 + 866 + 866 (mesh) Mbit/s
Anslutningar: Gigabit wan/lan, gigabit lan
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps
Automatisk failover: Ja
Övrigt: Gästnätverk, föräldrakontroll, vpn-server, stöd för mesh, virusskydd (30 dagars provversion), stöd för Google Assistent och Alexa
Användargränssnitt: Webb, app
Fjärradministration: Ja
Storlek inkl. antenner: 17 x 7,9 x 22,6 cm
Rek. pris: 4 690 kr
Pris: 3 716 kronor hos CDON.

Mätresultat

4g hastighet, upp*: 50 Mbit/s
4g hastighet, ned*: 33 Mbit/s
4g svarstid*: 20 ms
Hastighet, 5 GHz till fiber: 380 Mbit/s
Räckvidd, 5 GHz, 1 innervägg: 14 meter

* Snitthastighet under flera mätningar på ett dygn. Mäthastighet vid enskilda tillfällen kan variera.

Betyg: 3 av 5