Testad produkt: TP-Link Archer MR600
Pris: 1 686 kronor hos CDON.

TP-Links router för mobilt bredband skiljer sig från konkurrenterna på en punkt. Den har en mer traditionell hemmarouter-design med platt liggande chassi, där de flesta har en stående design. Det gör att den inte sticker upp lika mycket, och kan ha en liten nackdel om du vill placera den i en fönsterbräda för bästa mobilmottagning.

Betyg 4 av 5

Omdöme

TP-Link levererar här funktions- design- och prestandamässigt inget märkvärdigt. Men den ger oss det vi förväntar, till och med lite i överkant i lte-prestanda, och en enkel med bra knippe funktioner i ett lättanvänt paket.

Positivt

  • Goda prestanda.
  • Utmärkt användarvänlighet.
  • Grundläggande, men bra funktionsutbud.

Negativt

  • Kan bli svårplacerad för optimal signal.
  • Något kort räckvidd för wifi.
PC för Alla Bäst i test

Dels tar den upp extra plats, dels hamnar antennerna, två stycken som du monterar själv på baksidan, lite lägre placerade. Å andra sidan har den en sak som andra lte-routrar vi hittar just nu saknar; fäste på baksidan för väggmontering.

Routern är en enkel konstruktion i svart plast, med blank ovansida som är snygg och diskret, men som också snabbt drar åt sig damm. På ovansidan sitter en rad med diodbelysta statussymboler. De är dock väldigt försiktigt upplysta, så i för ljusa miljöer kan det vara svårt att se dem alls. Dioderna går att stänga av i systeminställningarna, men inte att öka ljusstyrkan på.

Baktill sitter fyra ethernet-portar med gigabit-hastighet, varav en kan användas för fast internetuppkoppling, en lucka för sim-kort i mikro sim-format, och enkla kontroller för wps-synkning och wifi-kontroll. Liksom de flesta konkurrerande routrar har den ingen usb-port, så vi får ingen möjlighet att dela lagring eller skrivare. Men det är det sällan vi får ändå i routrar i denna prestandaklass.

Snygg och lättskött

Däremot har den rätt så många bra funktioner i inbyggda mjukvaran. Gränssnittet i TP-Links routrar hör till de mer användarvänliga, med rent och modernt upplägg och tydlig navigering till ett flertal behändiga funktioner.

Den har stöd för TP-Links Onemesh-system, och det finns ett flertal wifi-förlängare, routrar och åtkomstpunkter som du kan använda som mesh-noder för att utöka räckvidden på ditt wifi. Det är inte riktigt lika smidigt som med ett dedicerat mesh-paket, men TP-Link gör denna typ av funktion behändigare än de flesta andra tillverkare.

Du får ett gästnätverk med ovanligt mycket frihet att välja själv vilka frekvensband som ska användas, och vad gäster ska ha tillgång till. Du får enkel föräldrakontroll med surfschema och svart- eller vitlista på webbadresser. Du har möjlighet att slå på stöd för iptv, vilket kanske enbart är lämpligt för fast bredband, men det är positivt att funktionen finns.

Det går också att kontrollera enheten med systemet IFTTT och röststyra med Amazon Alexa. För det, och också för sömlös fjärradministration, behöver du ett konto hos TP-Link som du kopplar routern till. I TP-Links mobilapp Tether, kan du göra de flesta grundläggande inställningar. Du får också ett par bonusfunktioner, som enkel delning av inloggningsuppgifter och en säkerhetsanalys av andra enheter i wifi-nätverket.

TP-Link MR600

Stabila prestanda

Prestandamässigt håller routern förväntat klass, med dubbla wifi-band, och totalt knappt 1 200 Mbit/sek i sammanlagd bandbredd. Vi mäter som bäst precis 400 Mbit/s till en bärbar dator i samma rum som routern, och den kan täcka en mindre lägenhet med duglig signalstyrka utan problem.

Mobilmodemet stödjer lte av kategori 6, vilket innebär upp till 300 megabit nerladdning och 50 megabit upp, men det är inga hastigheter som vi kommer i närheten av med svenska operatörer. Vid enstaka tillfällen kan vi få extra dataströmmar från en basstation, men som lte-användare ska du inte räkna med mer än 50 megabit från de flesta operatörer. Då är den snitthastighet på 44 megabit Archer MR600 ger oss vid våra tester riktigt bra. Vad du själv får kan dock variera stort och beror på dina lokala förhållanden.

Till en början hittar vi inte funktion för failover. Det innebär att den automatiskt byter till mobil uppkoppling om den har fast bredband inpluggat och detta tappar internetanslutningen. Men det visar sig att det är möjligt, om än lite mer omständligt att ställa in än i andra liknade routrar. Det måste ställas in i två steg, på två olika platser i gränssnittet.

Att detta är möjligt framgår inte heller av den annars utmärkta pedagogiken i gränssnittet. Så det är en av få punkter som vi tycker att TP-Link gärna får jobba på. Det andra vore att bygga ut med fler extra funktioner, exempelvis den Homecare-funktion som ger många andra av TP-Links routrar extra skydd i form av inbyggt antivirus.

Specifikationer

Produktnamn: TP-Link Archer MR600
Testad: Februari 2021
Tillverkare: TP-Link
Mobilt bredband: Lte cat 6, upp till 300 Mbit/s ner, 50 Mbit/s upp
Sim-kortläsare: Mikro sim
Wifi-protokoll: Wifi 5
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 300 + 867 Mbit/s
Anslutningar: 1 st gigabit wan/lan, 3 st gigabit wan
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps
Automatisk failover: Ja
Övrigt: Föräldrakontroll, gästnätverk, stöd för mesh, vpn, Alexa, IFTTT
Användargränssnitt: Webb, app
Fjärradministration: Ja
Storlek inkl. antenner: 22,9 x 18,8 x 15,8 cm
Rek. pris: 1 790 kr
Pris: 1 686 kronor hos CDON.

Mätresultat

4g hastighet, ned*: 44 Mbit/s
4g hastighet, upp*: 35 Mbit/s
4g svarstid*: 19 ms
Hastighet, 5 GHz till fiber: 401 Mbit/s
Räckvidd, 5 GHz, 1 innervägg: 15 meter

* Snitthastighet under flera mätningar på ett dygn. Mäthastighet vid enskilda tillfällen kan variera.

Betyg: 4 av 5