De senaste åren har ett antal olika prylar fått stöd för Ultra Wideband (UWB), däribland mobiltelefoner, klockor, högtalare och prylhittarbrickor. I den här artikeln ska vi försöka förklara vad det egentligen handlar om, vad tekniken kan användas till och hur det skiljer sig mot liknande lösningar som bluetooth och wifi.
 

1. Vad är Ultra Wideband?

Ultra Wideband är en teknik som gör det möjligt att föra över stora mängder data trådlöst från en enhet till en annan med hjälp av radiovågor. Namnet anspelar på att informationen skickas ut över ett brett frekvensspektrum, vilket innebär alltifrån 500 megahertz till 12,4 gigahertz.

Ultra Wideband baseras på radiovågor.
Ultra Wideband baseras på radiovågor.

2. Hur länge har Ultra Wideband funnits?

Utvecklingen av Ultra Wideband har pågått ända sedan mitten av 1970-talet, men på den tiden kallades det för pulsradio. Beteckningen anspelar på att data skickas ut från en sändare i form av pulser varannan nanosekund som sedan snappas upp av en mottagare. I början av 2000-talet användes tekniken i alltifrån radaranläggningar till sjukvårdsutrustning, men det är först på sistone som Ultra Wideband har börjat dyka upp i konsumentprylar.

Ultra Wideband har använts inom vården sedan drygt 20 år tillbaka.
Foto: UWB AllianceUltra Wideband har använts inom vården sedan drygt 20 år tillbaka.

3. Kan Ultra Wideband användas till mer än dataöverföring?

Utöver att skicka information trådlöst kan Ultra Wideband användas för att lokalisera diverse objekt, detta då tekniken har betydligt högre precision än gps och dessutom fungerar inomhus. Redan nu används Ultra Wideband i Samsung Galaxy Smarttag, en Tile-liknande produkt som hjälper dig att hålla koll på dina prylar och mycket talar för att tekniken även kommer att finnas i Apples motsvarighet Airtag som släpps inom några månader.

Samsung Galaxy Smarttag
Foto: SamsungHitta dina prylar med Samsung Galaxy Smarttag.

4. Ultra Wideband vs wifi och bluetooth – vad är skillnaderna?

Ultra Wideband har flera fördelar jämfört med andra trådlösa lösningar som bluetooth och wifi. Utöver snabbare dataöverföring och högre precision handlar det bland annat om lägre strömförbrukning och förbättrad säkerhet. Medan det är relativt enkelt för en hackare att utföra en så kallad mannen-i-mitten-attack om bluetooth eller wifi används är det betydligt svårare med Ultra Wideband. Det kan så småningom bli aktuellt att använda tekniken för bland annat säkra betalningar.

Ultrawideband vs Wifi
Ultra Wideband är både snabbare och säkrare än Wifi.

5. Vilka prylar har stöd för Ultra Wideband i dagsläget?

Den första mobiltelefonen som fick inbyggt stöd för Ultra Wideband var Iphone 11, detta tack vare Apples U1-chipp som också används i Iphone 12, Apple Watch Series 6 och Homepod Mini. Troligtvis hamnar U1 (eller efterföljaren U2) även i årets modeller av Ipad och ovannämnda Airtag. Samsung har också byggt in stöd för tekniken i flera av sina mobiltelefoner, däribland Galaxy Note 20 Ultra, Galaxy Z Fold 2, Galaxy S21 Plus och Galaxy S21 Ultra.

Iphone 12 Pro Max och Iphone 12 Mini
Foto: AppleIphone 12 Pro Max och Iphone 12 Mini.

6. Är Ultra Wideband en standard?

Ja, Ultra Wideband är en standard som sköts av organisationen UWB Alliance. Bland medlemmarna finns en lång rad mer eller mindre kända företag, däribland Bosch, Hyundai, Kia, Qorvo och Zebra. Den nuvarande standarden har beteckningen IEEE 802.15.4 och finns i ett antal olika varianter, däribland 802.15.4a, 802.15.4f och 802.15.4z.

Säkrare transaktioner.
Foto: UWB AllianceSäkrare transaktioner.

7. Vilken nytta har konsumenter av Ultra Wideband?

Tack vare implementeringen av Ultra Wideband i våra mobiltelefoner, klockor och högtalare kan vi räkna med snabbare filöverföringar och säkrare transaktioner. Dessutom blir det betydligt enklare att hitta borttappade prylar, till exempel fjärrkontroller och andra föremål som har en tendens att försvinna.

Lås upp bilen med din mobiltelefon.
Foto: UWB AllianceLås upp bilen med din mobiltelefon.

8. Hur kommer Ultra Wideband att utvecklas i framtiden?

Ultra Wideband ses som en viktigt komponent i att skapa det smarta hemmet, till exempel kan tekniken göra nycklar överflödiga. I stället använder vi helt enkelt vår klocka eller mobil för att låsa upp våra hem eller bilar. Tekniken kan även komma till stor nytta på arbetsplatserna, i butikerna och i kollektivtrafiken, särskilt som den kan användas för att hålla koll på både prylar, varor och människor.

Hitta rätt i butiken
Foto: UWB AllianceHitta rätt i butiken.