Testad produkt: Zenbook Flip 13
Pris: 13 990 kr hos Proshop

Asus senaste upplaga av Zenbook Flip 13 var en av de första datorerna byggd efter Intels nya Evo-standard när den lanserades i Oktober. Det dröjde dock till årsskiftet innan den på allvar dök upp i svenska butiker. Och ytterligare en månad innan vi fick in en att testa. Men nu är den här och visar sig vara ett riktigt övertygande bygge.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det mesta med datorn håller hög kvalitet, ett stadigt bygge med bra ljud, smarta extra funktioner och en utmärkt bildskärm. På ett par punkter tappar Asus – en halvsnabb ssd, ett tangentbord vars design kan orsaka frustration och ett svårbegripligt beslut att inte bygga in hörlursport. Men det är små klagomål på en för övrigt utmärkt dator.

Positivt

  • Bra prestanda.
  • Högklassig oled-skärm.
  • Bra ljud.
  • Rent Windows med tillval.

Negativt

  • Onödigt hoptryckt tangentbord.
  • Vare sig kompakt eller lätt.
  • Inget hörlursuttag.
PC för Alla rekommenderar

I Sverige säljs den som en Asus Pure-dator, det vill säga med en så avskalad och enkel Windowsinstallation som möjligt, med minimalt av tredjepartsprogram och bloatware.
Modellen vi har testat är en kraftfull version som kostar strax under 17 000 kronor, men det finns en enklare modell som är är två tusen kronor billigare.

Prestanda lever upp till våra högt ställda förväntningar. Intel Core i7-1165G7 är en pigg fyrkärnig processor som både kan snåla med energin och prestera i toppklass när det behövs. Ssärskilt för enstaka enkärniga arbetsuppgifter.

Samma processor presterar mycket olika i de datorer som vi testat. I vissa får vi bättre resultat på flerkärniga arbetsuppgifter än här, men det finns också de som presterar klart sämre. Ssd:n på 512 gigabyte är inte den snabbaste sorten, men kvick nog för att ladda appar utan märkbar fördröjning.

Inte lättast i klassen

Zenbook Flip 13 är inte den mest kompakta 13-tummaren du kan köpa. Den har ett par millimeter tjockare skärmkanter på sidorna och höjden än flertalet av konkurrenterna. Vikten är exakt 1,3 kilo.

Zenbook Flip 13
Skärmen är det bästa med datorn, den är både färgstark, ljusstark och har tack vare oled-teknik perfekt kontrast. Dess blanka yta är dock inte immun mot reflexer. 

Den är rent allmänt ett kvalitetsbygge förpackat i ett aluminiumchassi med glänsande avfasade detaljer samt en helsvart glastäckt skärmyta. Det är givetvis pekskärm och den uppges även ha stöd för stylus-penna. Någon penna ingår dock inte, det får du skaffa separat.

Skärmen är en av datorns huvudattraktioner. Dels med det goda pennstödet, dels för att det är en riktigt snygg, övertygande ljusstark och proffsig oled-panel. Den har Pantone-verifierad färgkorrekthet och ska enligt specifikationerna matcha cdi-p3. Vi får rejäl lyster och fina färgnyanser på våra testfoton. Skulle det skilja sig från den hundraprocentiga matchning som Asus påstår, så är det inte med mycket.

Upplösningen är traditionella 1080p. Mer än så tycker vi inte egentligen behövs på en 13-tummsskärm för att det ska se skarpt ut, men i tablet-läge, om du tecknar eller retuscherar bilder med en styluspenna, hade extra pixlar varit ett plus.

Snyggt ljud, men utan tyngd

Datorn har också riktigt välljudande högtalare med rent och klart ljud där ljudkvaliteten är i topp, med tydlighet i både bas, diskant och mellanregister. Det är lätt att ställa in ljudet efter eget tycke med en behändig ljudförbättringsapp från DTS, ett av få extraprogram i datorn.

Zenbook Flip 13 musplatta
Musplattan i sifferknappsläge.

Ovanför skärmen sitter en enkel men duglig webbkamera som ger dig 720p-bild med aningen släpighet och antydan till flammig bild, men inget brus. Det är ingenting att vlogga med professionellt, men för ett enklare Zoom- eller Skype-samtal duger den utmärkt. Mikrofoner som fångar upp röst med en fin klang är också ett plus i kanten, även om ljudet blir lite brusigt.

Datorn har ett brett och välbyggt tangentbord med distinkt känsla i knapparna, god slaghöjd och tydlig bakbelysning. Vi vill också ge Asus pluspoäng för att de även har dämpat klickljudet. Däremot är det märkligt hopträngt på höjden, trots att det finns mycket ledig yta att använda. En del navigationsknappar sitter dessutom udda placerade, så det kan ta tid att vänja sig vid det.

Musplattan är välbyggd, extra bred, och ger fin detaljkontroll. Den har samma inbyggda funktion som en del andra Zenbooks har; en touchkontroll i ena hörnet av plattan tänder upp ett siffertangentbord och. låter dig snabbt mata in siffror och få kalkylatorkontroller. Även då fungerar den som en musplatta.

Zenbook Flip 13 flippad
Zenbook Flip 13 vänd ut och in blir en kantig enhet som är obekväm att bära. Datorn i tablet-läge gör sig bäst liggande på ett bord och kan då bli riktigt kul om du skaffar en pekpenna.

Många portar, men en saknas

Zenbook Flip 13 har överraskande gott om usb-portar. För det första två som är angivna som Thunderbolt 4. Asus är noga med att specificera att den stödjer strömtillförsel och displayport, så vi antar att det innebär att portarna inte har tredje komponenten; pci express-stöd för sådant som externt grafikkort. Sedan har vi även en traditionell stor usb 3-port och hdmi-utgång.

Vad som däremot saknas är hörlursuttag. Det kan vara första gången vi sett det i en laptop. Mobiltelefoner har sedan länge gått den vägen, främst av utrymmesskäl. Men här känns det som ett väldigt märkligt val, då det finns gott om plats för andra anslutningar. Vi får med en adapter för att hörlurarna via usb c, men det känns fortfarande som ett onödig designval.

Utöver appar från till exempel Intel och DTS, som sköter Thunderbolt samt det inbyggda ljudkortet, finns här bara ett extra program installerat. MyAsus heter det och innehåller supportinformation, extra hårdvaruinställningar för till exempel skärm, ljud, nätverk, fläktar och batteri. Här finns också en Appdeals-avdelning där du kan utnyttja ett gäng erbjudanden samt få Dropbox ett år gratis med 25 gigabyte lagringsutrymme.

Specifikationer

Produktnamn: Zenbook Flip 13 UX363EA-PURE3
Testad: Februari 2021
Tillverkare: Asus
Processor: Intel Core i7-1165G7, 2,8 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Xe Graphics G7
Minne: 16 GB ddr4x
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 13,3 tum blank oled, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: 2st thunderbolt 4, usb 3 typ a, hdmi 
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Bakbelyst tangentbord, ansiktsinloggning, flippbar till surfplatteläge, adapter för hörlur
Ljudnivå: 0-39 dBa
Batteritid: 1h 45min (hög belastning), ca 15h (låg belastning)
Storlek: 30,5 x 21,1 x 1,4 cm
Vikt: 1,3 kg
Rek. pris: 16 990 kr
Aktuellt pris: 13 990 kr hos Proshop

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 3 983 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 314 poäng
Geekbench 5, cpu: 4 685 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 568 poäng
Geekbench 5, grafik: 18 363 poäng
Disk, läsning: upp till 1 453 MB/s
Disk, skrivning: upp till 982 MB/s

Betyg: 4 av 5