Det finns många program som har konstiga namn, men frågan är om inte Xbox Game Bar från Microsoft tar priset. Programmet kräver inte Xbox och det är inte bara intressant för datorspelare. Nej, det här är ett nyttigt verktyg även för vanliga Windows 10-användare.

Läs även: Så tar du smartare skärmdumpar i Windows

Xbox Game Bar är en kontrollpanel som du tar fram genom att trycka på Windows-tangenten och G (som i Game Bar). När du gör det lägger sig några små fönster ovanför allt annat på skärmen, likt ett halvgenomskinligt lager. Du får alltså omedelbar tillgång till verktygen.

Spela in allt

Xbox Game Bar har sedan lanseringen fått fler funktioner, men den viktigaste handlar fortfarande om skärmdumpar och skärminspelningar.

Det krävs bara ett klick för att ta en bild eller starta en videoinspelning av det som syns på skärmen. Det här är något som många passionerade datorspelare gör. De filmar alltså sitt spelande och delar sedan det här på exempelvis Youtube. Svenska ”Pewdiepie” är det mest kända exemplet på detta.

Men samma teknik kan förstås användas på andra sätt. Du som har problem med din dator kan exempelvis göra en skärmfilm som visar hur felet uppstår. Ja, det går till och med att spela in Youtube-klipp eller program från SVT Play – även om kvaliteten inte blir speciellt bra (och även om det är viktigt att tänka på upphovsrätten).

Resultatet blir en film i mp4-formatet eller en png-bild. Det här är standardformat som går att visa och redigera i alla vanliga program.

Men inspelning är inte det enda du kan använda Xbox Game Bar till. Det finns även verktygsfält som håller koll på datorns prestanda. Du kan med andra ord blixtsnabbt se om det är något krångel. Nyligen kom en ny version av programmet, som ger dig ännu mer kontroll över datorn.


Så funkar Xbox Game Bar

Xbox Game Bar

1. Spela in...

Ta en skärmdump eller spela in en video.

2. ... och visa

Visa en lista över alla klipp/videor du har tagit.

3. Fäst

Fäst ett fönster med nålen eller stäng det med krysset.

4. Widgetar

Välj vilka fönster (widgetar) som ska visas på skärmen.

5. Visa

Här samlas genvägar till alla widgetar som är öppna.

6. Genomklick

Bestäm om du ska kunna klicka dig igenom Xbox Game Bar.

7. Inställningar

Här finns alla inställningar för verktygen.

8. Ljud

Få kontroll över högtalare, hörlur och mikrofon.

9. Prestanda

Se hur exempelvis processorn och grafikkortet jobbar.

10. Kontroll

Välj hur just denna widget ska bete sig.

11. Resurser

Här ser du hur olika program påverkar datorn.


Fem frågor om programmet

Xbox Game Bar

1. Hur installerar jag...

Har du en dator med en uppdaterad version av Windows 10 finns Xbox Game Bar redan förinstallerad. Hittar du den inte är det en vanlig Windows 10-app som du kan installera genom att öppna Microsoft Store. Här söker du efter Xbox Game Bar och väljer att installera.


Xbox Game Bar

2. ... och hur öppnar jag?

Du kan öppna Xbox Game Bar på flera sätt: Antingen genom att trycka på Start-knappen och leta upp appen i den alfabetiska listan eller genom att använda sökverktyget (till höger om Start-knappen) och skriva in Xbox Game Bar. Det snabbaste sättet är dock att trycka på Windows-tangenten och G. För att avsluta programmet trycker du på valfri tangent eller klickar med musen.


Xbox Game Bar

3. Hur spelar jag in?

För att ta en skärmdump av ett program öppnar du det, startar Xbox Game Bar och klickar på kameraikonen uppe till vänster. Om du vill spela in video klickar du istället på den runda inspelningsknappen. Nu öppnas ett litet fönster som heter Inspelningsstatus. Här kan du välja om mikrofonen ska vara på eller av – beroende på om du vill kunna spela in kommentarer. När du är nöjd klickar du på den blå knappen Stoppa inspelningen.

Genom att klicka på Visa alla klipp så ser du en lista över allt du har spelat in. Du kan visa det direkt genom att klicka eller välja Öppna filsökväg för att leta upp själva filen.


Xbox Game Bar

4. Hur loggar jag in?

För att kunna dela material med andra direkt i programmet måste du vara inloggad, och det gör du genom att trycka på Inställningar, Konton. Här kan du exempelvis koppla ihop Xbox Game Bar med Facebook, Twitter och Twitch.


Xbox Game Bar

5. Vad är Widget-butiken

Längst ned i widget-menyn (se stora bilden ovan) ser du Widget-butiken. Här kan du hämta hem nya widgetar som ger Xbox Game Bar fler funktioner. Läs i vår artikel här.