Oavsett om du kör Philips Hue, Ikea Trådfri eller någon annan smart lampa så kan du koppla den till Google Home. Ja, Googles smarta hemmet-app är alltså kompatibel med prylar från många tillverkare.

Poängen med att koppla prylarna hit är att du styr allt i samma gränssnitt. En annan fördel är att Google Home är röststyrt. Om du skaffar en smart högtalare räcker det med att säga ”Hej Google, tänd alla lampor”. (Det här gick vi igenom i vår skola i PC för Alla 11-15 2020 och i vår guide här.)

Nyligen tillkom en smart nyhet som kallas Hemma och Borta. Den använder din mobiltelefons platsfunktion för att tända och släcka. Du behöver med andra ord inte slösa el och pengar på att låta lamporna lysa när du inte är hemma. Med funktionen aktiverad släcks alla lampor automatiskt när du går hemifrån och tänds när du kommer hem. Är ni flera som använder Google Home så släcks lamporna när sista personen går hemifrån.

Mer än lampor

I vårt exempel använder vi smarta lampor, men funktionen har fler användningsområden. Har du exempelvis kopplat en smart termostat kan du skruva ned värmen när du går hemifrån – och du kan aktivera en övervakningskamera.

Funktionen Hemma och Borta har funnits länge i smarta hemmet-prylar från företaget Nest. Det ägs sedan 2014 av Google, och tjänsterna flyter alltmer ihop. Hemma och Borta har exempelvis nu flyttat in i Google Home-appen, och du som har ett Nest-konto kan slå ihop det med ditt Google-konto.

Observera att funktionen i skrivande stund fortfarande blandar svensk och engelsk text. När Google får ordning på det här kan utseendet bli lite annorlunda än i vår steg för steg-guide.


Google Home

1. Starta

Öppna Google Home-appen i din mobil eller surfplatta och tryck på Ställ in rutinerna Hemma och Borta, Konfigurera. Följ uppmaningen om att slå samman ditt Nest-konto med ditt Google-konto – eller tryck på Nej om du inte använder Nest.


Google Home

2. Välj produkt

Godkänn de kompletterande användarvillkoren från Nest, ange om du har någon av Nest-produkterna i listan och följ instruktionerna. I vårt exempel svarar vi Nej. Välj därefter att skapa ett nätverk om du får en sådan uppmaning.


Google Home

3. Ställ in

Under Home routine styr du vad som ska ske med lamporna när du kommer hem. Tryck på en lampa och välj Aktivera (tänd), Inaktivera (släck) eller Ingen ändring. Gör så med alla lampor och växla till Away routine, alltså vad som ska ske när hemmet är tomt.


4. Aktivera plats

Du får nu aktivera en funktion som kallas för närvarodetektering. Det betyder att Google Home känner av när du (eller rättare sagt din telefon) kommer hem. För att aktivera den här funktionen trycker du på Godkänn.


Google Home

5. Koppla sensorer

Om du har några sensorer i ditt smarta hem kan du även koppla in dessa, annars väljer du Nästa. Lägg in din hemadress om du inte har gjort det och tryck på Nästa. Kolla att punkten är på rätt plats och avsluta med Bekräfta.


Google Home

6. Ändra senare

Vill du i efterhand gå in och ändra vad som sker när du åker eller kommer hem? Öppna Google Home-appen och välj Rutiner, Hemma eller Borta och gör ändringarna på samma sätt som du gjorde i steg 3.


TIPS: Ställ in säkerheten

Google använder all information som du delar för att skräddarsy reklam. Funktionen Hemma och Borta är inget undantag, och om du tycker att den här övervakningen känns obehaglig ska du förstås låta bli att använda den.

Du kan också välja att skräddarsy den genom att gå till Inställningar (på huvudsidan) och sedan trycka på Närvarodetektering. Här kan du välja Radera all närvarohistorik så att den inte sparas. Med hjälp av de två reglagen kan du också slå av funktionen. Som du ser kan Google Home känna av din närvaro på två olika sätt.

Prisjakt I samarbete med Prisjakt.nu
Populäraste Ljuskällor just nu