Det finns väl inget som är så irriterande som att ha en melodi fast i huvudet och inte kunna identifiera vad sjutton det är? Du kan melodin på ett ungefär, men inte texten, hur ska du då kunna hitta rätt låt?

Men det kan lösa sig om du kan nynna låten högt, eller vissla den. Då kan Google Sök hjälpa dig att räkna ut vilken melodi som fastnat i skallen på dig.

Funktionen Sök efter en låt är tillgänglig i Googles mobilapp i din Android, Iphone eller Ipad, och fungerar med sång, nynning, vissling eller något annat du kan göra för att efterlikna en melodi.

Det är med andra ord ett bra ställe att börja om en öronterror gör dig galen.

Sökresultatet blir inte alltid rätt. I vår testning blir det lite tokigt ibland. Sök efter en låt gör ett bra jobb med populära låtar och distinkta melodier. Funktionen har svårare att identifiera låtar som inte är så lätta att nynna.

Appen Google hittar du oftast redan installerad om du kör Android. Sök i så fall bara på den i mobilen. Behöver du ladda ner den hittar du den här:


Google

1. Sök

Starta Google-appen i din mobila enhet och tryck på mikrofonikonen vid sökfältet. På Android-enheter kan du också trycka på mikrofonikonen från Google Sök-widgeten som finns på din startskärm.


Google

2. Lyssnar

Appen i din enhet meddelar sedan att den lyssnar. Klicka på Sök efter en låt i nedre vänstra hörnet.


Google

3. Nynna

Nu är det bara att försöka återskapa melodin på valfritt sätt. Fortsätt att nynna eller vissa så länge ljudstaplarna visas på skärmen och Google försöker hitta låten.


Google

4. Resultat

Ett eventuellt sökresultat visas tillsammans med en procentsiffra som visar träffsäkerheten. Det kan bli väldigt fel… Om ingenting hittas får du chansen att försöka igen.