Nighthawk M5 testades i januari 2021, och uppdaterades i April 2021 med nya mätresultat och omdöme.

Testad produkt: Netgear Nighthawk M5
Pris: 8 688 kronor hos Proshop.

5g är nu etablerat i flera svenska städer och den resterande utbyggnaden är i full gång. Den som vill vara extra mobil i vår och sommar kan investera i en bärbar fickrouter med stöd för den nya, snabba uppkopplingen. Här är Netgear Nighthawk M5, en av en liten handfull 5g-hotspots som redan nu finns att köpa.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Nighthawk M5 är inte en router för alla. Den imponerar tekniskt, men är något för stor att bära med sig och skapar ett rejält hål i budgeten. Ska du ha kompromisslös kvalitet på uppkoppling kommer den dock att leverera. Både med 4g och 5g.
 

Positivt

  • Hög prestanda både vid 4g och 5g.
  • Många uppkopplings- och anslutningssätt.
  • Behändig pekskärm.
  • Godkänd batteritid.

Negativt

  • Något stor och tung för praktisk portabilitet.
  • Begränsat med extrafunktioner
  • Svidande dyr.
PC för Alla Bäst i test

Med 5g kan du i teorin få gigabithastigheter och minimalt med latens över mobilt bredband. Det kanske kan locka den som vill ta med sig en laptop ut i en park i sommar och kunna jobba, strömma och videokonferera obehindrat, istället för att sitta och trängas på kontoret eller i hemmet. Det är i dagsläget inte heller säkert när du blir insläppt på kontoret, om din arbetsplats idag kör med social distansering-policy.

Nighthawk M5 har en löstagbar undersida, bakom den hittar vi ett stort laddbart batteri. Under batteriet finns routerns förkonfigurerade inloggningsuppgifter både för ssid och admin-login, som ska vara unika och säkra, samt plats för ett nano-sim. På ovansidan sitter en liten färgpekskärm med ställbar ljusstyrka och ett par extra touchkontroller på sidan för menynavigering.

Netgear Nighthawk M5
Netgear Nighthawk M5 är inte minimal, men kan lätt packas ned i en väska.

Stoppa in, slå på, snabbsurfa

Att komma igång är föredömligt enkelt. Du behöver inte ansluta med någon speciell app eller webbläsare, bara tryck in sim-kort och batteri och slå på enheten. För säkerhets skull kan du även ansluta ström via en usb typ c-port, men för vår del var batteriet nästan fullt vid leverans. Efter en kort uppstart är det bara att ansluta och börja surfa.

Vill du välja ett eget lösenord får du tillfälle att göra det direkt i kontrollpanelen. Det är lite knepigt att skriva på gränssnittets skärmtangentbord, men det går. Det mesta går sedan att ställa in direkt i ett enkelt men tydligt gränssnitt direkt på skärmen, men en handfull funktioner, som kontroll av upnp, extra statusinformation och detaljerade wifi-inställningar behöver du appen Netgear Mobile för.

Routern har även en fast gigabit nätverksport som antingen kan användas för wan eller lan. Är du inte ute på stan kan du ha den som liten wifi 6-router hemma för ditt fasta bredband, en uppgift den inte är  ideal för, då den inte har lika stor täckning som en fast router. Men i ett mindre hem kan det fungera. Då bör du dock ta ur batteriet och ansluta till eluttag via usb-porten.

Usb-porten har också datakoppling, du kan alltså ansluta den till en dator och dela internetuppkoppling den vägen, samtidigt som det laddar upp routerns batteri. Däremot finns det ingen extra usb-port som föregångaren Nighthawk M2 hade, du får alltså inte möjlighet till fildelning eller skrivardelning.

Netgear Nighthawk M5
Routern har ethernetport, usb för laddning eller datorkoppling, samt två platser att ansluta extern antenn om det skulle behövas, placerade bakom varsin gummilucka.

Wifi och ethernet för avlastning

Du kan även använda wifi för att koppla upp dig trådlöst till ett annat nätverk. Ansluter du med fast nät eller wifi blir dessa din primära internetuppkoppling och det mobila bredbandet tar vid som failover om de skulle tappa kontakten. Det kan vara bra om du har en begränsad dataplan och vill spara på surfpotten. Men då kanske du inte ska ha 5g överhuvudtaget då det snabbt skyfflar iväg gigabyte av data.

Funktionsmässigt bjuds vi inte på mycket mer. Vi kan sätta upp ett enkelt gästnätverk på routern, som ser ut att ge ett kombinerat 2,4 och 5 GHz-nätverk. Här finns också en föräldrakontroll-funktion, men precis som för Nighthawk M2 är den onödigt komplicerad och kräver att du sätter upp ett OpenDNS-konto för att kunna använda.

Med allt detta ut vägen kommer vi till det viktiga: Hur snabbt går det att surfa? Till att börja med är wifi-delen i routern uppgraderad till wifi 6 med 202 mimo, vilket möjliggör gigabithastigheter över 5 GHz under rätta förhållanden och vi lyckas komma nära när vi ansluter till en fast gigabituppkoppling och mäter med Bredbandskollen. 

Netgear Nighthawk M5
Kontrollpanelen gör sig inte så bra på foto, men är ljusstark och tydlig i verkligheten.

Övertygande wifi

Du ska dock nöja dig med att ansluta en eller max två klienter i taget, för du har som mest 1200 Mbit/s att röra dig med på 5 GHz, och 600 Mbit/s på 2,4 GHz. Det gör å andra sidan att du obehindrat kan strömma 4k-video på flera prylar samtidigt om wan-uppkopplingen är bra. Räckvidden är också bättre än vad Nighthawk M2 hade.

Över ethernet och fiber är det trots allt ingen utmaning, frågan är hur snabbt det går mobilt. Nighthawk M5 stödjer 5g-uppkoppling på sub 6-frekvens, det vill säga den enklare varianten av 5g, som inte är extremsnabb, men i gengäld har bättre räckvidd. Det är den frekvensen operatörerna än så länge erbjuder och vad du rimligtvis kommer att få tillgång till om du är ute och rör på dig. De snabbare frekvensbanden, så kallade millimetervågor, har väldigt kort räckvidd och kommer bara att finnas tillgängligt på enstaka platser, om ens alls.

Verkliga 5g-hastigheter beror precis som all mobiluppkoppling på många faktorer. Inte minst vad operatören levererar, men också på avstånd till basstation och antal samtidiga användare uppkopplade på den, generella störningar i området och till och med väderförhållanden. Med 4g ska du till exempel inte räkna med hastigheter högre än 10-50 Mbit/s. Med 5g pratar operatörerna om runt tio gånger den hastigheten.

Netgear Nighthawk M5
Ett lätt löstagbart batteri. Kör du med ström från väggen längre perioder rekommenderar Netgear att du plockar ut batteriet.

Fullt blås i 5g-nätet

Med det sagt får vi i vår testmätning, där vi använder oss av Tele 2:s 5g-nät i Stockholms innerstad, en hastighet på över 600 Mbit/s, och toppar på över 700 Mbit/s. Vi mäter vid tre tillfällen, mitt på dagen en vardag, sent på kvällen en söndag, samt mitt i natten och får samma goda resultat. Uppladdning går långsammare, men vi klockar in över 500 Mbit/s, även om det är mer ojömn prestanda åt det hållet.

Det andra som ska gå undan med 5g är svarstiderna, som ska kunna bli så låga som fem millisekunder. Detta kan göra enorm skillnad för videosamtal, som kan ske helt utan lagg. Här får vi pingtider till mätservrarna på mellan 10 och 12 millisekunder. Det är klart bättre än med 4g, där vi landar på mellan 25 och 40 millisekunder. Om det går att få så lite som fem millisekunder låter vi vara osagt, det kan även vara reaktionstiden på själva servern som sätter gränsen.

Det här ska inte ses som definitiva siffror som du alltid kommer att få med 5g. Hur situationen ser ut med en annan operatör eller senare i år om belastningen på nätet går upp tänker vi inte sia om. Men i skrivande stund är det hastigheter som vi är mycket nöjda med och det visar att routern har kapacitet att leverera bra hastigheter, så länge ditt abonnemang gör det samma.

Netgear Nighthawk M5 somkort
Plats för nano-simkort finns under batteriet.

Även snabb 4g

Nighthawk M5 har också uppgraderad kapacitet för 4g-uppkoppling och kör då LTE cat 22 med en teoretisk maxhastighet över 4g på hela 2,2 Gbit/s. Men det finns ingen operatör eller basstation i Sverige som levererar det. Med samma Tele 2-abonnemang, fast utanför 5g-täckning, får vi mellan 25 och hela 205 Mbit/s, med cirka 30 millisekunders svarstid. Maxfart når vi bara i undantagsfall, som tidiga morgnar när få andra mobilsurfar. Men för det mesta landar vi på en hastighet runt 40 Megabit, vilket får anses vara bra.

5g-surf drar mer energi än 4g, vilket märks på batteritiden för Nighthawk M5. Den har ett i princip lika stort batteri som Nighthawk M2, drygt 5000 mAh, men vi får ut mindre surftid, ungefär 16 timmar mot 20 timmar. Det är fortfarande tillräckligt för en rejäl utflykt eller en hel arbetsdag i det fria.

Vad som däremot verkligen bär emot att rekommendera routern är dess prislapp. Nighthawk M5 kostar över 8 500 kronor! Det är mer än många 5g-mobiler och nästan dubbelt så mycket som Nighthawk M2 kostade vid säljstart.

Men om pengarna inte är ett bekymmer, då är det en kraftfull och smart mångsidig portabel router som dessutom är väldigt framtidssäkrad. Efter att också ha testat några konkurrenter kan vi också konstatera att Netgear fortfarande ligger flera steg före i prestanda, funktioner och teknik. Så den som vill ha det bästa och kan betala för det ska definitivt ha denna.

Specifikationer

Produktnamn: Nighthawk M5 MR5200-100EUS
Testad: Februari 2021, uppdaterad April 2021
Tillverkare: Netgear
Modemtyp: 4g (cat 22), 5g (sub 6), mikro-sim.
Wifi-typ: Wifi 6, 2x2 MIMO, 2,4 + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 600 + 1200 Mbit/s
Säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps.
Anslutningar: Gigabit ethernet lan/wan, usb 2.0 typ c (laddning och internetdelning)
Uppmätt hastighet, 5GHz wifi 6 till fiber: 981 Mbit/s
Uppmätt hastighet, 5 GHz wifi 6 till 5g: 711 Mbit/s ner, 516 Mbit/s upp*
Räckvidd, wifi 6: Ca 18 meter på 5GHz, ca 35 meter på 2,4 GHz vid fri sikt
Batteri: 5040 mAh, ca 13h surftid.
Admin-gränssnitt: Pekskärm, app.
Övriga funktioner: Föräldrakontroll, gästnätverk, sim-säkerhet, överlämning (ethernet eller wifi)
Storlek: 10,5 x 10,5 x 2,15 cm.
Vikt: 240 g.
Rek. pris: 8 690 kr
Pris: 8 688 kronor hos Proshop.

*Snitthastighet vid olika mättillfällen på Södermalm i Stockholm, med Tele2 som operatör.

Betyg: 4 av 5