Sociala medieplattformen Tiktok har slagit ned som en bomb bland alla åldrar, men framför allt hos yngre användare. Här delas det virala danser, roliga klipp och memes till höger och vänster. Men appen har även fått kritik för att dela opassande innehåll till minderåriga användare.

Om du som förälder är orolig över vilket typ av material ditt barn tar del av på appen finns det åtgärder att tillgå. Tiktok är nämligen ett av få sociala medier där du kan ställa in föräldrakontroll direkt i appen, utan att behöva ett tredjepartsprogram.

Tiktok Föräldrakontroller

Det första du behöver göra är att skapa ett eget Tiktok-konto på din mobil genom att ladda ned appen och registrera ett nytt konto. Efter det här behöver både du och ditt barn öppna Tiktok-appen och gå in på era profiler.

Klicka på de tre prickarna uppe i högra hörnet för att komma till Inställningar. Skrolla ned till avsnittet Innehåll och aktivitet och klicka på Föräldrakontroll. Här klickar ni i på era mobiler vem som är Förälder och vem som är Tonåring. Ditt barn kommer sedan få scanna en qr-kod som dyker upp i din app för att länka era konton.

Tiktok föräldrakontroller

Nu har föräldern har full koll på tonåringens sekretessinställningar och skärmtid. Om du vill begränsa vilket typ av innehåll ditt barn får se i sitt flöde kan du aktivera Begränsat läge. Då kan inte heller ditt barn logga in på ett annat konto i appen.

Det går även att ställa in om ditt barns konto ska vara privat och vilka som kan skicka meddelanden till kontot. Föräldern kan när som helst ta bort länkningen och det går att förlänga skärmtiden med ett lösenord.