Testad tjänst: Betternet
Pris: Från 67 kronor

Att vpn-tjänster erbjuder en gratisversion av programmet är i princip något positivt, men när det gäller amerikanska Betternet är gratisversionen tyvärr inte till särskilt stor nytta.

Betyg 2 av 5

Omdöme

Det är visserligen positivt i teorin att Betternet har en gratisversion av tjänsten, men i praktiken är den snudd på oanvändbar. Inte heller som betaltjänst imponerar Betternet, med höga abonnemangspriser, låga hastigheter och tveksam kundservice. Kort sagt en tjänst att undvika.

Positivt

  • (Begränsad) gratisversion.
  • Gratis testvecka.
  • Åtkomst till SVT Play och amerikanska Netflix.

Negativt

  • Få betalalternativ.
  • Dyrt och långsamt.
  • Tveksam kundservice.
  • Ej åtkomst till BBC Iplayer, TV4 Play eller svenska Disney+.
Till att börja med kan du bara koppla upp dig mot ett enda land, nämligen USA. Detta gör förstås gratisversionen väldigt begränsad, men det faktum att det går att komma åt amerikanska Netflix med den gör den ändå lite användbar. I teorin. För eftersom gratisversionen har en begränsning på 500 mb data om dagen är den i praktiken inget att ha om du vill streama filmer och tv-serier.

Väljer du istället att betala för Betternet blir det tyvärr dyrt. Vid månadsbetalning kostar det hela 108 kronor (12,99 dollar). Väljer du istället ett helårsabonnemang blir månadskostnaden 67 kronor (7,99 dollar), vilket är en bit över genomsnittet. Några längre abonnemang för att pressa ned priset finns inte.

Betalalternativen är också få och det går bara att betala med kreditkort.

Betternet har också ett sju dagars gratis prova på erbjudande och en ”pengarna tillbaka-garantin” på hela 45 dagar.

Det är dock värt att notera att du måste lämna dina kreditkortsuppgifter även för att kunna ta del av gratisperioden och att det kommit rapporter om användare som inte lyckats stoppa de återkommande betalningarna trots att de avbeställt tjänsten.

Vi upplevde dock själva inga problem med supporten eller kontakten med Betternets kundtjänst.

Långsamt och begränsat

För betalande användare finns det gott om länder att koppla upp sig mot, hela 83 stycken. Antalet servrar är tyvärr inte lika imponerande, endast 110+ till antalet.
Som en följd av detta är också hastigheterna inte mycket att jubla över. Mot svensk server kommer vi upp i 45 Mbit/s, mot brittiska får vi 36 Mbit/s och mot amerikanska 32 Mbit/s, alla tre underkända.

Detta på en 250 Mbit/s-uppkoppling, vilket gör att Betternet kommer upp i 18 procent för svenska servrar, 14 procent för brittiska och 13 procent för amerikanska, vilket är riktigt dåliga siffror.

Åtkomst till vanliga strömningstjänster är inte heller bra. Vi kommer visserligen åt SVT Play och amerikanska Netflix, men varken brittiska BBC Iplayer, svenska Disney+ eller TV4 Play.

Specifikationer

Tjänst: Betternet
Testad: Februari 2021.
Verksamhetsland: USA.
Kontakt: betternet.co
Antal servrar: 110+ servrar i 83 länder.
Sajt på svenska: Nej.
Program på svenska: Nej.
Program till pc: Ja.
Program till mac: Ja.
Kill switch: Nej.
Antal samtidiga enheter: 5.
Snitthastighet svensk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 45 Mbit/s (18%).
Snitthastighet brittisk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 36 Mbit/s (14%).
Snitthastighet amerikansk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 32 Mbit/s (13%).
Åtkomst till SVT play: Ja.*
Åtkomst till TV4 Play: Nej.*
Åtkomst till svenska Disney+: Nej.*
Åtkomst till BBC Iplayer: Nej.*
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja.*
Pris vid månadsbetalning: 108 kronor (12,99 dollar) per månad.
Pris vid helårsabonnemang: 67 kronor (7,99 dollar) per månad.
Övriga prisalternativ: Saknas.

* Netflix och andra streaming-tjänster jobbar aktivt med att blockera tillgång via vpn-tjänster. Att en viss streaming-tjänst fungerade vid testtillfället är ingen garanti för att den fungerar idag.

Betyg: 2 av 5