Ibland kan ett universalverktyg vara bättre än allt annat. En schweizisk armékniv är visserligen sämre än de flesta saxar, korkskruvar och skruvmejslar, men den vinner över specialverktygen på sin bekvämlighet.

Samma sak gäller i datorvärlden, och ett populärt universalverktyg är programmet Paint.

Microsoft Paint ingick redan i den första versionen av Windows. Då var det ett extremt enkelt ritprogram, men sedan dess har det utvecklats rejält. Nu finns det en rad smarta verktyg inbyggda i programmet, och det har många användningsområden. Till skillnad från andra bildprogram är det enkelt att använda och förstå.

Mer än målning

Som namnet skvallrar om kan du använda Paint för att måla och rita. Du har ett antal pennor och penslar – och du kan välja fritt bland alla tänkbara färgnyanser.

Men det är även enkelt att öppna ett foto i Paint. När du har gjort det kan du rita eller skriva i bilden, vilket bjuder på stora möjligheter. Du kan exempelvis rita en pil som visar var på gatan just din ingång ligger – och du kan skapa en festinbjudan med både text och bild. Ett annat exempel är att använda Paint för att visa hantverkarna vad du tänker göra under en ombyggnad eller, som i vårt exempel, vilka personer i huset som önskar bygga balkonger.

Att Paint är så lätt att använda beror på att det är ett så kallat rasterprogram. Verktyg som penslar och pennor fungerar med andra ord ungefär som i verkliga livet. Du behöver inte lära dig hantera avancerade verktyg som banor och lager.

Nackdelen är att det har ritat eller skrivit i bilden inte går att ta bort i efterhand. Använd därför inte några originalbilder i Paint utan gör en kopia innan du börjar.


Paint

1. Öppna programmet...

Öppna Paint genom att trycka på sökverktyget (förstoringsglaset nere till vänster) och skriva Paint. Programikonen visas nu överst i listan, och du klickar för att öppna. Observera att det är Paint du ska välja, inte 3D Paint, som också dyker upp.


Paint

2. ... och bilden

Inne i Paint väljer du Arkiv, Öppna och letar upp din bild. Du kan också högerklicka på bildfilen och välja Öppna med, Paint. Ett tredje alternativ är att ta en skärmdump med tangenten Print Screen i ett annat program och sedan välja Klistra in i Paint.


Paint

3. Rita på fri hand

Nu visas ditt foto – och ett antal ritverktyg. Ser du dem inte måste du välja fliken Start. Klicka på verktyget som ser ut som en penna för att rita på fri hand. Blir linjen för tunn ändrar du det under Storlek och som du ser kan du även byta färg.


Paint

4. Använd figurer

Det finns även ett antal geometriska figurer i programmet. Man kan exempelvis välja en rektangel för att markera någonting. Med hjälp av Kontur väljer du färg och utformning på ramen medan Fyll avgör om själva den ska vara genomskinlig eller inte.


Paint

5. Skriv text

För att lägga in text väljer du A-ikonen i verktygslådan och klickar i bilden. Nu kan du ändra textstorlek och färg – och du kan göra texten fet, kursiv eller understruken. Det går också att välja om den ska vara genomskinlig eller täckande.


Paint

6. Radera och spara

Observera att du kan ångra dina inmatningar, men inte redigera något i efterhand. Det finns visserligen ett radergummi, men det raderar allt – inte bara det du själv har gjort. När du är nöjd sparar du bilden genom att trycka Arkiv, Spara som.


Paintnet

TIPS: Du får mer kraft i Paintnet

Vill du göra något mer avancerat med dina bilder finns det gott om proffsverktyg, exempelvis betalprogrammet Photoshop och gratisalternativet Gimp.

Känns de här programmen för krångliga finns ett bra mellanting, nämligen gratisprogrammet Paintnet. Det har fler möjligheter än Paint – framför allt har det en så kallad lagerfunktion som gör att det du gör inte påverkar ursprungsbilden. Trots detta är programmet enkelt att använda.
Läs mer om Paintnet i vår guide här.