Testad produkt: Agon AG493UCX
Pris: 10 490 kronor hos Webhallen.

Extra breda skärmar i 32:9-format är ett alltmer populärt inslag på skrivborden. Både för den som vill ha en mäktig spelupplevelse med extra närvarokänsla, med skärmar som böjer sig runt spelaren, och för mångsysslande proffs som behöver ha en stor arbetsyta. Agon AG493UCX är en intressant kandidat från AOC, främst tänkt för spel, men som visar sig vara intressant även för annan användning.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med återhållsam design, bara en lätt böj på skärmen, samt fina betraktningsvinklar har AOC skapat en skärm som i ett nafs kan växla mellan nytta och nöje. Den har inte de bästa egenskaperna för spel eller skapande, men den är bra nog för de flesta. Praktiska detaljer som fjärrkontroll, extra bildingångar och högtalare ger också pluspoäng.

Positivt

  • Högupplöst och starka färger.
  • Smidig att anpassa och ställa in.
  • Helt okej inbyggt ljud.
  • Bra pris.

Negativt

  • Inte imponerande hdr.
  • Ingen lokal dimning.
  • Kräver mycket konfiguration innan användning.

Den är relativt lätt att montera. Det mesta av tyngden sitter i foten, en bredbent sådan i stål med matta ytor. Själva skärmen är överraskande lätt att lyfta trots sina stora mått och relativt tjocka chassi. Det kan dock vara knepigt att haka på den på fotfästet, för säkerhets skull bör ni vara två som lyfter.

Väl på plats säkras den med fyra skruvar på baksidan. I alla fall när vi hittar en skruvmejsel som är lång nog. Själva armen som håller skärmen uppe är i vägen när skruvarna ska dras, vilket inte känns helt genomtänkt. Skärmen är på foten är tiltbar, går att höja och sänka en dryg decimeter samt är vridbar i sidled.

Stilrent och avskalat

För att vara gaming-fokuserad har skärmen en relativt enkel och diskret design. Den har inga neonlysande ränder och ljuseffekter, bara en välvd svart baksida i matt plast med en enkel logga med tunna skärmkanter runtom. En diskret kylningsspringa sitter på ovansidan. 

AOC Agon AG493UCX fot
AOC Agon AG493UCX har en bred och stadig fot, som väger nästan lika mycket som skärmen.

De inbyggda högtalarna är inte extremt kraftfulla, två element på fem watt vardera, men med bred placering och bra kvalitet på den inbyggda förstärkaren får vi snyggt och rent ljud. Ungefär i samma klass som ljudet ur en bra, större laptop, fast med bättre stereospridning. Det räcker kanske inte för alla. Vi hoppas en dag få lika bra ljud från en skärm som vi får från en vanlig tv. För en del användare kan det vara en stor fördel att slippa separata högtalare, då det kanske inte finns plats på skrivbordet när du ställt dit den här skärm.

Du kan kontrollera ljudvolymen med en behändig liten medföljande fjärrkontroll, som också har alla andra kontroller du behöver. Källvalsknapp, kontroll för ljusstyrka, en snabbknapp för att växla mellan förinställda bildprofiler, och navigeringsknappar för skärmens fulla inställningsmeny. Det finns även en rad navigeringsknappar för ändamålet på undersidan av skärmen, men fjärrkontrollen gör det betydligt enklare, även om den har aningen långsam respons.

Bra bildkvalitet, men inget extra

Skärmpanelen är av va-typ, vilket de flesta, om inte alla, böjda skärmar är. Den har snygg och jämn led-bakbelysning, men inga lokala dimningszoner. Du kan slå på dynamisk global dimning, men det är inget vi rekommenderar, då det bara gör bilden mörkare.

Vi tycker att AOC gör ett så pass bra jobb med kontrasten och ljushanteringen i skärmen att det inte behövs. Betraktningsvinklarna är stora, bättre än väntat för en va-skärmpanel, du behöver inte sitta perfekt rakt framför skärmen för att få rätt kontrast och vitbalans. Svarta ytor är inte hundraprocentiga, men jämna, och vi skönjer bara marginella skiftningar i svärtan över skärmytan. Det är inte heller någon påtaglig ojämnhet i ljuset utmed sidorna, vilket annars ofta kan förkomma.

AOC Agon AG493UCX spel
En häftig upplevelse för dina spel, om du har dator nog att driva skärmen.

Skärmen har bra intensitet i färgerna, med uppgivet omfång på 121 procent av srgb-standard. Vi kommer inte riktigt upp i den dci-p3-klass som utlovas, men nära nog för att få extra stuns i röda toner, medan gröna kommer till korta. Det kan också behövas en professionell kalibration om du vill använda skärmen för riktigt mediajobb, då färgavvikelsen i standardläge sticker iväg.

Hdr som ligger efter

Du kan även välja ett kontrollerat srgb-läge eller justera färgen själv mer eller mindre manuellt. I skärmens inställningsmeny, som är godkänt lättnavigerad och går att få på svenska, hittar vi utöver det en handfull bildprofiler som ska vara anpassade för olika typer av spel, samt möjlighet att ställa in och spara ett par personliga.

Skärmens maximala ljusstyrka ligger på 550 cd/m2, men i vanliga fall håller du dig kanske snarare runt hälften. Här får vi också ett visst hdr-stöd, men dynamiken är inte direkt övertygande. Hdr-standarden som stöds är Vesa DisplayHDR 400, vilken inte ger den önskade intensiva effekt vi hoppas på när vi hör termen hdr.

AOC Agon AG493UCX jobb
Till skillnad från många andra böjda bredbildsskärmar funkar AG493UCX riktigt bra för blandat arbete.

Med 49 tum på diagonalen och en upplösning på 5 120 x 1 440 bildpunkter är det som att ha två 27 tums 1440p-skärman sida vid sida. Men utan en ful skarv mellan dem. Den är inte lika skarp i böjen som den bredbildsskärm vi testade senast, Samsungs påkostade Odyssey G9. AG493UCX har böjningsgraden 1800R, vilket innebär att du på ett avstånd av 1,8 meter har rät vinkel till alla delar av skärmytan. Där har Samsungs skärm 1000R, vilket är avsevärt snävare.

Fler användningsområden med bra balans

Det gör dem till skärmar med olika fokus. AG493UCX är uppenbart tänkt för mer blandad användning än Samsung Odyssey G9, som känns extremt vinklad mot enbart spelande. Du får en viss omslutande känsla vid spel med AOC:s skärm, men inte maximal sådan. I gengäld får du en skärm som är mer förlåtande för vilket avstånd du sitter från den. Den är mycket behagligare om du vill utnyttja hela skärmytan för att jobba på med vanliga program.

Den har dock goda allmänna egenskaper som gamingskärm, men ingenting utöver det vanliga. Den har 120 Hz bildfrekvens, något vi tycker att fler ”vanliga” skärmar borde anamma. Den har hyfsat snabb responstids på fyra millisekunder (grått till grått), där de bästa skärmarna ligger nedåt en millisekund. Skärmar som inte är anpassade för spel ligger ofta mellan 15 och 20millisekunder, så det är fortfarande bra.

För extra jämn bild i spel har den stöd för bildsynkning. Den säljs som en AMD FreeSync Premium Pro-skärm, men det är inte ett krav att du har ett Radeon-kort i datorn. Den stödjer Adaptive Sync, vilket är den vesa-standard som AMD Freesync är byggd på. Nvidia Geforce-kort i de senaste generationerna, från GTX 1000-serien och framåt, stödjer det.

AOC Agon AG493UCX fjärr
Fjärrkontrollen gör inställningsmenyerna lätta att navigera. Det är tur det, för vi behöver rota där och justera en del saker för att få en optimal upplevelse.

Kräver mycket av datorn

För att få ut det mesta ur skärmen behöver du en pc med kraftfullt grafikkort och rätt skärmutgångar. AG493UCX har dubbla hdmi-portar och dubbla Displayport. Men hdmi-portarna är av typen 2.0, det går alltså inte att få full upplösning och full bildfrekvens den vägen. Vi får inte ens möjlighet att ställa in skärmens fulla upplösning när vi först ansluter skärmen till en laptop med riktigt kraftfullt grafikkort, då den bara har hdmi-utgång.

För displayport har du även möjlighet att ansluta med usb typ c, vilket kan vara bra då det är standard på flertalet nya laptops med thunderbolt 3 eller 4. Men även då gäller det att vara noga med att läsa det finstilta. Ibland är det hdmi-signal ut även på typ c-kontakter. Enklast och säkrast är givetvis att ansluta till en stationär pc med modernt grafikkort.

I vår testdator med ett Nvidia RTX 2070 får vi både rätt upplösning, och efter lite djupdykning i menyer och grafikkortsinställningar, även full 120 Hz bildfrekvens. Det kan dock krävas ännu mer grafikmuskler i din dator för att kunna utnyttja skärmen till fullo för nya, krävande spel. Det här är i princip en 4k-skärm, den har något färre pixlar, men är en ungefär jämförbar prestandautmaning. För att få mer än 60 bilder per sekund i 4k med hög kvalitet kräver rejält med hårdvara.  

AOC Agon AG493UCX
Alla anslutningar sitter nedåtriktade på ena sidan av foten. AOC hade gärna kunnat sprida ut dem, det blir lite trångt om du vill ha flera bildkällor, usb-hubb och hörlurar anslutna samtidigt.

Men det finns andra anledningar att spana in AG493UCX. Med ett inte alltför aggressivt pris, bättre betraktningsvinkel än väntat och en inte så snävt böjd skärm gör den till en skärm som förutom spel  även har kvaliteter som täcker in allt från surf och kontor till medieproduktion. Så länge du inte är allt för kräsen.

Specifikationer

Produktnamn: AOC Agon AG493UCX
Testad: Februari 2021
Tillverkare: AOC
Storlek: 49 tum, 32:9 bildförhållande
Upplösning: 5 120 x 1 440 bildpunkter
Paneltyp: Va med matt yta, böjd (1800R)
Ljusstyrka: Ca 550 cd/m2
Kontrast: 3 000:1
Färgdjup: 10 bitar
HDR: DisplayHDR 400
Uppdateringsfrekvens: 120 Hz
Svarstid: 4 ms (GtG)
Adaptiv synk: Adaptive Sync, FreeSync Premium Pro
Bildingångar: 2st hdmi 2.0, 2st displayport 1.4, usb-c med displayport
Övrigt: Bordsmonterat stativ (höj-sänkbart, tilt, vrid), usb 3-hub (3 portar), hörlursport, fjärrkontroll, inbyggda högtalare (2x5 Watt), 3 års garanti
Storlek (uppfälld): 119,4 x 31 x 45-56,1 cm
Vikt inkl stativ: 14,4 kg
Rek. Pris: 11 999 kr
Pris: 10 490 kronor hos Webhallen.

Betyg: 4 av 5