E-legitimationen Bank-ID var i går kväll måltavla för en överbelastningsattack, något som TT var först att rapportera om. Som ett resultat drabbades tjänsten av stora driftstörningar och ska ha legat nere – eller ha fungerat väldigt långsamt – mellan ungefär 19.45 och 20.15.

SVT Nyheter har dock varit i kontakt med användare som upplevde problem under en längre tidsperiod. På sidan för driftstatus för Bank-ID står att tjänsten även påverkades mellan 21.45 - 22.10.

Läs också: Mobilt Bank-ID vinkar adjö till Android 5 och IOS 11 i sommar

Att det rörde sig om just en överbelastningsattack var Finansiell ID-Teknik, som ligger bakom Bank-ID, snabba att bekräfta. Till TT säger presstalespersonen Malin Wemnell att man inte känner till syftet bakom attacken och att brottsbekämpande myndigheter underrättats.

– Vi vidtog tekniska motåtgärder och stoppade attacken. Vi har rutiner och processer för att hantera sådana här attacker och våra användare kan känna sig trygga, säger Malin Wemnell till TT.

Finansiell ID-Teknik flaggade för långsam funktionalitet även under sen kväll och natt. Vilka som kan tänkas ligga bakom attacken är för tillfället okänt.