Grynig bildkvalitet och usel färgåtergivning. Det här har blivit vardagsmat när vi har webbmöten. Förklaringen är att datorns inbyggda webbkamera ofta har ganska dålig kvalitet.

I tider av videomöten har det här blivit ett allt allvarligare problem, och en lösning kan vara att skaffa en extern webbkamera. Du är nämligen inte låst till att använda den kamera som finns inbyggd i en bärbar dator, utan du kan lika gärna köpa en extern webbkamera – precis som man gör till en stationär dator.

Men du som har en någorlunda modern systemkamera behöver faktiskt inte köpa nytt. Alla stora kameratillverkare har nämligen tagit fram gratisprogram som gör att du kan använda systemkameran som webbkamera.

Stor sensor

Förutom att du slipper köpa nytt finns det en stor fördel med att använda systemkameran som webbkamera, och det handlar om bildkvalitet. En systemkamera har fantastisk optik och en stor bildsensor av hög kvalitet. Resultatet blir att bilden får mycket bättre ljus och färger än datorns tumnagelstora kamera.

Det här är framför allt viktigt för dig som ska hålla presentationer, föreläsningar eller lektioner online. Om ditt ansikte ska visas på storbildsskärm i en möteslokal är det viktigt att bildkvaliteten är bra.
Att använda sin systemkamera som webbkamera är enkelt. Du installerar tillverkarens gratisprogram på din dator och kopplar kameran till datorns usb-kontakt. När du har gjort det dyker systemkameran upp som ett alternativ till din webbkamera.

Tänk bara på att placera kameran rätt. För att få den i ansiktshöjd kan det vara bra att skaffa ett stativ – om du inte vill palla upp kameran på en hög böcker.

Systemkamera

1. Hämta programmet...

Hämta hem det speciella datorprogram som krävs. I vårt exempel surfar vi till www.canon.se. Ladda hem programmet genom att klicka på Hämta, Hämta för Windows. Du måste också fylla i dina kontaktuppgifter och välja Skicka.


Systemkamera

2. ... och packa upp

Nu öppnas en nedladdningssida där du ska välja Klicka här. Spara filen på Skrivbordet, dubbelklicka på den och välj Extrahera alla, Extrahera. Öppna den nya mappen och välj Setup så startar installationsprogrammet. Det finns tyvärr bara på engelska.


Systemkamera

3. Starta installationen

Installationen är enkel: Klicka bara på Next ett par gånger för att acceptera de förinställda valen. Sätt igång den med Install och avsluta med Finish. Ta därefter fram din kamera – i vårt exempel använder vi en Canon Eos 2000D.


Systemkamera

4. Ställ in kameran

Slå på kameran och sätt den i filmläge (med ”filmkamera-ikonen”). Välj sedan automatiskt läge med hjälp av AF (autofokus) på objektiven. Koppla ihop kameran och datorn med en usb-kabel. Många kameror använder en specialkabel som kallas usb mini uc-e6.


Systemkamera

5. Koppla ihop

Första gången du kopplar kameran till datorn visas ett fönster där du får välja vad som ska ske vid framtida hopkopplingar. Du får också se dina inkopplade enheter. Det här kan du också visa själv via Inställningar, Enheter, Bluetooth och andra enheter.


Systemkamera

6. Börja använda

Placera kameran på ett bra sätt och öppna det program du vill använda – exempelvis Google Meet. Du kan behöva gå in i programmets inställningsmeny och byta från dators inbyggda kamera till din systemkamera. I vårt fall heter den EOS Webcam Utility.


Här hittar du programmen till din kamera

I vårt exempel visar vi hur man gör med en Canon-kamera, men även konkurrenterna har liknande program. Här är alternativen från de största tillverkarna. Observera att de inte fungerar för alla kameramodeller. Kolla med andra ord att din modell stöds.