Det finns många sätt att läsa e-böcker. Du kan exempelvis skaffa en så kallad e-boksläsare (läsplatta) som ger samma känsla som en pappersbok i kombination med en fantastisk batteritid.

Känns det onödigt att skaffa en extrapryl funkar det förstås att använda surfplattan eller mobilen, även om läsupplevelsen blir lite sämre.

Kräver app

För att läsa e-böcker i plattan eller mobilen krävs en speciell app. I en Ipad eller Iphone ingår Apple Books medan Android-användare måste installera en app på egen hand.

Många appar för e-böcker är antingen nedlusade med reklam eller också kostar de pengar. Vill du ha ett reklamfritt gratisalternativ finns Pocketbook Reader.
Appen har utvecklats av schweiziska Pocketbook. Företaget säljer både e-bokläsare och e-böcker, men du är inte låst till deras utbud. Appen har nämligen stöd för epub, som är standardformatet för e-böcker.

Det spelar med andra ord ingen roll om du köper böckerna från boklådor som Adlibris och Bokus eller hämtar dem gratis från sajter som Projekt Runeberg. Ja, det går till och med att låna gratis e-böcker på biblioteket – och exempelvis Stockholms stadsbibliotek rekommenderar appen.

Förutom epub har appen även stöd för pdf, docx och mp3. Det betyder att du kan läsa broschyrer, Word-dokument samt lyssna på ljudböcker. Det finns även en funktion som läser upp text med en digital röst.

Pocketbook Reader är kraftfullt och har många funktioner, men det är bitvis lite komplicerat – och finns bara på engelska.

En enklare lösning är att välja exempelvis Storytel eller Nextory. Du betalar då en fast månadsavgift och får läsa hur mycket du vill – i betydligt enklare appar.


Så funkar Pocketbook Reader

Pocketbook

1. Meny

Tryck här för att visa appens alla funktioner.

2. Aktuell bok

Den bok du läser just nu visas här. Tryck för att öppna den.

3. Andra böcker

Böcker som du lagt till visas som miniatyrer – och du ser även Pocketbooks boktips.

4. Funktioner

Växla mellan startsidan och en lista över alla dina e-böcker och ljudböcker. Du kan även köpa böcker – och nå appens inställningar.

5. Boken

Det här fönstret visas när du öppnar en bok. Återgå till startsidan med bakåt-pilen.

6. Sök

Sök efter ord och uttryck i boken.

7. Information

Ta fram saker som bokens innehållsförteckning och dina egna anteckningar eller bokmärken.

8. Bläddra

När du är i läsläge visas inga menyer. För att bläddra framåt och bakåt sveper du med fingret alternativt trycker på skärmens höger- eller vänstersida.

9. Alternativ

Genom att trycka mitt på skärmen visas denna meny som låter dig ändra textstorlek, ljusstyrka med mera. Du kan även få texten uppläst härifrån.

10. Text

Genom att trycka på ett ord kan du markera det, skriva anteckningar, få det översatt med mera.

11. Bläddra

Med det här reglaget kan du snabbt bläddra genom boken.


Frågor och svar om appen

Pocketbook

1. Hur installerar jag?

Öppna Google Play Butik och sök efter PocketBook Reader. Tryck på Installera, Öppna och godkänn villkoren. Första gången uppmanas du att fylla i din mejladress, men det här är frivilligt. Du kan välja Skip authentification.


Pocketbook

2. Hur öppnar jag en bok...

För att öppna en bok som finns på enheten trycker du på menyknappen uppe till vänster och väljer Files. Tryck på nedåt-pilen för att bläddra dig fram till rätt enhet. När du har hittat den trycker du på den bok du vill läsa. Den öppnas då direkt.


Pocketbook

3. ... eller väljer mapp?

Du slipper lägga till varje ny bok manuellt om du placerar alla böcker i samma mapp – och låter Pocketbook Reader automatiskt skanna den. Tryck bara på Settings och bläddra dig ned till Scanner, Select folders to scan. Här kan du lägga till mappar som ska övervakas. Symbolerna till höger visar om en mapp skannas eller inte.


Pocketbook

4. Hur använder jag molnet?

Använder du molntjänster som Dropbox och Google Drive kan du koppla ihop dem med Pocketbook Reader – och enkelt komma åt böcker som ligger här.
Du öppnar e-böckerna genom att trycka på Books och välja rätt tjänst högst upp. Första gången måste du logga in.
Pocketbook har även en egen molntjänst för e-böcker. Läs mer på cloud.pocketbook.digital.


Pocketbook

5. Hur lånar jag på biblioteket?

Många bibliotek lånar ut e-böcker. Upplägget varierar, men som regel måste du först skaffa ett så kallat Adobe ID. Du gör det genom att surfa till account.adobe.com, klicka på Skapa ett konto och följa instruktionerna.

Öppna sedan Pocketbook Reader, tryck på Settings och välj All accounts, Adobe DRM. Fyll i dina uppgifter och tryck på Sign in så auktoriseras din enhet.

Du kan nu surfa till bibliotekets sajt via surfplattans webbläsare. Följ instruktionerna för att låna och ladda ned en bok. Tryck på den fil du har laddad ned så öppnas den med Pocketbook. Om du har flera appar som kan läsa e-böcker ska du välja Pocketbook.

Observera att olika bibliotek har olika lösningar, men deras hemsidor brukar ha bra instruktionssidor.