Enligt Microsoft finns det för närvarande cirka en miljard enheter som kör Windows 10 över hela världen.

Eftersom Windows 10 skulle kunna beskrivas som en ”obegränsad testversion” kan du använda systemet utan att aktivera det. Microsoft begränsar dock vissa Windows-inställningar tills Windows är aktiverat. Dessa inställningar är mest relaterade till anpassning och egna val av utseende.

Ett av dessa anpassningsalternativ är att ändra skrivbordbakgrunden. Du kan inte välja en egen skrivbordsbakgrund i inställningarna förrän du har aktiverar Windows med en giltig produktnyckel.

En annan orsak till att du inte kan göra denna ändring kan vara om du har en arbetsplatsdator och din systemadministratör har inaktiverat ändring av bakgrunden.

I båda fallen går det dock att göra ändå. Observera att processen innebär att du måste ändra i Windows-registret. Det finns alltid risker med det, särskilt om du inte har vanan inne, så ta det försiktigt. En effekt är att det sedan inte alltid går att ändra bakgrunden på vanligt vis förrän du tar bort registerändring. Det kanske kan vara en fördel ibland.

Bakgrund

1. Registret

Starta Registereditorn genom att klicka på Start-knappen, skriva regedit och trycka Enter. Klicka dig fram till nyckeln (mappen) HKEY_Current_User\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies.


Bakgrund

2. Nyckel

Högerklicka på Policies, välj Nytt och sedan Nyckel. Ge den nya nyckeln namnet System.


Bakgrund

3. Strängvärde

Högerklicka på System, som du just skapade, välj Nytt och sedan Strängvärde. Ge det nya strängvärdet namnet Wallpaper.


Bakgrund

4. Bakgrund

Dubbelklicka på det nya värdet Wallpaper och skriv in sökvägen till den bild du vill använda.