Ibland när du skriver ett dokument kanske du vill använda en symbol som tangentbordet inte tillhandahåller. Till exempel är symbolen för grader ganska användbar när det handlar om temperaturer eller varför inte matematikuppgifter (geometri). Men det kan vara lite besvärligt att infoga den i dokument eftersom den inte kan hittas bland tangenterna.

Samma sak gäller för många andra symboler. Skriver du text på andra språk än svenska kanske du vill kunna använda tecken som används i dessa språk – och på samma sätt kanske du vill kunna infoga andra valutasymboler än de som finns på ett vanligt tangentbord. Som regel inskränker sig dessa till dollar, euro och pund.

Men så klart går det att åstadkomma dessa tecken i dina dokument ändå. I Windows finns det flera metoder och vi visar några, men även Android och Iphone erbjuder en hel del symboler. Vi koncentrerar oss på gradtecknet (°), men det fungerar likartat för att infoga andra symboler och specialtecken i de allra flesta dokument, oavsett program eller app.

Grader

1. 0176

Den allra enklaste metoden att skriva gradtecknet i Windows kräver att du har ett tangentbord med en separat numerisk del till höger. Håll ned Alt-tangenten medan du skriver 0176.


Grader

2. Teckenuppsättning

Klicka på Start-knappen, skriv teck och starta programmet Teckenuppsättning. Leta reda på gradsymbolen, markera och klicka på Kopiera. Klistra in i dokumentet.


Grader

3. Word

I Microsoft Word, byt till fliken Infoga och klicka på Symbol till höger och sedan på önskat tecken. Om tecknet inte syns, klicka på Fler symboler, markera tecknet och klicka på Infoga.


Grader

4. Telefon

Med Iphone/Ipad, klicka på 123 på tangentbordet. Långklicka på nollan och välj gradtecknet. Med Android, klicka på 123 och sedan på {&=. Välj gradtecknet.