1. Vad är Wifi 6E?

Som du säkert redan känner till är det praktiskt att ansluta sin mobiltelefon, pekplatta eller dator till ett trådlöst nätverk, något som gör att du inte behöver koppla upp dig mot 4g- eller 5g-näten i onödan.

Den trådlösa standarden kallas för Wi-Fi, men för enkelhets skull har vi valt att använda stavningen Wifi i den här guiden.

Den nuvarande versionen kallas för Wifi 6, men nu är det dags för efterföljaren Wifi 6E att börja rullas ut på allvar.

2. Vad är det för skillnad på Wifi 6E och Wifi 6?

Wifi 6E kan betraktas som en utökad variant av Wifi 6, med andra ord kan e:et utläsas som ”extended” eller ”enhanced”.

Den största skillnaden är att Wifi 6E ger stöd för 6 gigahertzbandet, med andra ord är vi inte längre begränsade till 2,4 eller 5 gigahertz. Genom att använda det nya bandet är risken för störningar och flaskhalsar mindre, detta då trafiken inte är lika omfattande där.

Wifi 6E
Wifi 6E

Med tiden kommer förstås trafiken på 6 gigahertzbandet att öka, men det lär dröja många år innan det blir tillnärmelsevis lika fullt som på de två andra banden.

3. Är Wifi 6E snabbare än Wifi 6?

Den maximala hastigheten för både Wifi 6 och Wifi 6E ligger på 9 608 megabit per sekund, alltså 9,6 gigabit per sekund.

I praktiken är det svårt att komma upp i så höga hastigheter i dagsläget, men i och med att det är färre flaskhalsar på 6 gigahertzbandet är det fullt möjligt att närma sig maxhastigheten med den nya standarden.

Xiaomi Mi 11
Foto: XiaomiXiaomi Mi 11

Enligt oberoende tester är Wifi 6E upp till 25 procent snabbare än Wifi 6 i dagligt bruk, men det kräver förstås optimala förutsättningar vad gäller både utrustning och omgivning.

4. Vad erbjuder Wifi 6E för fördelar i övrigt?

Utöver snabbare och mer stabil uppkoppling finns det flera andra fördelar med Wifi 6E. Framför allt har säkerheten förbättrats ytterligare ett snäpp, inte minst genom stöd för det nya protokollet WPA3 som är en efterföljare till WPA2. Därmed ska det förhoppningsvis bli betydligt svårare för hackare att nästla sig in i ditt nätverk.

Linksys AXE8400
Foto: LinksysLinksys AXE8400

En annan trevlig detalj är att kretsarna för Wifi 6E är mindre energislukande än sina föregångare, vilket gör att vi kan räkna med snäppet längre batteritid i nya modeller av mobiltelefoner, pekplattor och bärbara datorer.

5. Vad krävs för att använda Wifi 6E?

För att använda Wifi 6E behöver du först och främst köpa en ny router som har stöd för den nya standarden. Dessutom behöver din dator, pekplatta eller mobiltelefon också ha stöd för tekniken. Du får alltså inte högre surfhastighet på dina gamla prylar bara för att du har skaffat en ny router med stöd för Wifi 6E.

Netgear Nighthawk RAXE500
Foto: NetgearNetgear Nighthawk RAXE500

När du väl har skaffat en router med stöd för Wifi 6E bör du dessutom se till att uppdatera mjukvaran med jämna mellanrum, detta för att se till att du får maximal hastighet och det bästa säkerhetsskyddet.

6. Vilka routrar har stöd för Wifi 6E?

Ärligt talat finns det inte särskilt många routrar som har stöd för Wifi 6E i dagsläget, men räkna med ett betydligt större utbud inom den närmsta tiden.

Två av de första routrarna som erbjuder stöd för Wifi 6E är Netgear Nighthawk RAXE500 och Linksys AXE8400, men räkna med att det kan dröja innan de finns ute i butikerna.

ROG Rapture GT-AXE11000
Foto: AsusAsus ROG Rapture GT-AXE11000

Gillar du spel kan vi tipsa om Asus ROG Raptor GT-AXE11000, en router som erbjuder en del optimeringar för spelare. Här finns det en stor förväxlingsrisk med föregångaren Asus ROG Raptor GT-AX11000 som enbart har stöd för Wifi 6, observera att den nya routern har ett extra E före siffrorna.

7. Vilka mobiltelefoner har stöd för Wifi 6E?

Först ut med stöd för Wifi 6E var Samsung Galaxy 21 Ultra och därefter kom Xiaomi Mi 11. Dessutom står det klart att de flesta mobiltelefoner som använder sig av systemchippet Qualcomm Snapdragon 888 kommer att ha stöd för den nya standarden.

Samsung Galaxy S21 Ultra
Foto: SamsungSamsung Galaxy S21 Ultra

Med stor sannolikhet kommer även höstens modeller av Iphone att få stöd för Wifi 6E och eventuellt gäller det även årets modeller av Ipad Pro.

8. Vilka datorer och spelkonsoler har stöd för Wifi 6E?

När det gäller bärbara datorer är MSI GE76 Raider först ut med stöd för Wifi 6E, detta tack vare kortet Intel AX210 som även är på väg till andra modeller.

Stöd för Wifi 6E finns även i Playstation 5 och Xbox Series X, vilket lär glädja alla som har lyckats lägga vantarna på en ny spelkonsol.

Playstation 5
Foto: SonySony Playstation 5

Är du osäker på om en viss pryl har stöd för Wifi 6E eller ej kan du ta en närmare titt på de tekniska specifikationerna.