Testad produkt: Zenbook Duo 14
Pris: 22 750 kronor hos Proshop.

Första versionen av Asus spektakulära dubbelskärms-laptop kom hösten 2019 och hette Zenbook Pro Duo. Vi utsåg den till en av det årets absolut coolaste prylar. 2020 kom en kompaktare och enklare version av datorn som skippade Pro i namnet. Nu finns en ny och uppdaterad version av den som vi tittat närmre på.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Konceptet är lika coolt som alltid och har smarta praktiska tillämpningar, även om vi önskat oss fler. Datorn övertygar i prestanda och byggkvalitet, men helt fläckfri är den inte. Det kompakta formatet ställer till det; en del funktioner håller lägre klass och högljudda fläktar stör. Att bara släppa en dyr modell i Sverige känns märkligt – en Evo-modell med halverat minne, dito ssd samt humanare pris hade lockat mer.

Positivt

  • Roligt och unikt koncept.
  • Flera praktiska tillämpningar med extraskärm.
  • Bra prestanda.
  • Stylus-stöd och penna.

Negativt

  • Kompakt tangentbord och mus.
  • Tidvis högljudd kylning.
  • Medioker webbkamera och mikrofon.
  • Priset.

Coolhetsfaktorn har inte avtagit. Fäller vi upp den kantigt designade datorn är det en spektakulär syn som möter oss. Det handlar alltså om en kompakt bärbar pc med 14-tumsskärm, men där övre halvan av basen också är en skärm, lika bred men häften så hög. Det innebär att tangentbord sitter i framkanten och delar plats med musplattan, som hamnar på höger sida.

Just det är allt annat än optimalt. Vi tycker det fungerade bra i Zenbook Duo Pro i 15-tumsformat, men här, i en 14-tummare, blir det trångt och jobbigt. Mekaniskt är tangentbordet utmärkt med hög slaghöjd, distinkt respons och tydligt bakbelysta tangenter. Men det känns fortfarande som att sitta och skriva på en gammal 10-11-tums netbook.

Inte heller musplattan är särskilt generöst tilltagen och placeringen är något som kan ta ett tag att vänja sig vid. Men här har vi ett utmärkt alternativ: skärmen har utmärkt pekkontroll som vi hellre använder oss av.

Zenbook Duo 14 stängd
Hopfälld ser Zenbook Duo ut som vilken laptop som helst. Nästan. 

Pek eller penna

Extraskärmen används antingen som en skärm för valfria program, fönster eller för specialappar och verktyg anpassade för just det avlånga formatet. Bägge skärmarna har en matt yta med pekfunktion. Framför allt extraskärmen, som Asus kallar Screenpad Plus, är riktigt behändig att kontrollera med fingertopparna.

Bägge skärmarna har dessutom stöd för stylus-penna som medföljer i paketet. Det gör den extra smidig för att till exempel använda för inmatning av handskrift. Om du skulle föredra det framför tangentbordet. De har också bra tryckkänslighet för att använda i ritprogrammet Adobe Fresco eller Autodesk Sketchbook, även om responsen är för långsam för att ge den där perfekta taktila känslan.

När datorn fälls upp lyfts dels hela datorn i bakkant, dels vinklas själva Screenpad-skärmen upp, så att avståndet mellan den och huvudskärmen blir mindre. Dessutom medföljer ett extra stöd du kan fästa på undersidan av datorn, som lyfter upp den ytterligare i bakkant för extra ritbordskänsla.

Skärm med potential för mer

Det du annars kanske främst har extraskärmen till är multitasking. Ha koll på mejlen medan du kör Zoom-möte i helskärm, mixa Spotify-spellistan medan du surfar utan att behöva alt-tabba och så vidare. En naturlig tillämpning är att placera flytande verktygsfält där, som exempelvis tidslinjen i videoredigering. Förutsatt att dina specifika program stödjer det.

Zenbook Duo 14
Många sätt att mata in text.

Skärmen har också en handfull specialappar, virtuell sifferknappsats, handskriftstolk, en extra rad virtuella kommandoknappar och specialanpassade kontrollpaneler för en handfull Adobe-program som Photoshop, Premiere Pro, Lightroom och After Effects. Det är en lovande början, men det skulle behövas fler och mer varierade anpassade appar.

Huvudskärmen är en 1 080p ips-panel med breda betraktningsvinklar, ljusstyrka på upp till 400 cd/m2och hög klass på färgåtergivningen. Den har ett omfång som matchar srgb. Lite mer färgintensitet hade varit välkommet, men den håller färgerna inom det spektret väldigt korrekt. Skärmen är dessutom Pantone-validerad.

Alla detaljer inte i topp

Andraskärmen är inte riktigt lika snygg, den har blekare i kontrast med påtagliga avvikelser vid olika betraktningsvinklar. Asus uppger att den är en ”ips level panel”, vilket vi gissar innebär färger som en ips-panel, men med kompromisser med annat.

Ovanför skärmen sitter en webbkamera och en ir-kamera som ger datorn möjlighet till ansiktsinloggning. Webbkameran levererar 720p-bild av godkänd kvalitet. Kontrasten är låg och bilden aningen släpig, men den är överlag fri från brus. Kameran är inget att streama professionellt med, men för ett Skype-samtal duger den.

Datorns inbyggda mikrofon gillar vi inte, då den levererar ovanligt mycket brus. Det går att filtrera bort i en inställningsmeny, men det resulterar istället i ett vasst och skränigt ljud. Ljudet från de inbyggda högtalarna är desto bättre. Fylligt, välbalanserat och bra kontroll av ljudbilden med dts ljudförbättringsrutiner, som ger ett väl godkänt ljud.

Zenbook Duo 14 sida
Bonusskärmen har sämre betraktingsvinkel jämfört med stora panelen. 

Det bästa av det mesta

Datorn kommer i en handfull olika hårdvarukonfigurationer, men den som säljs i Sverige är rejält välutrustade och därmed också påkostade. Här sitter en färsk Intel Core i7-processor, hela 32 gigabyte internminne och en ssd på en terabyte, som är en av de snabbaste vi hittills uppmätt i en laptop.

Vi har märkt att det kan skilja mycket mellan olika datorer med samma Intel-processor från generation 11 (den senaste). Kylning och värmeavledning har större påverkan än i tidigare generationer. Här kan vi konstatera att Asus gör ett bra jobb. Zenbook Pro levererar bra prestanda både under korta peakar och under längre stresstest. Det gör dock att fläktbruset ibland kan bli lite påfrestande.

I datorn sitter ett Geforce MX450-kort, för att kunna ge extra skjuts i spel och kreativa program. Någon gamer-dator är det fortfarande inte, men det går att bränna av Fortnite på lunchen, om det skulle locka.

Det går även att göra med Intels Iris Xe-grafik, så vinsten är inte enorm. Det påverkar dock inte datorn negativt då den har växlingsbar grafik. Geforce-grafiken aktiveras bara i program som verkligen utnyttjar den. Det bör inte påverka batteritiden.

Förväntad batteritid

Extraskärmen påverkar definitivt batteritiden. Datorn tappar mellan 20 och 30 procent batteritid med bägge på hög ljusstyrka. Annars får vi förväntad batteritid, några timmars hårdkörning eller nästan en hel dag om vi snålar på kraften. Vill du spara batteri kan Screenpad stängas av med ett enkelt knapptryck på tangentbordet.

Den Zenbook Pro Duo som finns på Svenska marknaden är en toppspecad variant och har också prislapp som reflekterar detta. Den kan nog bli det största hindret mot ett köp. Förra årets modell går att köpa för cirka 14 000 kronor och du förlorar inte mycket i grundfunktion och användbarhet.

En modell liknande den, med Intel-grafik, 16 gigabyte ram och en mindre ssd hade fortfarande gett en utmärkt upplevelse i de flesta tillämpningar, förutom möjligen för riktigt krävande användare av Photoshop eller Premiere Pro.

Vill du ha bästa möjliga Zenbook Duo, gå då all-in och satsa på en Pro Duo istället.

Specifikationer

Produktnamn: Zenbook Duo 14 UX482EG-PURE13
Testad: Februari 2021
Tillverkare: Asus
Processor: Intel Core i7-1165G7, 2,8 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Xe Graphics G7 / GeForce MX450
Minne: 32 GB ddr4x
Lagring: 1 TB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 14 tum matt ips, 1 920 x 1 080 bildpunkter, multitouch
Extra bildskärm: 12,65 tum matt ips, 1920 x 515 bildpunkter, touch, stylus-stöd
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: 2st thunderbolt 4, usb 3 typ a, hdmi, headset 
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Bakbelyst tangentbord, ansiktsinloggning, styluspenna
Ljudnivå: 0-42 dBa
Batteritid: 1h 5min (hög belastning), ca 17h (låg belastning)
Storlek: 32,4 x 22,2 x 1,73 cm
Vikt: 1,57 kg
Rek. pris: 22 999 kr
Aktuellt pris: 22 750 kr hos Proshop.

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 5 621 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 479 poäng
Geekbench 5, cpu: 5 649 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 520 poäng
Disk, läsning: upp till 3 555 MB/s
Disk, skrivning: upp till 2 921 MB/s

Betyg: 3 av 5