Ända sedan Sandy Bridge-familjen släpptes 2012 har Intel sålt en tilläggsgaranti för de kunder som köper en K- eller KF-klassad processor – modellerna som är olåsta och enkelt kan överklockas – och väljer att överklocka den.

I måndags slutade företaget abrupt att erbjuda garantin, som officiellt hette Performance Tuning Protection Plan, rapporterar Tom's Hardware. Uppgifterna har sedermera bekräftats av Intel.

Garantin var alltid lite udda, med tanke på att Intel sålde processorer som redan kostade mer än andra enbart på grund av möjligheten att överklocka dem. Om kunder som faktiskt utnyttjade den möjligheten inte täcktes av garantin kunde det ha lett till gruppstämningar och annat obehag för Intel, så företaget har inte haft för vana att fråga kunder med trasiga processorer om de hade överklockat.

Existerande garantier gäller tills de löper ut, men inga nya kan tecknas. Intel påpekar att Xeon W-3175X fortfarande täcks av sin egen överklockningsgaranti. Den kostar dock över 33 000 kronor och inte tänkt för konsumenter.