Det mesta i datorväg vi får in för test från Asus är deras premiumserie Zenbook eller gaming-datorerna ROG och TUF . Men man ska inte glömma bort Vivobook. Det är bärbar med lite mer prispress och som kanske inte är lika slimmade och snygga som Zenbook, men som ofta bjuder på en hel del goda kvaliteter. Vivobook S14 är ett bra exempel.  

Betyg 4 av 5

Omdöme

Vi har få allvarliga klagomål på Vivobook S14. Den bjuder på bra prestanda till ett bra pris, godkänd kvalitet på bildskärm, över förväntan för ljudet, ett rent och problemfritt system och hög klass på chassi och mekanik. Mer ram-minne, fler snabba externa portar och snäppet vassare webbkamera hade varit bra, men då är vi petiga. Det här är hög kvalitet i sin prisklass.

Positivt

  • Kraftfull processor.
  • Hög byggkvalitet.
  • Snyggt ljud.
  • Dämpad kylning.

Negativt

  • Fler usb 3-portar hade varit bra.
  • Halvdan webbkamera.
  • Dyrt med extra minne.
PC för Alla rekommenderar

Det här är en bärbar för hemmabruk eller för enklare mobilitet, med 14-tumsskärm och halvtjocka skärmkanter. Datorn är rätt så slimmad, men vi skulle inte kalla den för kompakt, och den väger lite för mycket för att kunna klassas som ultralätt.

Priset för den konfiguration vi testat ligger på runt 9 000 kronor, och det finns alternativ för både ett par tusen kronor mindre och mer.

Chassit är överlag välbyggt, helt i aluminium, med mörk ton i skärmlocket och ljusare under. Gångjärnet för skärmen är lite väl segt, så det behövs två händer för att öppna datorn. I gengäld är det stadigt och stabilt. Hela bygget känns väldigt gediget. Dator har ett välbyggt tangentbord, men vi tycker att det gott kunde spritt ut sig lite till och utnyttjat bredden på datorn, nu får en del knappar trängas om utrymmet.

Musplattan under kunde även den vara lite större, men den är bekväm att jobba på och ger god kontroll. Lite synd är dock att den har en fingeravtrycksläsare inmonterad i ena hörnet. Det är givetvis ett plus att den har en över huvud taget, något som är långt ifrån en självklarhet i denna prisklass. Placeringen, som uppenbarligen är ett sätt att hålla priset nere, är dock lite olycklig.

Många men inte så snabba portar

Datorn har en bra mix av det viktigaste i anslutningsväg. Du får usb c-port och gott om usb a-portar, men de flesta av dem är av långsam usb 2-typ. Usb c-porter ser inte ut att ha displayport-stöd, så vill du ansluta extern skärm är det separata hdmi-porten eller en adapter som gäller. Trådlöst ansluter du med wifi 6, och vi har inga klagomål på uppkoppling och stabilitet via wifi.

Prestandamässigt är det här riktigt bra för pengarna. Vår dator är utrustad med åttakärnig AMD Ryzen 7-processor i 4000-serien, 8 GB ram-minne, och 512 GB ssd. Det är riktigt gott om datorkraft för pengarna, speciellt för multitasking och program som kan utnyttja många processorkärnor. Hade vi satsat på en dyrare konfiguration är det främst mer minne som skulle locka. Den finns också med 16 GB, men är då helt plötsligt 2 000 kronor dyrare.

AMD:s 7-nanometersteknik gör att processorn för det mesta är både strömsnål och sval, men när alla kärnor jobbar på för fullt kan den fortfarande behöva viss kylning. Då kan fläktljudet variera, från mycket milt till medelhögt, men det blir aldrig särskilt irriterande.

Asus Vivobook S14
Asus Vivobook S14

Duglig bild, bättre ljud

Vivobook S14 har en ips-skärm med 1080p-upplösning och halvmatt skärm som hanterar reflexer bra. Den håller duglig kvalitet för en budgetdator, men har varken stor färgrymd eller är särskilt korrekt i färgåtergivningen. Vitbalansen är dock neutral och ljusdimningen är flimmerfri, så den är behaglig att använda för webb och kontorsjobb. Det är också vissa kontrastskiftningar i olika betraktningsvinklar, även om den håller hög kontrast rakt framifrån.

Skärmpanelen är relativt ljusstark, och skiner med upp till 400 cd/m2. Så även ett arbetspass ute i dagsljus går bra, i alla fall så länge du undviker direkt solljus. Då tar den dock ganska fort slut på batteriet, så vill du vara mobil länge bör du hålla koll på det och dämpa den när det går. Håller du ljusstyrkan nere och inte pressar processor och grafik med spel eller tunga kreativa program bör den räcka en hel arbetsdag.

Ljud levereras som i de flesta notebook-modeller från Asus i samarbete med Harman Kardon och det resulterar i ett rent, snyggt och tydligt ljud i alla frekvensspann. Det blir dock inget riktigt tryck i vare sig mellanregister eller bas. Datorn levereras med appen Audiowizard som ger dig mycket detaljerad kontroll över ljudbilden, både med bra förinställda profiler och manuell justering.

Mjukvarumässigt är det relativt sparsmakat. Förutom program som tillhör grafik- och ljudhårdvaran får vi prova på-versioner av Microsoft Office och McAfee förinstallerat. Vi får även Myasus, ett program som samlar support- och garantifunktioner, en handfull extra inställningar och några program- och tjänst-erbjudanden.

Specifikationer

Produktnamn: Asus Vivobook S14 M433IA
Testad: Mars 2021
Tillverkare: Asus
Processor: AMD Ryzen 7 4700U, 2 GHz octa core
Grafik: AMD Radeon R7
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 14 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Usb 3 typ c, usb 3 typ a, 2 st usb 2 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Bakbelyst tangentbord, fingeravtrycksläsare
Ljudnivå: 0-36 dBa
Batteritid: 55 min (hög belastning), 15h 40min (låg belastning)
Storlek: 32,4 x 21,3 x 1,6 cm
Vikt: 1,4 kg
Rek. pris: 8 995 kr
Aktuellt pris: 8 995 kr hos Elgiganten

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 6 481 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 229 poäng
Geekbench 5, cpu: 5 322 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 141 poäng
Geekbench 5, grafik: 12 240 poäng
Disk, läsning: 1 739 MB/s
Disk, skrivning: 980 MB/s

Betyg: 4 av 5