Testad produkt: HP Pavilion 14
Pris: 6 990 kronor hos HP

HP:s Pavilion-laptops är för det mesta ett tryggt val om du vill ha en enkel kvalitetsdator som inte saknar något viktigt och bjuder på lite snygg design i vardagen utan att kosta skjortan. Lever senaste versionen av Pavilion 14 upp till det? Den modell vi testat säljs exklusivt i HP:s webbutik och kostar 7 490 kronor.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Pavilion 14 har rätta komforten, prestandan och god grundkvalitet i det mesta från tangentbord till webbkamera. Det som brister lite är bildskärmen som är något ljussvag och saknar rätta kvaliteterna för media. Är du inte känslig för det, och kan rensa den från bloatware själv, är den fortfarande ett riktigt bra köp.

Positivt

  • Snygg och välbyggd
  • Goda vardagsprestanda
  • Bra ljud
  • Dämpad kylning

Negativt

  • Ljussvag skärm med bleka färger
  • En hel del bloatware
PC för Alla rekommenderar

Det är en okomplicerad men välbyggd laptop med 14-tumsskärm och tunna skärmkanter på sidorna, och ett chassi som blandar mattgrå aluminium med mattgrå plast på ett för det mesta snyggt och sömlöst sätt. Med en vikt på drygt 1,4 kilo och 1,7 centimeters tjocklek är den inte överdrivet otymplig.

Chassit är mycket stabilt och datorn är utmärkt bekväm att jobba på, med svala ytor för handleder, snyggt och välbyggt och smart disponerat tangentbord och en stor musplatta med fin precision. Vi har ett klagomål, tangenternas bakbelysning gör att det i vissa ljusförhållanden gör texten på knapparna svårläst snarare än tvärtom.

Men det är mest om du inte aktivt kontrollerar och stänger av det i de fallen. Och att datorn har bakbelysta knappar är ett plus bara det, det är inte solklart i denna prisklass. Du får också en snabb och pålitlig fingeravtryckläsare som sitter placerad till höger framför tangentbordet.

När det gäller externa portar bjuds vi inte på några överraskningar, här sitter en bra uppsättning snabba usb-portar, två typ a och en typ c, hdmi-port och hörlursuttag. En extra usb hade vi inte klagat på, men då alla är usb 3, typ c-porten har displayportstöd och du laddar batteriet via separat kontakt så är det ändå klart godkänt.

En lite enklare Ryzen

Pavilion 14 finns att få med både AMD och Intel-processor, men de senaste tillskotten för AMD Ryzen. Vår modell har en Ryzen 5-5500U, 8 gigabyte ram-minne och en snabb ssd på 256 gigabyte. Just 5000-serien av Ryzen för laptop är lite knepig, för en del processormodeller är baserade på Zen2-arkitektur och en del på nyare och bättre Zen3. 5500U hör till Zen2-processorerna som inte riktigt når samma prestandatopp.

Det är dock fortfarande en riktigt snabb liten processor, i stort sett i samma klass som en Intel Core i5 i 11:e generationen. Lite bättre på ren multitrådad råkraft tack vare sina flera kärnor, men marginellt efter i entrådade operationer. Vad innebär det i vardagen? Vissa typer av jobb med flera krävande processer som sker samtidigt flyter på extra bra. Det kan gälla allt från Excel till Photoshop.

Kort och gott är det här gott om prestanda för pengarna, men inget unikt i prisklassen. Det finns snabbare konkurrenter, men också påtagligt långsammare. Om du har glädje av det beror på hur du vill jobba med datorn. Ska du bara surfa och mejla så kan du utan problem klara dig med mindre.

HP Pavilion 14 baksida

Bildskärmen har 1080p-upplösning och är byggd på en ips-panel med matt bildyta, utmärkta betraktningsvinklar och jämn ljusfördelning och flimmerfri ljuskontroll. Svärtan på hög ljusstyrka är dock långt från idealisk, så totala kontrastomfånget blir måttligt, och med inte mer än cirka 250 cd/m2 i max ljusstyrka kan den få påtagliga problem vid utomhusanvändning. Färgomfånget är i lägsta laget, en påtaglig bit under srgb-standard, så det är en bättre skärm för kontorsjobb än för film.

God kvalitet på det mesta

Övriga funktioner och komponenter i datorn utöver skärmen är annars riktigt bra, men fortfarande med lite utrymme för förbättring. Batteritiden är väl godkänd, och fläktkylningen behagligt tyst. Webbkameran hanterar ljus, färger och hudtoner utmärkt, men lägger till ovanligt mycket brus i bilden. Högtalarna levererar rent och snyggt ljud med bra optimering för musik och media tack vare mjukvara från Bang & Olufsen. Men bara till en viss gräns, effekten i bastonerna blir aldrig direkt kraftfull.

Datorn levereras antingen med Windows 10 eller Windows 11 förinstallerat ”beroende på när produkten tillverkades” som det står på butikssidan. HP rekommenderar dock en uppgradering direkt om det är en enhet med Windows 10 du får. Det går relativt snabbt och är givetvis gratis. En bra sak med det är att den bloatware som HP tyvärr slänger med i datorn inte blir lika påträngande i Windows 11 som i Windows 10.

Men vi stör oss ändå på popup-fönster som vill att vi ska signa upp oss på vpn-tjänster, förnya prova på-version av antivirus, samt rena reklamlänkar till Amazon och Booking.com. Så det blir till att rensa ut lite skräp direkt efter uppstart. Men här finns också lite mervärden, som ett år med 100 gigabyte Dropbox gratis om du registrerar datorn.

Specifikationer

Produktnamn: HP Pavilion 14
Testad: Mars 2022
Modellnummer: 14-ec0022no
Tillverkare: HP
Processor: AMD Ryzen 5 5500U, 2,1 GHz hexa core
Grafik: AMD Radeon Graphics
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd
Bildskärm: 14 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Usb 3 gen 2 typ c med displayport, 2 usb 3 gen 1 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.2
Operativsystem: Windows 10/11 Home
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, bakbelyst tangentbord, 2 års garanti
Ljudnivå: 0-35 dBa
Batteritid: 2h (hög belastning), 13h 30min (låg belastning)
Storlek: 32,5 x 21,7 x 1,7 cm
Vikt: 1,41 kg
Rek. pris: 7 490 kr
Pris: 6 990 kronor hos HP

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 6 103 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 173 poäng
Geekbench 5, cpu: 5 330 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 144 poäng
Geekbench 5, grafik: 13 160 poäng
Disk, läsning: 2 486,55 MB/s
Disk, skrivning: 972,19 MB/s

Betyg: 4 av 5