Medion är en tysk tillverkare som säljer mycket hemelektronik av olika slag på den inhemska marknaden, men som är mindre kända här i Norden. Deras produkter går att hitta här och var i svenska butiker, men datorsortimentet säljs exklusivt av Netonnet, och där hittar vi bland annat denna bärbara dator med namnet Medion S15449.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Vill du bara ha bra prestanda till minimalt pris levererar Medion det, och den gör inte bort sig i generell kvalitet heller. Den är ett stabilt och solitt bygge, om än lite tungt. Men bild- och ljudkvalitet är under medel och batteritiden alltför kort för att vi ska kunna rekommendera den, det låga priset till trots.

Positivt

  • Modern hårdvara med rätta prestanda.
  • Välbyggd och stabil.
  • Extra pressat pris.

Negativt

  • Irriterande placering av webbkamera.
  • Måttlig ljud- och bildkvalitet.
  • Tveksam batteritid.

Det handlar om en bärbar dator i 15-tumsformat som vid en snabb titt på specifikationerna erbjuder väldigt mycket till ett bra pris. Den har Intel Core i5-processor i senaste 11:e generationen, och därmed också riktigt snabb Intel Iris Xe-grafik. Den har 16 GB ram-minne, 512 GB ssd och stödjer wifi 6. Det ger den förutsättningar för god prestanda, och datorn är utan problem pigg nog för alla typer av kontorsjobb, långvarig multitasking, enklare mediaredigering, och till och med ett och annat mindre krävande spel.

Allt det här får man till ett pris på sju och ett halvt tusen. Första intrycket med datorn är också positivt. Den har ett chassi mestadels i matt metall, enda undantaget är ramen runt skärmen som är i plast. Den är långt ifrån tunnast och lättast i klassen, och kanterna tunt skärmen gör också att den har lite större yttermått än 15 tums-konkurrenter från till exempel Acer och MSI. Men den har greppvänligt avrundade kanter som gör den enkel att transportera.

Det goda intrycket förtas lite av ett knarrande skärmgångjärn och en lite svajig skärmupphängning. Själva överdelen är helt enkelt relativt tjock och tung, vilket gör att den lätt kommer i svängning. Kanten runt skärmen är också extra hög, vilket betyder att det lätt blir dammansamlingar i hörnen.

Stort men stumt tangentbord

Tangentbordet är generöst tilltaget och väl disponerat. Det är lätt då Medion har valt att inte bygga in sifferknappsats. Likaså är musplattan stor och håller hög komfortnivå och kvalitet. Knapparna i tangentbordet är dock lite skramliga och stumma, men den håller fortfarande godkänd klass. Tangentbordet är bakbelyst, men ljuset är ovanligt svagt så det är inte fullt funktionellt i alla situationer där det kan hjälpa till.

Medion S15449
Medion S15449

Bildskärmen är en högst ordinär 15-tummare med ips-teknik och godkända kvaliteter för kontorsjobb och surf, men inte mer än så. Ljusstyrkan är som bäst runt 250 cd/m2, vilket snabbt ställer till problem utomhus, kontrasten är halvdan med påtagligt grå ton i svarta partier, och färgomfånget är som i många andra datorer i prisklassen relativt lågt, bara drygt 60 procent av srgb-standarden.

Det här är inte ovanligt för datorer i prisklassen under 10 000 kronor, men det märks att detta är en av de saker som prispressats lite extra. Datorns inbyggda högtalare håller inte heller de toppklass, men gör inte bort sig. Vi får välbalanserat ljud med bra volym, men många smådetaljer saknas i ljudbilden. På hög volym kan det också bli lite skränigt.

Osnyggt med kameran

Medion S15449 har en webbkamera placerad under skärmpanelen. Det är positivt på ett sätt, då det gör att skärmen hamnar någon centimeter högre upp, och det är alltid en liten extra bonus för ergonomin. Men mestadels är det negativt då det innebär att du får ett mycket osmickrande grodperspektiv på dig själv om du vill videochatta. Bildkvaliteten är annars godkänd. Lite släpighet i bilden och inte helt brusfritt, men annars inget att klaga på. Vi rekommenderar dock att du pluggar in ett headset, för inbyggda mikrofonen är både svag och brusig.

Batteritiden ligger på mellan ett par och upp till strax under tio timmar, beroende på hur intensivt du belastar processorn och bildskärmen. Ljusstyrkan verkar inte kunna dämpas så mycket som många andra datorer, vilket gör att maximala batteritiden blir relativt kort. För genomsnittlig blandad användning under en dag med medelljusstyrka räcker den inte lika länge som andra liknande 15-tummare. Du bör inte ta en dagstripp utan laddare i väskan.

Det här är en dator som du köper om det bara är hög prestanda till ett lågt pris du är ute efter, och inte så mycket mer. Just på den punkten levererar Medion bra, och det är dessutom en stabil och bekväm dator att sitta och jobba på. Men har du lite krav på skärmkvalitet och vill kunna vara lite mer mobil i hur du använder den, blir den snabbt ett dumsnålt val.

Specifikationer

Produktnamn: Medion S15449 (MD61865)
Testad: Mars 2021
TillverkareMedion
Processor: Intel Core i5-1135G7, 2,4 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Xe Graphics G7
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Usb 3 typ c, 2 st usb 3 typ a, usb 2 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Bakbelyst tangentbord
Ljudnivå: 29-41 dBa
Batteritid: 1h 50min (hög belastning), 9h 10min (låg belastning)
Storlek: 36 x 24 x 2,25 cm
Vikt: 1,8 kg
Rek. pris: 7 490 kr
Aktuellt pris: 7 490 kr hos Netonnet

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 5 481 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 302 poäng
Geekbench 5, cpu: 4 312 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 303 poäng
Geekbench 5, grafik: 10 881 poäng
Disk, läsning: 1 921 MB/s
Disk, skrivning: 980 MB/s

Betyg: 3 av 5