MSI:s utbud av bärbara datorer som inte är inriktade på gaming växer sig konstant större och får allt mer bredd. Det började med Creator och Prestige-datorerna för kreativt skapande. Modern är en mer allmänt inriktad modell, för allt från kontorsjobb och medieströmning till enklare skapande verksamhet.  

Betyg 4 av 5

Omdöme

Modern 15 är lite osnygg i detaljerna, och du kan behöva jobba lite för att få den att bete sig som du vill. Men kan du investera den tiden är den ett lysande köp i prisklassen, med bra prestanda, god batteritid, rätta anslutningarna – och bildskärm av oväntat hög klass.

Positivt

  • Övertygande prestanda.
  • Ovanligt bra bildskärm.
  • Thunderbolt 4-port.
  • God batteritid.

Negativt

  • Något tunt högtalarljud.
  • Konstant fläkt i standardläge.
  • Trist inbyggd mikrofon.
PC för Alla rekommenderar

Datorerna finns i 14- och 15-tumsformat och med prislappar mellan ca 8 000 och 13 000 kronor. De allra billigaste i handeln är dock äldre modeller med tionde generationens Intel-processorer istället för elfte. Den vi testat här har en prislapp på precis under 10 000 kr och är en av de billigare i senaste generationen.

Den har 15-tumsskärm, fyrkärnig Intel Core i5-processor, 8 GB ram-minne och en 512 GB ssd. Det är mer eller mindre förväntat i prisklassen, och levererar stabila prestanda för det flesta arbetsuppgifter förutom tyngre mediaproduktion och andra prestandaintensiva program. Vi kan hitta en del konkurrenter som erbjuder 16 GB ram för det priset, eller till och med billigare.

Modern 15 levererar så mycket annat bra för pengarna att vi kan ha överseende med det. Byggkvaliteten är överlag hög, datorn har ett aluminium- och lättmetallchassi med enstaka plastdetaljer. Den har följsam mekanik i gångjärn utan att skärmen blir ostabil och svajig. En del skarvar i konstruktionen är lite osnyggt tydliga, och datorn kan vara lite obekväm att bära runt på tack vare skarpa vinklar.

Rätta porten

På sidan hittar vi thunderbolt 4-port med full funktion, inklusive snabb dataöverföring, strömingång och displayport-stöd. Så vill du docka datorn vid skrivbordet är den utmärkt för det. Utöver det har Modern 15 tredubbla usb 3-portar, hörlursuttag och hdmi-anslutning. Och givetvis snabb wifi 6-uppkoppling trådlöst.

Tangentbord och musplatta håller hög klass, med god slaghöjd och distinkt tryckkänsla i knapparna, och rätta utrymmet för allt. MSI har skippat sifferknappsats, så det är inget problem att få full bredd på resterande knappar. Är det något vi önskar är det att musplattan vore ett par snäpp större. Bakbelysningen i tangentbordet är utmärkt, ställbar i tre steg och ger precis den rätta extra tydligheten.

Webbkameran levererar plikttrogna 720p med bra färgåtergivning och ljuskontroll, men en hel del brus i bakgrunden. Den är helt klart funktionell för ett videomöte, men du kan behöva ansluta separat headset eller mikrofon, för den inbyggda håller ingen vidare kvalitet. Den är brusig, och ger tunn och burkig röstklang.

MSI Modern 15
MSI Modern 15

Till en början tappar den dessutom ljudet kontant, men det visar sig bero på en funktion som ska filtrera bort irrelevant ljud från sidorna, men även filtrerar bort oss som sitter rakt framför. Avaktiverar vi den funktionen fungerar mikrofonen normalt. Även om ljudkvaliteten fortfarande är sisådär.

Bäst skärm i prisklassen

Datorn har en 1080p-skärm med ips-panel som håller lite högre klass än de flesta skärmar konkurrerande datorer i prisklassen. Medan de flesta levererar kontorsjobbsklass, med begränsad ljusstyrka, kontrast och färgomfång, får vi här hela 400 cd/m2 i ljusstyrka, färgomfång som i princip matchar srgb-standard, god färgkorrekthet och skarp kontrast.

Det gör att den lämpar sig även för mer kreativt jobb, och dessutom är utmärkt för media. Den har inte svarstider snabba nog för spel, men då den inte heller har riktig spelgrafik lämpar den sig ändå bara för lite mindre krävande tidsfördriv på den punkten – inte riktig gaming.

Datorn har två högtalarelement på undersidan, och de levererar detaljerat ljud med extra krispighet i diskanten, och utan någon riktig fyllighet i varken bas eller mellanregister. Tack vare ljudsystemet Nahimic får vi både utmärkt equalizer-kontroll, luftig surround och bra brusfilter för mikrofon. Men inte ens med manuell equalizer blir basen kraftfull nog. Pluggar vi in hörlurar kan det däremot låta ovanligt bra, då datorn har dac och mjukvara som stödjer hi res-audio.

Håller nästan hela dagen

MSI imponerar med bra batteritid för att vara en 15-tummare. Undantaget är om vi kör skärmen på höga maxljusstyrkan, då orkar den inte med särskilt länge. Annars pratar vi en sju till åtta timmars arbetsdag av blandad användning, två till tre timmar intensivt jobb, eller upp till upp till runt 12 timmar enklare kontorsjobb på minimal ljusstyrka.

En sak irriterar dock. Till skillnad från de flesta datorer med liknande hårdvara har den fläkten igång konstant. Även om datorn bara står och är passiv så snurrar de med ett påtagligt väsande. I inställningsprogrammet MSI Center finns en Optimization-flik, där det går att välja kylningsprofiler, varav en heter Silent. Med den är även då allt annat är tyst. Det går dock att få passiv kylning vid låg last, men hur man går till väga går emot all logik. I ett high performance-läge finns tillgång till avancerade inställningar, och där går det att dra ner varvtalet till noll så länge datorn är sval.

Utöver MSI Center kommer datorn med ett gäng enklare foto- och videoredigeringsprogram med full licens, vilket helt klart är ett plus i kanten. Men också en del onödigheter och prova på-program som vi kunde varit utan.

Specifikationer

Produktnamn: MSI Modern 15 A11M-007NE
Testad: Mars 2021
TillverkareMSI
Processor: Intel Core i5-1135G7, 2,4 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Xe Graphics G7
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Thunderbolt 4, 3st usb 3 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Bakbelyst tangentbord
Ljudnivå: 29-41 dBa
Batteritid: 3h 40min (hög belastning), 15h (låg belastning)
Storlek: 35,7 x 23,4 x 1,7 cm
Vikt: 1,6 kg
Rek. pris: 9 990 kr
Aktuellt pris: 9 990 kr på Dustinhome

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 6 011 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 309 poäng
Geekbench 5, cpu: 4 296 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 313 poäng
Geekbench 5, grafik: 11 307 poäng
Disk, läsning: 1 987 MB/s
Disk, skrivning: 968 MB/s

Betyg: 4 av 5