Miljöpartiet har skrivit in en legalisering av fildelning för privat bruk i sitt valmanifest, men exakt hur det ska gå till vet partiet inte. Ett av problemen är att hitta ett sätt att ge upphovsmännen ersättning för piratkopierat material.

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand sa i en intervju till PC för Alla tidigare i veckan att en bredbandsskatt kan bli aktuell, något som idag tillbakavisades av hennes språkrörskollega Peter Eriksson.
– Jag ställer mig tveksam till en sådan avgift, säger Peter Eriksson.

För att sätta fokus på fildelningsfrågan, och för att få in konkreta idéer från de som jobbar med detta, bjöd partiet in till en diskussion i Riksdagens lokaler. Representanter från ett 30-tal aktörer deltog i debatten, däribland Antipiratbyrån, Piratbyrån, Labs2 och flera upphovsrättsliga organisationer.

Inget nytt under solen
Men några nya revolutionerande tankar fick vi inte höra - från något håll. Istället satt diskussionerna fast i samma hjulspår som de gjort de senaste åren.

De organisationer som bevakar upphovsrätt inom film, musik, mjukvara, litteratur och journalistik upprepade gång på gång vikten av en stark upphovsrätt för att folk ska kunna - och våga - skapa ny kultur.

Fildelningsförespråkarna å sin sida menade att det inte går att kriminalisera något som så många sysslar med varje dag.
– Det enda sättet att ha full kontroll över sitt material är att överhuvudtaget inte släppa ut det till någon. Så funkar det i det digitala samhället, sa Piratbyråns Tobias Andersson.

Förslag nästa vecka
Även Jonas Birgersson talade för en liberalare hållning till fildelning.
– Det känns som att många här inne antingen har för mycket lön, för mycket utbildning eller på något annat sätt är för långt ifrån verkligheten, sa han och syftade på de representanter från bland annat Motion Picture Association, Business Software Alliance och Stim som om och om igen talade i försvar för upphovsrätten.

Trots de gamla argumenten och den låsta debatten sade miljöpartiets Peter Eriksson sig vara nöjd med dagens möte.
– Det har varit en spännande diskussion, om ett ämne som väcker starka känslor. Men det är bra att vi kan mötas så här.

Miljöpartiet ska presentera ett förslag i nästa vecka på hur en legalisering av fildelning ska kunna gå till. Om de blev så mycket klokare av dagens debatt återstår väl att se.

Läs mer
Mp slåss för fildelning - priset kan bli bredbandsskatt