Testad produkt: Dynabook Portégé X30W-J
Pris: 19 395 kronor hos Westium Data

Datorer med 360 graders flippbar skärm kan vara riktigt behändiga, men är sällan lätta nog att använda som en riktig tablet. Såväl surfplattor som vanliga laptops är lättare att designa med riktigt låg vikt. Dynabook har under ett par år imponerat med riktigt lätta laptops. Nu har de släppt Portégé X30W-J, som de påstår är världens lättaste 13-tummare med 360-gradersskärm.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Det är ett imponerande lätt bygge och en av få flipp-bara datorer som faktiskt fungerar kortare perioder som bärbar tablet. Överraskande bra bild och ljud är ett klart plus och gör datorn extra mångsidig. Tystare drift och rappare respons för pekpennan hade varit pricken över i. Men de klagomålen hamnar i marginalen när allt annat håller utmärkt klass.

Positivt

  • Bra prestanda.
  • Lätt och stabil.
  • Bra bild och ljud.
  • Smarta funktioner för energi och säkerhet.

Negativt

  • Bitvis högljudd kylning.
  • Liten musplatta.
PC för Alla rekommenderar

Med en vikt på under ett kilo gör den skäl för epitetet bärbar, vi kan inte dra oss till minnes någon konkurrent som riktigt lyckats med det. Närmast kommer nog en annan tillverkare av businessdatorer, Fujitsu, vars Lifebook U9310x väger exakta kilot.

Portégé X30W-J har ett lättmetallchassi och skal i spänstig magnesium där höljet ofta är så tunt att det sviktar vid tryck, men som stabilt snäpper tillbaka till rätt form. Den är slimmad men inte extremtunn och är lätt avrundad utåt kanterna. Med mjuka kanter och hörn blir den extra greppvänlig. Byggkvaliteten är för övrigt klanderfri, men datorn känns designmässigt väldigt anonym.

Datorn har dubbla thunderbolt 4-portar som är valfria för batteriladdning. Utöver det har den hdmi-utgång och en stor usb-port på motsatta sidan. Det är ingen enorm uppsättning av externa anslutningsmöjligheter, men bör räcka för de flesta användare eftersom du enkelt kan plugga in dockningsdosa i en av thunderboltportarna för extra tillbehör.   

Rätta egenskaperna för videomötet

Datorns 13,3-tumsskärm har små skärmkanter på sidorna men extra marginal upptill och nedtill. På ovansidan är det för att det ska finnas plats för en webb- och ir-kamera för ansiktsinloggning.

Webbkameran har skjutbart linsskydd för den som vill ha extra säkerhet och producerar godkänd bildkvalitet. Den har något blek kontrast, samt en del reflexeffekter från för starka ljuskällor, men du ser definitivt presentabel ut på onlinemötet. Dessutom har datorn en utmärkt mikrofon som återger röster med fin klang samt filtrerar bort det mesta i brusväg.

Portégé X30W-J bildramsläge
Portégé X30W-J

Tangentbordet är kompakt på höjden och det finns centimetrar på vardera sida av det som hade kunnat utnyttjats, men på det stora hela är det väldisponerat, håller god mekanisk kvalitet och är bekvämt att jobba på. En större musplatta hade varit ett plus och det faktum att det sitter en fingeravtrycksläsare i ena hörnet av den stör. Å andra sidan innebär det att vi har ytterligare ett sätt att låsa upp datorn via biometrik.

Bonus-kamera

Ovanför tangentbordet sitter en udda syn, en extra kamera. Den är större än webbkameran, har autofokus och en mer högupplöst sensor på sex megapixel. Tanken med denna är att du ska få en kamera på baksidan när du viker datorn till surfplatteläge, vilket kan vara värdefullt i en del situationer. Vi kan till exempel tänka oss en videokonferens där du växlar mellan webbkamera på dig själv och något fysiskt framför datorn som ska demonstreras. Eller för diverse ar-tillämpningar.

Dynabook får plus i kanten för riktigt bra ljud. Det har tidigare varit si och så med ljudet i deras datorutbud, men här får vi fylligt och rent ljud med bra hård- och mjukvara signerad Harman Kardon, och extra kontroll tack vare Dolby Atmos-stöd.

Skärmen, med sin behagligt matta pekyta, är ljusstark och kan leverera upp till 400 cd/m2 i ljusa miljöer. Det verkar ske med någon storts automatik vi inte kommer åt, då toppljusstyrkan när vi arbetar inomhus är lägre. Men även inomhus går det att få rejäl ljusstyrka, bara inte lika bländande hög. Jämnheten i ljusstyrkan över ytan är bra och det finns inget påtagligt ljusläckage från sidorna.

Portégé X30W-J pennan
Portégé X30W-J pennan

Pek med penna

Med färgomfång strax under srgb-standard och korrekt färgåtergivning är det en skärm som fungerar lika bra för kontorsjobb som för videotittande, enklare fotoredigering och en del andra kreativa sysslor. Det är givetvis en pekskärm och har dessutom stöd för en stylus-penna av Wacom AES 2.0-typ, en sådan penna medföljer också.

Det blir extra värdefullt i surfplatteläget, där den underlättar textinmatning med handskriftstolk samt har fin tryckkänslighet för den som vill skissa eller teckna. Däremot är den långsam i responsen, trots den fina taktila känslan av att dra pennan på den matta nästan pappersliknande ytan, blir den inte optimalt distinkt att använda.

Sådant har vi ibland kunnat skylla på för seg prestanda, men det är knappast fallet här. Detta är en Intel Evo-dator, det vill säga utrustad med senaste generationen av Intels Core-processorer med fyra kraftfulla kärnor och rejält uppgraderad grafikprestanda. I vår dator sitter en Intel Core i7-processor, 16 gigabyte ramminne och en 512 gigabyte ssd, som dock inte är snabbast i klassen men den duger.

Portégé X30W-J extrakameran
Portégé X30W-J

Snabb men inte snabbast

Processorn levererar höga peak-prestanda och lyckas också relativt bra med att hålla prestanda i topp när vi stresstestar den med ett längre arbetspass på hög belastning. Här kan det variera mycket mellan olika datorer trots samma Intel-processor. Dynabook gör ett godkänt jobb med effektiv kylning, vilket gör att kärnorna kan pressas längre med extra effekt. Det finns konkurrenter som klarar det bättre, men det här är väl godkänt.

Den effektiva kylningen märks ibland, i form av intensivt spinnande fläktar. För det mesta är datorn tyst, men kylningen kan väsnas en hel del när den väl går igång. Ett sätt att undvika det, om du vet att du inte ska göra något alltför intensivt med datorn, är att aktivera ett speciellt Eco-läge för datorn.

Det balanserar även skärmljusstyrka, viloläge, tangentbordsbelysaning med mera och kan drastiskt öka batteritiden vid vardaglig användning. Batteritiden är ändå inte dålig, men jobbar du aktivt för att den ska räcka en längre arbetsdag, kan det vara en enkel inställning som ger dig extra batteritid.

Detta kommer du åt via appen Dynabook Settings, där du också hittar en handfull andra systeminställningar, som effektnivå på usb-portar, startalternativ för datorn samt blockering av webbkamera och mikrofon. Utöver detta får vi en service- och systemunderhållsapp och en komplett användarhandbok. Utöver det är det sparsamt med extra program, men ett par bloatware-appar får vi lov att avinstallera manuellt.

Portégé X30W-J

Datorn har precis lanserats och endast ett fåtal konfigurationer har nått ut till svenska butiker. Vår modell finns i skrivande stund i en handfull mindre buutiker, men ska inom kort bli tillgänglig hos flera av de största återförsäljarna. Den kostar strax under 20 000 kronor, vilket känns som ett inte alls hutlöst pris med tanke på datorns kvaliteter. Visst, du får inte en superupplöst skärm med äkta dci-p3-klass på färgerna, men behöver du det är det en helt annan dator du ska köpa.

Specifikationer

Produktnamn: Portégé X30W-J10C
Testad: Mars 2021
Tillverkare: Dynabook
Processor: Intel Core i7-1165G7, 2,8 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Xe Graphics G7
Minne: 16 GB ddr4x
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 13,3 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch, stylus-stöd
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2st thunderbolt 4, usb 3 typ a, hdmi, headset 
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.1
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Bakbelyst tangentbord, fingeravtrycksläsare, vikbar till surfplatteläge, styluspenna
Ljudnivå: 0-37 dBa
Batteritid: 1h 30min (hög belastning), ca 17h (låg belastning)
Storlek: 30,4 x 19,7 x 1,8 cm
Vikt: 0,99 kg
Rek. pris: ca 19 400 kr
Aktuellt pris: 19 395 kr hos Westium Data

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 4 409 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 462 poäng
Geekbench 5, cpu: 5 373 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 446 poäng
Geekbench 5, grafik: 16 366 poäng
Disk, läsning: upp till 2 207 MB/s
Disk, skrivning: upp till 1 422 MB/s

Betyg: 5 av 5