Testad produkt: Microsoft Surface Laptop 4
Pris: 14 941 kr hos Power

Microsofts nya dator i traditionell laptopdesign presenterades i april och finns precis som föregångaren från 2019 i två storlekar, 13,5 respektive 15 tum. Här testar vi 13-tummaren. Den går att beställa i Microsofts webbshop och de flesta konfigurationer finns även att hitta hos större svenska återförsäljare. Dessutom för lägre pris än om du köper den direkt från tillverkaren.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det här är en snygg och sympatisk laptop med rätt prestanda, trots val av internminne och lagring, som vi inte tycker ger optimalt för pengarna. Det är toppkvalitet på det mesta och det förbättrade ljudet är ett stort plus. Du får dock betala en extra slant för en Surface jämfört med flera kraftfullare konkurrenter.

Positivt

  • Bra prestanda
  • Utmärkt komfort
  • Bra bild och ljud
  • Helt fritt från bloatware

Negativt

  • Enstaka opraktiskt designval
  • Få anslutningar
  • Realtivt dyr

Det är inte en superkompakt och lätt laptop med moderna mått mätt, men den kvalificerar utan problem in som bärbar lättviktare med sina 1,27 kilo i den testade konfigurationen.

Designmässigt är den identiskt med sin föregångare, såväl utseende som färger, mått och vikt. Det innebär Microsofts typiskt småkantiga design med avfasade kortsidor och ett spartanskt yttre. Det är hög kvalitet i alla detaljer och en ren stil med hög igenkänningsfaktor. Du har två färgval, aluminiumgrått eller mattsvart.

Den grå, som vi testat, har matt, filtliknande alcantara-materiel på insidan runt mus och tangentbord. Vi föredrar det framför den svarta modellens metallyta, men mattsvarta ytor ser å andra sidan riktigt snyggt ut. Komforten får dock avgöra, då finns det få som kan slå Microsoft och känslan av att vila handlederna på dessa ytor när du jobbar.

Små saker att finputsa

Med tangentbord och musplatta av mekaniskt hög klass och en pekskärm med utmärkt respons är det en mycket bekväm dator att arbeta på. En viss svikt i chassit, som håller upp tangentbordet, förtar lite av kvalitetskänslan, men det påverkar inte komforten. Det innebär dock inte att den alltid är praktisk

Surface Laptop 4
Len och matt insida att vila handlederna på.

Ett par designval irriterar, som att datorns på-knapp sitter inbakad som tangentbordsknapp och är lätt att komma åt av misstag och att dess sluttande sidor gör det knepig att måtta in och ansluta usb-kontakter.

Framförallt är anslutningarna få, du får en hörlursport, en stor usb 3-port och en liten som även har displayportstöd. Vi hade gärna sett en usb-port eller två till. Och allra helst även en sd-kortläsare. Surface Laptop 4 har som vanligt Microsofts egna proprietära laddnings- och dockningsport Surface Connect, men det går också att strömförsörja datorn via usb c-porten.

Bra bild och ännu bättre ljud

Om skärmpanelen är ny kan vi inte svara på, den har samma specifikationer som tidigare, en ips med 3:2 i bildförhållande, hög punkttäthet tack vare 2 256 x 1 504 bildpunkters upplösning och riktigt hög ljusstyrka. Det kan behövas, för den blanka glasytan har en tendens att ge ifrån sig tydliga reflexer. Den producerar utan problem färgintensitet i srgb-klass och överträffar till och med standarden en aning samt har bra färgkorrekthet.

En av nyheterna med nya Surface Laptop ska vara förbättrat ljud, framförallt Dolby Atmos-stöd. Ljudet ut högtalarna är rent, detaljerat och levereras med bra volym, Det är till och med påtaglig bas, om än inte med djup och kraft. Men det är svårt att begära det från en tunn laptop. Det är bra stereospridning för musik och viss surroundkänsla i filmer. Hur Atmos arbetar i bakgrunden kan vi dock inte säga, då det inte finns möjlighet att göra ljudinställningar.

Den viktigaste nyheten med Surface Laptop 4 är uppgraderad prestanda. Datorn finns med både AMD Ryzen och Intel Core-processor. Då Ryzen är 4000-serien och inte nya 5000 känns 11:e generationens Core som det mer aktuella valet. Därför testar vi instegsmodellen med Intel Core-processor.

Surface Laptop 4 sida
Surface Laptop 4 är inte tunnast i klassen, men har en stilren och tilltalande design.

Processorn överträffar förväntningarna

Här sitter Intel Core i5-1135G7, med fyra kärnor á 2,4 GHz, åtta gigabyte ramminne och en halvsnabb ssd på 512 gigabyte. Vi hade hellre sett en mindre ssd och istället mer ramminne. En AMD Ryzen-version av datorn finns med 256 gigabyte ssd, men Microsoft har nu övergett de 128 gigabytes ssd som fanns för Surface Laptop 3.

Tack vare Surface-datorernas avskalade Windows-installation och minimalt med störande bakgrundsprocesser flyter det mesta i datorn bra. Prestandamässigt är den ett påtagligt lyft mot förra generationen, inte minst i entrådade operationer. Core i5-processorn i vår testade modell överträffar i vissa mätningar Core i7-prestandan i andra ultralätta laptops.

Med program som till exempel Adobe Photoshop, som utnyttjar den snabba Iris Xe-grafiken, blir det också ett påtagligt prestandalyft. När vi använder tunga program är dock då vi saknar extra ramminne som mest. Hantering av stora bild- eller videofiler orsakar en del irriterande mikropauser.

Givetvis kan du uppgradera och välja en 16-gigabytesmodell istället, men det kostar ett par tusen kronor extra. Är du ett stort fan av Surface och bestämt att detta är datorn för dig, då kan det vara värt det.

Osäkert om batteritiden

På en punkt lever inte Surface Laptop 4 upp till sina löften. I alla fall inte i våra mätningar. Microsoft uppger att den har en batteritid på ”upp till 17 timmar” för Core i5-modellen. De är givetvis noga med att påpeka att det kan variera beroende på inställningar och användning.

Surface Laptop 4 portar
En stor och en liten usb-port.

Men när vi kör den i snålaste strömsparläget, lägsta möjliga skärmljusstyrka och inte gör något mer intensivt på den än redigerar text eller bara låter den stå på, får vi inte ut mer än 15 timmars driftstid. Så vi har svårt att se hur den ska hålla längre. Det är godkänt, men många laptops i den ultratunna klassen klockar in på närmare 20 timmar på liknande körning, så särskilt imponerande är det inte.

Det är mycket kvalitet i Surfpace Laptop 4, även webbkamera och mikrofon håller toppklass, vilket kan vara bra i dessa distansarbetstider. Men alla detaljer är inte perfekta och förutom den läckra designen och fördelen av ett kliniskt rent Windows är det inte något direkt som avgör till Microsofts fördel. Det finns ett helt gäng likvärdiga och ofta snäppet mer prisvärda konkurrenter. Men ibland kan känslan avgöra, och Surface laptop 4 levererar hundra procent rätt av den varan.

Specifikationer

Produktnamn: Surface Laptop 4 13,5 tum (5BT-00047)
Testad: Maj 2021
Tillverkare: Microsoft              
Processor: Intel Core i5-1135G7, 2,4 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Xe Graphics
Minne: 8 GB ddr4x
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 13,5 tum blank ips, 2256x1504 bildpunkter, 3:2 bildförhållande
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: Usb 3 gen 1 med displayport, usb 3 typ a, headset, Surface Connect
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Bakbelyst tangentbord, ansiktsinloggning, tpm 2.0
Ljudnivå: 0-37 dBa
Batteritid: 1 tim 35 min (hög belastning), ca 15 tim (låg belastning)
Storlek: 30,8 x 22,3 x 1,45 cm
Vikt: 1,27 kg
Rek. pris: 15 995 kr
Aktuellt pris: 14 941 kr hos Power

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 5 145 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 346 poäng
Geekbench 5, cpu: 5 184 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 381 poäng
Geekbench 5, grafik: 15 045 poäng
Disk, läsning: upp till 2 238 MB/s
Disk, skrivning: upp till 1 169 MB/s

Betyg: 4 av 5