Testad produkt: Aspire C24-1651
Pris: 13 990 kr hos Komplett

Testet uppdaterades 2021-09-20 med justering av omdömet och uppdatering med aktuellt pris.

Intels senaste processorer för bärbara datorer har imponerat stort i ultralätta datorer, men det är större variation på dessa än i tidigare generationer. Exakt samma processor kan prestera markant olika beroende på dator. Kylningen avgör mycket, är den effektiv kan processorn köras på hög effekt längre. Därför är det intressant att se hur bra processorn klarar sig i en dator där det går att maximera kylningen. Som denna allt i ett-dator från Acer med namnet Aspire C24.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Aspire C24 är en praktisk allt i ett-dator som är rapp och trevlig för surf och kontorsjobb. Prestandamässigt klarar den mer, men skärmen och högtalarna håller dock inte rätt nivå. Därför kan den billigare varianten av samma dator vara ett smartare val – den är lika praktisk, men du slipper betalar för prestanda du inte utnyttjar.

Positivt

  • Bra prestanda för kontor och mediejobb.
  • Stor ssd
  • Rätt uppsättning anslutningar.
  • Bra webbkamera och mikrofon.

Negativt

  • Måttlig skärm för annat än kontorsjobb.
  • Tveksamma högtalare.
  • En hel del bloatware.

Av någon anledning har svenska butiker bestämt sig för att kalla datorn C24, men vi använder hela namnet. Hittar du en C24 i butik så är det samma dator. Det är dock en modell som funnits i några år och äldre modeller kan finnas ute i butik, var noga med att det är den senaste modellen du köper – C24-1651.

Till det yttre är datorn mycket lika förra årets modell, men ett lätt sätt att välja rätt är med prislappen. De nyare modellerna är dyrare och kostar strax över 10 000 kronor medan de äldre har sjunkit i pris och har numera en fyrsiffrig prislapp. Aspire C24-1651 finns i två versioner. Vi har testat den dyrare och kraftfullare av de två, med Core i7-processor, 16 gigabyte ram, 1 terabyte ssd och ett pris på 13 990 kronor.

Som namnet antyder är det en kompakt allt i ett-dator med 24-tumsskärm. Den är diskret designad om än småtråkigt grå och med plastytor som ger en känsla av budget på nära håll. Men allt är välbyggt och funktionellt. Skärmen går att tilta, men det finns inga andra alternativ för att ställa in den. Datorn är lätt att montera och du behöver inga verktyg – det bara att plugga in i eluttag och köra.

Acer Aspire C24-1651
Det är nästan bara att plugga in den och dra igång.

Blandad kvalitet på tillbehören

En redan parkopplad trådlös mus och tangentbord medföljer. De fungerar tillsammans med en nano-mottagare som pluggas in i en ledig usb-port. De drivs av aaa-batterier som bör räcka lång tid, men det kan vara bra att stänga av musen emellanåt. Tangentbordet ger en billig känsla utan distinkt respons i knapparna samt saknar bakbelysning. Musen är desto bättre, kompakt men greppvänlig med hög kvalitetskänsla och utmärkt precision.

Externa portar sitter samlade i en panel på baksidan. Först och främst en snabb thunderbolt 4-port, men även ett gäng usb 3 och usb 2-portar i typ a-format. De är placerade lite för tätt för en del kontakter och minnespinnar, om du vill ansluta många, men annars är allt lätt tillgängligt. En extra usb 2-port sitter också på datorns undersida, en lämplig plats att plugga in just mottagaren för mus och tangentbord.

Du får även två hdmi-portar. En för signal in, så att du kan använda skärmen till andra bildkällor som till exempel en spelkonsol eller som andraskärm till en laptop, den andra är för signal ut så att du kan ansluta en extra bildskärm eller en projektor. En knapp på undersidan av datorn växlar mellan datorn och extern hdmi-bildkälla när du har en inkopplad. Slutligen har datorn fast gigabit-nätverksport, men kan med fördel ansluta med wifi, som ger bra mottagning och stabilt höga hastigheter både över wifi 5 och wifi 6 när vi testar.

Acer mus och tangentbord
Bra mus, sämre tangentbord. Med det är givetvis inget som hindrar dig från att skaffa bättre.

Hög klass på kameran

Ovanför bildskärmen sitter en webbkamera som levererar 720p-video med riktigt snygg bild utan släpighet. Två mikrofoner ger tydlig röståtergivning samtidigt som brus och bakgrundsljud effektivt filtreras bort. Den kunde dock ha varit känsligare, nu är inspelningsvolymen relativt låg.

Datorn har inbyggda stereohögtalare som duger för den som inte har särskilt höga krav. Ljudet är välbalanserat, men inte detaljerat med svagt mellanregister och bas. Det finns ultratunna laptops som låter fylligare, även ett par av Acers egna. Ett par separata skrivbordshögtalare rekommenderas således.

Bildskärmen är inget märkvärdigt, men håller god standard för kontorsjobb. Den har vanlig full hd-upplösning på 1 920 x 1 080 bildpunkter, behändig pekskärmsfunktion, breda betraktningsvinklar och bra kontrast. Ljusstyrkan når upp till ca 350 cd/m2, för det mesta kan den ställas ned för att skona ögonen.

Acer Aspire C24-1651 baksida
En behändig kabelögla på foten ser till att sladdar är ur vägen.

Vad som brister är färgomfånget. Testbilder indikerar att den inte riktigt kommer upp i srgb-klass. Det gör att den inte är lämplig för professionell foto- och filmredigering, och till och med ser blek ut för filmvisning. Dessutom drar den åt varma färgtoner på ett irriterande sätt, och vi ser inte ut att kunna göra några inställningar som åtgärdar det. Vi hade gärna sett mer i färgväg, och kanske också en 1 440p-skärm.

Vilket är synd, för den kan absolut leverera prestanda som behövs för det. Med bra kylning kan den fyrkärniga Core i7-processorn sträcka på benen och nå sin fulla potential, vilket bara enstaka av de laptops vi testat klarar. Aspire C24 visar sig vara extra bra på att toppa prestanda i entrådade operationer. Det går alltid att få korta prestanda-toppar, men för långvarig tung belastning har vi inte sett processorn prestera så här bra. Vi kör program som Adobe Photoshop utan att uppleva några större hinder. Detta trots att kylningen aldrig blir särskilt högljudd.

Mer än bara cpu

Känslan av snabbhet hjälps mycket den extra grafikkretsen Nvidia Geforce MX450, som på ett ungefär fördubblar beräkningskraften för vissa funktioner i program som kan utnyttja det. Och då jämför vi alltså med Iris Xe-grafiken i processorn, som redan den är ett rejält lyft mot tidigare Intel-grafik. Geforce MX450 är bra nog för enklare spel, men räkna inte med att alla nya och krävande titlar fungerar eller ser bra ut.

Acer Aspire C24-1651 webbkamera
Webbkameran har linsskydd för den som vill värna om integriteten.

Spel är inte heller tanken med Aspire C24. Det här är en dator för rapp och smidig surf, kommunikation och kontorsarbete, enklare mediaredigering och mediekonsumtion. Den är lysande för de förstnämnda, men sämre på media, då hade en bättre skärm och högtalare varit välkomna. Därför känns det som om mycket av potentialen går förlorad och vi sitter här med prestanda vi inte har någon vidare glädje av.

Ett par enklare program just video- och fotoredigering från Cyberlink medföljer i fullversion. Men också en irriterande mängd bloatware. Det är något vi länge hoppats Acer ska sluta upp med, men det verkar inte vara något de är intresserade av.

Specifikationer

Produktnamn: Acer Aspire C24-1651 (DQ.BG8EQ.001)
Testad: Mars 2021
Tillverkare: Acer
Processor: Intel Core i7-1165G7, 2,8 GHz quad core
Grafik: Nvidia Geforce MX450, 2 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 23,8 tum matt ips, 1920 x 1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Thunderbolt 4, 2 st usb 3, 2st usb 2, lan, hdmi in, hdmi ut, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Linsskydd för webbkamera, trådlös mus och tangentbord
Ljudnivå: 0–37 dBa
Storlek: 53,8 x 19,4 x 40 cm
Rek. pris: 14 390 kr
Pris: 13 990 kr hos Komplett

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 6 448 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 517 poäng
Geekbench 5, cpu: 5 286 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 393 poäng
Geekbench 5, grafik: 32 922 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 5 036 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 2 482 poäng
Disk, läsning: upp till 2 453 MB/s
Disk, skrivning: upp till 1 977 MB/s

Betyg: 3 av 5