I flera år har svenskar fått ta emot kravbrev för påstådd fildelning, i många fall skickade av olika advokatbyråer. Metoden har fått mycket uppmärksamhet och har liknats vid utpressning, eftersom rättighetsinnehavaren säger sig vara villig att lägga ned "målet" om en summa på ett par tusenlappar betalas in till dem. Inte sällan rör det sig om erotiska filmer med hög pinsamhetsfaktor.

Advokatbyråerna vet vem de ska skicka breven till eftersom ip-adresserna som används för nedladdning kan identifiera verkliga personer via internetoperatörer. Huruvida dessa är skyldiga att lämna ut informationen avgörs i patent- och marknadsdomstolen. Det finns beviskrav som måste mötas för att operatören ska anses skyldig att lämna ut uppgifterna.

Den 4 februari 2020 fattades just ett sådant beslut, där Telia bedömdes skyldiga att lämna ut vissa kunders uppgifter till advokatbyrån Next Advokater. Men i andra fall beordrades att kundens uppgifter inte skulle lämnas ut.

Trots detta lämnade Telia i stället ut samtliga kunders uppgifter – även de som patent- och marknadsdomstolen i brist på bevis bestämt skulle förbli hemliga. Det avslöjar en granskning av DN. Totalt ska det röra sig om 55 kunder som fått sina uppgifter felaktigt utlämnade av Telia till advokatbyrån.

Operatören uppmärksammar själv sitt felsteg i en rapport, där misstaget konstateras och risken för negativa konsekvenser för de drabbade bedöms som hög. Huruvida de faktiskt emottog något kravbrev är oklart eftersom advokatbyrån inte vill svara på DN:s frågor. Kunderna ska ha blivit informerade av Telia som beklagat sitt misstag.

Till DN skriver operatören kort och gott att man regelbundet ser över sina processer för att minska risken för att något liknande ska hända framöver.