Testad produkt: Asus RT-AX68U
Pris: 2 153 kr på Proshop

Asus routrar i mellanklass hör till de allra mest populära. Wifi 5-routern RT-AC68U har ända sedan den släpptes 2013 legat i topp bland sökningar på exempelvis Prisjakt.nu och har blivit ett av de populäraste valen vid routerköp. Nu börjar den dock kännas gammal, eftersom marknaden växlar till wifi 6. Därför har Asus nu släppt uppföljaren, RT-AX68U. Kan den bli en ny folk-router?

Betyg 5 av 5

Omdöme

En tilltalande design, pålitliga prestanda och ett överväldigande knippe extra funktioner är vad som utmärker denna router. Den är inte så praktisk i alla lägen, med en form som tar plats och uppmärksamhet. Dessutom får Asus kämpa med att leverera bra överblick och användarvänlighet med all funktionalitet. Men har du tålamod att läsa på och lära dig hitta rätt är möjligheterna många.

Positivt

  • Bra wifi 6 för medelstora hem.
  • Snygg, annorlunda design.
  • Fullt med smarta funktioner.

Negativt

  • Ingen väggmontering.
  • Bitvis rörigt gränssnitt.
PC för Alla rekommenderar

RT-AX68U delar vissa drag med sin föregångare. Den är inte riktigt i budgetklassen, men inte heller hutlöst dyr. Den är kraftfull nog för en handfull samtidiga användare och levererar bra uppkoppling till enskilda klienter, men det är inte frågan om någon extrem prestanda eller enorm wifi-kapacitet. Den har dubbla usb-portar och Asus sedvanligt gigantiska utbud av funktioner. Dessutom några extra som föregångaren inte har.

Läs även: Test av de bästa wifi 6-routrarna just nu

Den har också liknande design, utformad uteslutande för att stå på en plan yta, med routern på högkant och sedan tre antenner som sticker ut på ovansidan. Föregångaren fick uppmärksamhet när den kom för sin snygga mönstrade yta och rena linjer, som gjorde den mer tilltalande att placera synlig än många konkurrenter.

Nya AX-modellen tål också att tittas på, men har en helt annan stil, med böljande framsida, kromglans med små och diskreta statusdioder. Basen är smalare än ovansidan, antennerna spretar än mer utåt, vilket ger hela enheten en iögonfallande solfjäderformad stil. Det kan göra den lite knepig att placera, särskilt som den inte går att väggmontera.

Asus RT-AX68U ovansida
Ovanligt mycket metallglans för en router. RT-AX68U har helt klart egen stil.

Problemfri installation

Antennerna är förmonterade och vi pluggar lätt in bredband i wan-uttaget, ström från vägguttag och slår på den. Routern kräver sedan en handfull konfigurationssteg, vilka med fördel kan göras med mobilappen Asus Router. Den hittar automatiskt routern, som öppnar ett öppet tillfälligt nätverk första gången den startar, sedan stegar vi oss snabbt igenom upprättande av wifi, val av admin-lösenord och uppdatering av routerns firmware.

Därefter möts vi av ett fullspäckat app-gränssnitt med många funktioner, direkt överblick över anslutna enheter, nätverkshastighet, status samt även en smidig guide för aktivering och användning av routerns mer avancerade funktioner. Till exempel dess kompetenta föräldrakontroll med innehållsfilter, surfschema, virusskydd för nätverket (som medföljer på livstid med teknik från Trend Micro) och anslutning av andra kompatibla Asus-routrar eller förlängare för att skapa ett mesh-nätverk.

Alla funktioner och detaljinställningar kan inte nås från appen, men det är fler än vad många konkurrenter möjliggör. Vill du ha full detaljkontroll och fler funktioner finns ett webbgränssnitt som ger dig åtkomst till allt. Asus snålar som vanligt inte med funktionaliteten. Du kan sätta upp nedladdningsjobb direkt till en ansluten disk, köra Itunes-server, Time Machine-backup, dela skrivare, samt ansluta 3g- och 4g-modem.

Asus RT-AX68U baksida
Nätverksportar, usb-portar, knapp för wps-synkning med mera sitter alla enkelt uppradade på baksidan.

Gränssnittet kan kräva tålamod

Du kan även sätta upp gästnätverk med val som intranätåtkomst och tidsbegränsning, röststyra med Alexa, köra routern både som vpn-server och vpn-klient och mer därtill som vi inte har plats att lista. Asus har genom åren bara stoppat in fler och fler funktioner, de flesta går att få i alla deras routrar, så länge hårdvaran stödjer det. Det kan dock göra att det blir överväldigande och rörigt att hitta rätt bland funktioner och inställningar. Det kan vara värt att lusläsa manualen.

Routern levererar övertygande om än inte överväldigande prestanda. Med en pigg dubbelkärnig processor under huven är all datahantering upp till gigabithastighet inga problem och troligen klarar den högre så kallad throughput än så. På 5 GHz-bandet ska den ha kapacitet för ca 1 800 Mbit/s och på 2,4 GHz drygt 860 Mbit/s.

Är det något vi saknar är det en 2,5 eller 5 gigabits wan-port, vilket en del routrar börjat utrustats med senare tid. Du kan dock få länkaggregering, det vill säga att du drar två nätverkskablar till en och samma mottagare, för (nästan) dubbla hastigheten.

Asus Router app
Mobilappen är funktionsrik, men både den och webbgränssnittet lider av informationsöverflöd. Det är mestadels en följd av det stora funktionsutbudet, vilket är lite av ett lyxproblem.

Den stödjer det både på lan men även wan, vilket möjliggör för internethastigheter över en gigabit. Förutsatt att du har rätt sorts mode eller fiberanslutning som fungerar på samma sätt. Du kan även ha dubbla internetuppkopplingar, så att en finns som reserv om den första skulle gå ned, antingen via en av nätverksportarna eller via usb-modem.

Levererar rätt prestanda

Wifi-hastigheten är stabilt bra. Rotuern stödjer inte 160 Mhz bandbredd, men även på 80 MHz går det undan. Vi uppmäter drygt 800 Mbit/s mellan en 2 x 2 wifi 6-laptop och en som är lan-ansluten i samma rum som routern. Även två rum längre bort är hastigheten hög nog både för högupplöst strömning och relativt snabba nedladdningar.

Prestanda över wifi 5 är också relativt bra, du kan täcka en medelstor lägenhet utan att behöva extra utrustning. I alla fall om du kan placera routern centralt. Då får du dock räkna med att hastigheten i vissa hörn kan gå ned under 100 Mbit.

Med ett pris på strax under 2 500 kronor är RT-AX68U i ungefär samma prisklass som RT-AC68U var när den lanserades. Det är något dyrare mot den vid första anblicken mycket snarlika RT-AX58U, som vi testat tidigare. Men vi får mycket mer övertygande hastigheter till enskilda klienter med den här routern samt extra funktioner, som länkaggregering och bättre bandbredd på 2,4 GHz.

Asus RT-AX68U

Specifikationer

Produktnamn: Asus RT-AX68U
Testad: Mars 2021
Tillverkare: Asus
Trådlösa protokoll: Wifi 6
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 861 + 1802 Mbps
Anslutningar: 1 st gigabit wan, 4st gigabit lan, usb 2, usb 3
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps
Filserver/skrivarserver: Ja/ja
Övrigt: QoS, vpn-server, mesh-stöd, föräldrakontroll, antivirus, gästnätverk, Time Machine-stöd, nedladdningsklient, stöd för 3g/4g-modem m.m.
Användargränssnitt: Web, app
Fjärradministration: Ja, via app
Storlek inkl. antenner: 23,5 x 6 x 29,6 cm
Rek. pris: 2 495 kr
Pris: 2 153 kr på Proshop

Uppmätt hastighet, 5 GHz Wifi 6

3m: 818 Mbit/sek
10m + 1 innervägg: 581 Mbit/sek
15m + 2 innerväggar: 196 Mbit/sek

Betyg: 5 av 5