Vill du få ut mer kraft från din bärbara dator finns det en relativt enkel lösning som de flesta glömmer bort, nämligen att använda de särskilda prestandainställningarna som brukar finnas i de medföljande verktygen.

Om du mestadels använder din dator för enklare göromål som surf och mejl är det kanske ingen större vits att leta reda på prestandainställningarna, men om du vill ägna dig åt mer krävande uppgifter som spel och videoredigering gör du klokt i att försöka klämma ut så mycket prestanda som möjligt.

Självklart går det inte att förvandla en fyrkärnig processor till en åttakärnig, inte heller går det att trolla så att ett billigt grafikkort blir ett dyrt. Men du kan ändå räkna med att få en märkbar förbättring med hjälp av några få musklick.

5 saker att tänka på när du köper laptop

Därför är maximal prestanda inte standardinställningen

Tillverkarna av bärbara datorer brukar inte erbjuda maximal prestanda som förvald inställning. Anledningen är att de dels vill maximera batteritiden, dels förhindra överhettning. När processorn får jobba för fullt går dessutom fläktarna på högvarv, vilket i sin tur leder till en högre ljudnivå som många användare stör sig på.

Därför väljer tillverkarna vanligtvis att använda sig av förvalda inställningar som gör att datorn blir snäppet svalare i utbyte mot något sämre prestanda. Men det går som sagt att ändra dessa inställningar om man vill.

Gigabyte
Foto: IDGMed Gigabytes verktyg kan du prioritera prestanda för processor och grafikkort separat.

Hur mycket mer prestanda kan man få ut?

Exakt hur mycket högre prestanda du kan få varierar från fall till fall, ibland rör det sig om en mindre förbättring och ibland en större.

Vi har testat att ändra inställningarna för MSI Prestige 14, en bärbar dator som är utrustad med tionde generationens Core i7-10710U. Genom att välja ”High Performance” i stället för ”Balanced” får vi ut 10 procent högre prestanda enligt mätverktyget PCMark 10. Men när vi jämför prestanda vad gäller skapande av digitalt innehåll handlar det om en ökning på 15,5 procent.

Exakt hur mycket extra prestanda det rör sig om beror på vad du vill göra med datorn. Vill du till exempel koda om video med Handbrake tar det 30 procent kortare tid om du kör med inställningen ”High Performance” jämfört med ”Balanced”. Det är en rejäl skillnad i våra ögon.

Dell
Foto: IDGPå Dell XPS kan du använda verktyget Dell Power Manager för att få ut högre prestanda.

Ändrar vi inställningarna för Asus ROG Zephyrus Duo, en bärbar dator med Core i9-10980HK och Geforce RTX 2080 Super Max-Q, får vi ut 29 procent högre grafikprestanda om vi ändrar den förvalda inställningen till Turbo.

Så gör du för att hitta prestandainställningarna

Tillverkarnas verktyg har olika namn, vilket kan göra det bökigt att hitta rätt. Till exempel kallar MSI sitt verktyg för Dragon Center, medan Asus har valt namnet Armoury Crate. Dell XPS har å sin sida Power Manager, medan Acer Predator kör med Predator Sense.

Tips: Sök i Windows efter respektive namn, beroende på vilket märke din laptop har

Vissa tillverkare gör det extra enkelt att hitta inställningarna, till exempel erbjuder Acers Predator Triton 500 en särskild Turbo-knapp som gör det möjligt att ändra fläkthastighet och grafikprestanda på nolltid. XPG Xenia 15 erbjuder å sin sida en knapp som låter dig växla mellan tre olika prestandaprofiler.

Acer
Foto: IDGPå Acer Predator Triton 500 kan du komma åt prestandaprofilerna genom att trycka på Turbo-knappen.

Är det säkert att välja högre prestanda?

Det finns ingen anledning att oroa sig för att datorn ska ta skada av ändrade inställningar. Om du överklockar en processor på egen hand finns det en risk att något går snett, men tillverkarna har noga kontrollerat inställningarna som erbjuds i de medföljande verktygen.

Vad du bör ha i åtanke är att högre prestanda kan ha negativa effekter i form av högljudda fläktar och ökad värmeutveckling. Är det vinter har du kanske inte så mycket emot om datorn blir varmare, men är det sommar kan det kanske vara läge att ändra tillbaka inställningarna.

Asus
Foto: IDGI vissa bärbara datorer från Asus kan du välja en speciell Turbo-inställning för att få högre prestanda.

Förr eller senare är det förstås läge att skaffa en ny bärbar dator, men med hjälp av verktygens inställningar kan du kanske klara dig något eller några år till med din nuvarande dator.

Översättning och bearbetning: Mikael Markander