Tänk dig att du tar en fantastisk porträttbild, men att bakgrunden är ful. Eller tänk dig att du fotograferar något som du ska sälja på nätet och att du vill visa prylen mot en vit bakgrund.

Lösningen kallas för friläggning och går ut på att man markerar det motiv som ska vara kvar – och raderar bakgrunden.

Det här går att göra i bildbehandlingsprogram som Photoshop, men det ganska tidskrävande. Den traditionella lösningen är att du själv ritar en linje runt föremålet och raderar bakgrunden, men det finns numera även automatiska verktyg, till exempel något som kallas för en trollstav (magic wand). Så länge bakgrunden har samma färg och så länge kontrasterna är bra fungerar trollstaven rätt bra, men i många fall krävs mycket manuell handpåläggning.

En bättre och snabbare lösning heter Remove Bg.

Artificiell intelligens

Remove Bg (”remove background”) är en webbaserad tjänst. Du behöver med andra ord inte installera något program, utan det enda du gör är att surfa till sajten www.remove.bg och ladda upp din bild. Efter några sekunder ser du hur bakgrunden är borta – och hur motivet visas på en vit bakgrund.

Hemligheten stavas artificiell intelligens (ai). Tack vare avancerade algoritmer kan tjänsten se vad som är själva huvudmotivet och vad som är bakgrunden. Resultatet blir i de flesta fall förvånansvärt bra – och det överträffar det mesta som en vanlig användare lyckas med i Photoshop.

Det finns dock en hake, och det är priset. Att ladda hem lågupplösta bilder är gratis (0,25 megapixel), men vill du ha högre upplösning måste du betala. Som du ser nedan finns det dock en rad olika alternativ utifrån hur mycket du vill använda tjänsten.


Så funkar Remove Bg

Remove BG

1. Konto

Logga in på ditt konto och hitta mer information här.

2. Ladda upp

Ladda upp den bild du vill frilägga.

3. Original

Visa originalbilden...

4. Frilagd

... eller den bild som har blivit frilagd.

5. Redigera

Är du inte nöjd med resultatet? Redigera bilden genom att klicka här.

6. Ladda ned

Ladda ned bilden gratis i lågupplöst format.

7. Högupplöst

Ladda ned en högupplöst version – mot betalning.

8. Bakgrund

Välj att lägga på en ny bakgrund.

9. Modifiera

Gå in manuellt i bilden och ta bort mer eller mindre av bakgrunden.

10. Egen bakgrund

Ladda upp en egen bakgrundsbild...

11. Färdig bakgrund

... eller välj bland några förvalda standardbakgrunder.


Frågor och svar om tjänsten

Remove BG

1. Hur kommer jag igång?

Surfa till www.remove.bg, välj Upload Image och ladda upp den bild du vill använda så ser du den utan bakgrund. Du kan även redigera den med Edit-knappen. Klicka på Download för att spara den på hårddisken i lågupplöst format – utan registrering. Vill du ha den i högre upplösning trycker du på Download HD. Du måste då registrera dig och betala några kronor (se fråga 3).


Remove BG

2. Hur registrerar jag mig?

Registrera dig genom att surfa till www.remove.bg och välja Login/Sign up. Logga in med Facebook eller Google – eller välj Signup för att göra det med din mejladress. Du får då ett mejl som du bekräftar genom att trycka på Activate Account.


Remove BG

3. Vad kostar det?

Lågupplösta bilder är som sagt gratis, men för att få högre upplösning måste du köpa krediter. En kredit låter dig ladda hem en högupplöst bild, och den kostar 1,99 dollar (17 kronor). Köper du fler krediter blir det billigare – och riktiga storförbrukare kan komma ned i 21 cent (1,80 kr) per bild. Det finns även prenumerationsmodeller som blir ännu billigare. Läs mer på www.remove.bg/pricing.


Remove BG

4. Hur installerar jag programmet?

Remove Bg finns även som ett Windows-program som låter dig frilägga många bilder samtidigt. Ladda hem det genom att surfa till www.remove.bg och klicka på Tools & API i toppmenyn. Välj Download, spara filen på din hårddisk och klicka för att starta ett installationsprogram. Första gången trycker du på Get started, Login och väljer Öppna remove.bg.


Remove BG

5. Hur använder jag Photoshop?

Remove Bg har även stöd för bildredigeringsprogrammet Photoshop, så du kan göra friläggningen härifrån utan att öppna något annat program. Det här gör du genom att ladda hem ett speciellt Photoshop-tillägg och koppla ihop detta med ditt Remove Bg-konto. Hur du gör kan du läsa mer om på www.remove.bg/photoshop.