En gång om året kommer en ny version av Android. Den innehåller ett antal osynliga tekniska förändringar som exempelvis kan öka säkerheten – men det finns som regel även ett antal nya spännande funktioner.

Den senaste Android-versionen heter 11, och till skillnad från tidigare har den inget smeknamn i form av sötsaker som Pie, Lollipop och Kitkat.

Android 11 släpptes redan i höstas, men den var först bara tillgänglig för ett antal utvalda telefoner. Nu börjar den dock rullas ut på bred front, och allt fler tillverkare släpper Android 11-uppdateringar till sina telefoner.

Ingen självklarhet

För Windows-användare känns hanteringen av Android-uppdateringarna märklig. När det kommer en ny version av Windows kan alla installera den, oavsett om det står HP, Acer eller Microsoft på datorn.

I Android-världen väljer däremot respektive tillverkare när uppdateringen ska släppas, och det här skiljer sig från modell till modell. Samsungs senaste flaggskepp Galaxy S21 har exempelvis Android 11 medan äldre modeller får vänta till sommaren. Ja, det är inte ens säkert att en mobil uppdateras överhuvudtaget – många tillverkare struntar i att uppdatera äldre modeller.

Som användare är det inget du kan göra åt saken. Om tillverkaren inte släpper någon uppdatering får du nöja dig med att behålla den gamla versionen – om du inte är så tekniskt kunnig att du vågar roota din telefon. Läs mer i vår guide här!

Om du får eller har fått Android 11 finns det dock flera funktioner som du inte vill missa. I vår guide visar vi hur det ser ut i en Google Pixel 4a – men det kan se lite annorlunda ut i din telefon.


Android 11

1. Styr meddelandena

I Android 11 får du bättre koll på inkommande meddelanden (kallas konversationer). Så snart du får ett sådant kan du trycka någon sekund och välja Prioritet, Standard eller Tyst. Ditt val avgör hur synlig konversationen ska vara i framtiden.


Android 11

2. Använd bubblor

Du som använder Facebook Messenger har länge kunnat få inkommande meddelanden som små bubblor på skärmen. I Android 11 kan du få det även för andra tjänster. Slå på/av funktionen med Inställningar, Appar och aviseringar, Aviseringar, Bubblor.


Android 11

3. Spara historiken

Har du råkat svepa bort en avisering av misstag? Via Inställningar, Appar och aviseringar, Aviseringar, Aviseringshistorik kan du hitta dina senaste aviseringar – om du har slagit på funktionen med reglaget uppe till höger.


Android 11

4. Ta bort behörighet

Många appar använder din kontaktlista, plats med mera. Denna behörighet kan tas bort automatiskt för appar som inte används på länge. Öppna Inställningar, Appar och aviseringar och leta upp en app. Välj Behörigheter, Ta bort behörigheter om en app inte används.


Android 11

5. Styr musiken

Du kan snabbt styra uppspelningen av musik/andra medier genom att svepa med fingret från skärmens topp. Nu visas en miniatyrspelare och den blir lite större om du sveper från toppen igen. Har du flera medieappar kan du växla genom att svepa höger.


Android 11

6. Tänd och betala

Styr du smarta lampor med mobilen eller betalar du med Google Pay? Tryck på telefonens på-knapp i någon sekund så får du en meny för att styra detta. Här finns också alternativet Nödsituation där du kan lägga in viktiga kontaktuppgifter.


Android 11

7. Använd skärminspelaren

I Android 11 kan du inte bara ta en bild av skärmen – du kan även spela in allt du gör som en film. Svep bara med fingret från toppen tills du ser ikonen Skärminspelning. (Du kan också behöva bläddra till höger.) Tryck på knappen och ge appen behörighet att komma åt känslig information genom att föra reglagen till höger. Tryck sedan på Start.
Du avsluta inspelningen genom att svepa från toppen och välja Tryck för att stoppa. Svep på nytt från toppen och tryck för att spela upp eller dela filmen. Du hittar den också som en fil i mappen Movies. Den kan spelas upp via appen Google Foto.