Det händer säkert att du är mitt i en produktiv session i Windows 10, men upptäcker att du av någon anledning måste logga ut eller starta om din maskin. Normalt behöver du efter en sådan procedur starta alla program du använde igen och på nytt öppna alla dokument.

Det här är ju lite besvärligt och något som säkert gör att du ofta drar dig för att genomföra en egentligen nödvändig omstart av Windows. Med rätt inställning kan du underlätta proceduren och få tillbaka alla dina öppna program när Windows åter är igång.

Nästa gång du loggar ut och loggar in igen efter denna ändring startar vad Microsoft kallar "startbara appar" automatiskt om. Det är upp till programutvecklarna att göra sina appar omstartbara, så det kanske inte fungerar med alla program.

Det inkluderar dock moderna Windows 10-appar som är skrivna för en så kallade uwp-plattformen – vilket inkluderar alla appar som finns i Microsoft Store samt moderna webbläsare.
Äldre appar (som använder Win32 API) skrivna för Windows-versioner före Windows 8 kanske inte kan startas om automatiskt.

Återstarta

1. Inställningar

Klicka på startknappen och sedan på Inställningar (kugghjulet).


Återstarta

2. Konto

Leta reda på Konton (den lilla gubben) och klicka på detta val.


Återstarta

3. Alternativ

Välj Inloggningsalternativ i menyn till vänster.


Återstarta

4. Spara

Rulla ned en bit och ställ reglaget vid Spara automatiskt mina … i läge .