En bra sak med Android är dess öppna natur. Alla företag kan ta Androids öppna källkod och använda den. Detta är dock inte helt problemfritt. Enheter kan vara "ocertifierade" och förlora åtkomst till vissa funktioner. Vad betyder det?

Android-enheter kan se väldigt olika ut beroende på de anpassningar som tillverkaren gör. Men trots olikheterna vill Google säkerställa en viss nivå av enhetlighet, både i funktionalitet och säkerhet och har därför en lista med krav som måste uppfyllas för att en enhet ska vara certifierad.

Ocertifierade Android-enheter är mycket sällsynta. Den vanligaste orsaken är om en enhet rootats eller modifierats – eller köpts till exempel i Kina. Om du råkar få tag på en ocertifierad enhet kan den ha vissa begränsningar.

De allra flesta Android-användare behöver inte oroa sig för om deras enhet inte är certifierad. Faktum är att om din enhet levererades med Google Play Butik är den nästan säkert okej, men så här kan du kontrollera.

Certifierad
  1. Öppna Google Play Butik på din Android-telefon eller platta.
  2. Klicka på de tre strecken uppe till vänster för att öppna sidofältets meny.
  3. Välj Inställningar (Settings) i listan.
  4. Rulla ned till avsnittet Om (About).
  5. Under Certifiering för Play Protect (Play Protect certification) står det om din enhet är certifierad eller obehörig.