Det senaste årets "stora" Windows-uppdateringar har varit riktiga snarkfester. Det innebär så klart inte att de varit dåliga, men på nyhetsfronten har det varit såpass tunt att flikhantering i Microsoft Edge fått headline-status. Men inför höstens Windows 10-uppdatering tycker vi oss ändå kunna skönja ett trendbrott. Detta mycket på grund av att det vankas uppfräschningar i design och användarupplevelse - områden som alltid gör intryck. 

Artikeln uppdaterad:

2021-05-26 med Microsoft-vd:ns tunga löfte 

Microsoft har själva bekräftat att Windows 10 är det "sista" operativsystemet i sin serie. Företaget har vikt in på en väg beståendes av mindre uppdateringar som syftar till en successiv förnyelse av operativsystemet. Det innebär att alla uppdateringar inte kommer att vara lika stora eller betydande, men förhindrar inte att sådana skickas ut när Microsoft anser att det behövs.

Med det sagt så ska vi nu ta en titt på de första ryktena som börjat sippra ut om höstens Windows 10-uppdatering, som fått arbetsnamnet Sun Valley. Ska vi använda Microsofts stramare benämningar talar vi om version 21H2 av Windows 10. Ändringarna vi beskriver i artikeln nedan kommer med stor (eller åtminstone hyfsad) sannolikhet att finnas med i denna. 

Vd Satya Nadella utlovar stora förändringar

(Tillagt 2021-05-26)
Microsoft-vd:n Satya Nadella har redan börjat lovorda nästa stora Windows 10-uppdatering. Detta skedde under företagets utvecklarkonferens Build som pågår just nu. Enligt Nadella rör det sig om en av de mest betydelsefulla Windows-uppdateringarna under de senaste tio åren.

Satya Nadella
Foto: Microsoft

I ett förinspelat anförande på Build fick vi också veta att Microsoft-vd:n personligen testat den kommande uppdateringen.

"Snart kommer vi att släppa en av de största Windows-uppdateringarna på mycket länge, för att ge nya möjligheter för utvecklare och kreatörer. Jag har själv testat nyheterna under ett par månader och är väldigt uppspelt inför nästa generation av Windows", säger han bland annat.

De flesta verkar överens om att Satya Nadella åsyftar den kommande Sun Valley-uppdateringen som vi avhandlar i denna artikel. Tidigare i maj bekräftade Microsoft att man lagt planerna på ett fristående Windows 10X på is och i stället planerar att ta mycket av funktionaliteten till "vanliga" Windows 10.


Helt nytt utseende?

(Tillagt 2021-04-01)
Alltid insatta Windows Central skriver att Microsoft är ute efter en rejäl uppfräschning av Windows 10-gränssnittet. Enligt publikationen, som citerar anonyma källor, har Windows 10 stagnerat de senaste åren och Microsoft ska vara suget på en nystart.

Den nya designen ska bland annat syfta till att skala bort ikonplotter och framhäva en enlighet med ett nytt grafiskt språk. Enligt Windows Central kommer mycket att flyttas från Aktivitetsfältet i skärmens nedre kant för att i stället hamna i Åtgärdscenter, som bara syns när du själv aktivt väljer det.

En annan nyhet är rundade hörn, som väntas genomsyra allt från programikoner till knappar och hela fönstervyer. Det går emot det extremt fyrkantiga utseende som präglat Windows-gränssnittet sedan Metro-gränssnittet i Windows 8.

Sun Valley
Foto: Microsoft

Programikonerna, ja. Microsoft har successivt uppdaterat dessa mot en mer modern look på sistone. Nyligen fick vi en smygtitt på hur ikonerna i Utforskaren går från de beiga och uttjatade stående mapparna till mer färgglada alternativ som dessutom ser ut att bli liggande. 

Sun Valley
Foto: Microsoft

När det gäller Start väntas också en del ändringar. Återigen konsulterar vi Windows Central, som menar att det ska gå att få en helt ny design på startmenyn. Enligt sajten rör det sig om en centrerad layout som bland annat innehåller snabbgenvägar till olika delar av Utforskaren. Som bilden nedan antyder blir själva menyplattan också fristående, ett grepp vi redan sett Microsoft utforska i kommande Windows 10X. Faktum är att inga typer av menyer längre ska glida in i aktivitetsfältet längst ned, utan visas som "öar". 

Windows 10 21H2
Foto: Windows LatestFristående menyplattor väntas bli en av designnyheterna i Windows 10 Sun Valley.

Nya inställningar för webbkameran

(Tillagt 2021-04-08)
Det senaste året har varit något av en revolution för hemmajobbandet. Det tar Microsoft fasta på, uppger Windows Latest. Den kommande höstuppdateringen väntas introducera flera nya inställningsmöjligheter för externa webbkameror. Bland annat blir det möjligt att ställa in ljusstyrka och kontrast direkt i Windows 10 - inställningarna.

I framtiden, troligtvis redan i höst, ska Windows 10 också börja varna dig när ett tredjepartsprogram har åtkomst till din webbkamera. Detta genom att visa en notifikation i aktivitetsfältet. 


Nyheter för virtuella skrivbord
(Tillagt 2021-04-01)
Möjligheten att skapa ytterligare virtuella skrivbord med Win + Ctrl + D och sedan växla mellan dem med hjälp av Win + Tab är perfekt så här i hemmajobbartider. Funktionen låter dig snabbt byta mellan olika skrivbord med ett knapptryck och hålla isär arbete och privatliv. Hittills har vi bara kunnat särskilja de virtuella skrivborden med olika namn, men version 21H2 av Windows 10 går steget längre.

Enligt Windows Latest, som tagit del av en utvecklarbeta av 21H2, kommer vi i höst att kunna ändra de virtuella skrivbordens ordning i växlarvyn. Det kommer också bli möjligt att ändra bakgrundsbild på skrivborden på individuell nivå, vilket definitivt gör det lättare att skilja dem åt.


Automatisk hdr

(Tillagt 2021-04-01)
Hdr, eller high dynamic range, är en bildskärmsteknik som ökar ljusomfånget och möjliggör bättre svärta och kontrastförhållanden. Datorspelare som sitter med en hdr-kompatibel skärm kan snart avnjuta sina pc-spel med tekniken aktiverad automatiskt. Funktionen, som redan finns i Microsofts Xbox-konsoler, håller på att testas för fullt och ska vid skarp utrullning stödja drygt 1 000 Directx 11- och 12-spel.


Bättre batterikoll?

(Tillagt 2021-04-01)

Våra smartphones har länge varit duktiga på att peka ut de största batteritjuvarna. Nu kan bärbara Windows 10-datorer snart få samma funktioner, enligt läckta skärmdumpar som publicerades i december. Dessa är signerade teknikentusiasten Albacore på Twitter och det finns så klart ingen garanti för att den nya batteriförbrukningsvyn når skarp lansering. Men visst vore det smidigt med något sådant här?


Smidigare klipp-och-klistra

(Tillagt 2021-04-01)
Ska vi tro Windows Latest kommer höstuppdateringen av Windows 10 även att göra det smidigare att klippa ut, kopiera och klistra in innehåll mellan olika program. Bland annat blir det möjligt att klistra in helt oformaterad text, gif-bilder och emojier med hjälp Windows 10:s molnfunktion för urklipp. Du når Windows 10:s urklippshistorik med Win + V, och här ska bland annat den oformaterade texten hamna.


Färre oönskade program

(Tillagt 2021-04-01)
Nej, Paint 3D blev aldrig någon större succé. Tillsammans med 3D Viewer och Windowsmappen 3d-objekt kommer programmet att sluta komma förinstallerat från och med 21H2. Återigen är det Windows Latest som står för ryktet, och meddelar Paint 3D och 3D Viewer fortsättningsvis aktivt behöver laddas ned från Microsoft Store.

3d-objekt

Vidare har Zac Bowden på Windows Central spekulerat i att Sun Valley kommer ge användarna betydligt större frihet avseende vilka förinstallerade appar och program som ska åka direkt i papperskorgen.


När släpps Windows 10 Sun Valley?

(Tillagt 2021-04-01)
Microsofts höstuppdateringar av Windows släpps vanligtvis någon gång under oktober-november. Vi väntar oss något liknande i år. Som vanligt kan det dröja betydligt längre än så innan alla användare kan anses ha fått tillgång till version 21H2 av Windows 10. Fram tills dess kommer vi på PC för Alla att hålla den här artikeln uppdaterad med rykten och bekräftade nya funktioner.